TRANSFERY, plotki, informacje - sezon 2009/10

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

flash
Młodzik

Re: TRANSFERY, plotki, informacje - sezon 2009/10

Postautor: flash » 15 sierpnia 2009, 12:45

ann pisze: choć prawdę mówiąc ja się spodziewałam kogoś z wyższej półki.

Ok, nazwiskowo szału nie robi, ale podaj chociaz ze 3 wolne zawodniczki (europejki, dwójki) o raczej umiarkowanych zarobkach i o ktorych mozna powiedziec, ze bija Biriuk na glowe. Moim zdaniem na rynku zostaly juz plewy, wystarczy rzut okiem na sklady poszczegolnych ekip...
bball

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Postautor: ann » 15 sierpnia 2009, 13:14

flash pisze:
ann pisze: choć prawdę mówiąc ja się spodziewałam kogoś z wyższej półki.

Ok, nazwiskowo szału nie robi, ale podaj chociaz ze 3 wolne zawodniczki (europejki, dwójki) o raczej umiarkowanych zarobkach i o ktorych mozna powiedziec, ze bija Biriuk na glowe. Moim zdaniem na rynku zostaly juz plewy, wystarczy rzut okiem na sklady poszczegolnych ekip...

chodziło mi o wzmocnienie w kontekście gry Polkowic w Pucharze FIBA tylko i wyłącznie, dlatego też przytaczałam jej statystyki z tychże rozgrywek z poprzednich sezonów( i innych europejskich) a tamte są słabe.
wspomniałam też, że była bardzo wyróżniającą się zawodniczką w swojej drużynie i całej lidze ukraińskiej(18.5 pkt,4.5 as) i życzę Polkowicom aby takową była również w PLKK :)
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!

https://www.youtube.com/watch?v=N7ABk7vDous

friel
Kadet

Postautor: friel » 15 sierpnia 2009, 21:02

Endrju pisze:
friel pisze:Nie martw się Endrju u nas na hali będzie miała koło 50% skuteczności

po czym wnosisz ? 8)

Oczywiscie nie twierdze ze to slaba zawodniczka ;)... bo bedzie taka sama niewiadoma jak Dureika :wink: Sezon pokaze kto lepiej trafil (kto ma wiekszego nosa do transferow :lol: )

Po czym wnoszę ? no cóż nasze kosze sprzyjają spójrz na Fernandez albo Krysiewicz u nas :D
Brąz ///Srebro///Srebro///Złoty-brąz!!!

Awatar użytkownika
ginda
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: ginda » 16 sierpnia 2009, 10:15

Liczyłem na coś lepszego, tylko każdy też wiedział, że szukają zmienniczki dla Jeziornej. Teraz tylko trzeba mieć nadzieje, że wypali, w końcu Robbins też była z Ukrainy :wink: :wink:
Oczywiscie nie twierdze ze to slaba zawodniczka ;)... bo bedzie taka sama niewiadoma jak Dureika :wink: Sezon pokaze kto lepiej trafil (kto ma wiekszego nosa do transferow :lol: )

Ja bym już wolał mieć waszą niewiadomą, niż naszą :P
Dziewczyny jeśli chcecie,
zwycięstwa poczuć smak,
musicie walczyć, trenować,
dopingiem was wspieramy,
a wiarę w sercu mamy,
po meczu będziem świętować

Mozarthio
Kadet

Postautor: Mozarthio » 17 sierpnia 2009, 11:03

Trenują już dwa tygodnie
17.08.2009.
thumb_pilka_kosz.jpgOd dwóch tygodni wspólnie trenują, przygotowujące się do nowego sezonu ekstraligowe koszykarki Tęczy Super-Polu Leszno.
Do tej pory wszystko odbywało się na miejscu w Lesznie i te treningi były takim bardziej kondycyjnym przygotowaniem do tych prawdziwych koszykarskich zajęć.

Dziś nasze koszykarki nieco zmieniają klimat i wybierają się na obóz do Czerwieńska koło Zielonej Góry. Bedzie tam zdecydowanie więcej koszykówki.

Jesteśmy zadowoleni z dotychczas wykonanej pracy. Wydaje się, że pod względem charakteru, to ta sama drużyna, co dwa lata temu mówi leszczyński trener Jarosław Krysiewicz.

Nasze panie na zgrupowaniu będą przebywały do 27 sierpnia. Pierwszy sparing rozegrają dzień później o 18:00 w Trapezie, a rywalem będzie beniaminek ekstraklasy Lider Pruszków. Rewanż rozegrany zostanie dzień później na parkiecie w Lesznie, lub w ramach promocji tej dyscypliny sportu po sąsiedzku w nowej rydzyńskiej hali.

Do rozgrywek Tęcza Super Pol podchodzi wyłącznie polskim składem. Taką decyzję wymógł na nas, taki a nie inny budżet naszego klubu, co będzie dalej zobaczymy tłumaczy trener Jarosław Krysiewicz

zrodlo: elka.fm

Komentarz : To było do przewidzenia, nie ma osoby w klubie odpowiedzialnej za kontakty z firmami, które mogły by sponsorować drużynę, bez takiego działu będziemy jak na glinianych nogach, i nawet nie kolos bo nigdy nim nie byliśmy. Oczywiście spodziewam sie jednak wzmocnień z zagranicy...w połowie sezonu :) gdy już znowu będziemy mieć nóż na gardle...szkoda Ryan....
Ostatnio zmieniony 17 sierpnia 2009, 11:30 przez Mozarthio, łącznie zmieniany 1 raz.
Życiowe bitwy nie zawsze wygrywają silni i szybsi, lecz prędzej czy później TYM, który wygrywa, jest TEN, który nieustannie myśli, że może wygrać.

Awatar użytkownika
tadziu
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: tadziu » 17 sierpnia 2009, 11:29

http://www.sportowefakty.pl/koszykowka/2009/08/17/sklady-druzyn-ford-germaz-ekstraklasa-20092010/

Energa Toruń:
Przyszły:
Agata Gajda, Magdalena Radwan, Róża Ratajczak, Aleksandra Chomać

Było gdzieś oficjalne info czy coś przegapiłem?

Hic amor, haec patria est. !POLSKA!

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 17 sierpnia 2009, 21:05

tadziu pisze:http://www.sportowefakty.pl/koszykowka/2009/08/17/sklady-druzyn-ford-germaz-ekstraklasa-20092010/

Energa Toruń:
Przyszły:
Agata Gajda, Magdalena Radwan, Róża Ratajczak, Aleksandra Chomać

Było gdzieś oficjalne info czy coś przegapiłem?

info będzie,ale już teraz mogę powiedzieć,że mająca 24 lata i mierząca 190 cm wzrostu Aleksandra Chomać na 100% została nową zawodniczką toruńskiej Energi...
a myślę,że to wystarczy....

http://tvk.torun.pl/portal.php?moves=true&pos=1436
Na zawsze w sercu-Katarzynki!!!(1992-do końca mego życia)

http://marlow.blox.pl/html

bodek38
Młodzik

Postautor: bodek38 » 18 sierpnia 2009, 09:39

[quote="Mozarthio"]a co to jest Rybnik ? boże mamy sie bać tria Sibora-Krężel-Koc to może wogole nei wychodzmy na spotkanie z nimi :) bedzie co ma byc mogą se 3 amerykanki sprowadzic ale historia lubi sie powtarzac. Im syzbicej zagramy pierwszy mecz z Rybnikiem tym wiecej stawiam na LEszno ;) zgranie panowiei panie zgranie bedzie kluczowe :)

Widze ze kolega ma krótka pamięć co do historii spotkań z Rybnikiem możecie sie bać abo i nie ale jakoś z nikim Rybnik w zeszłym sezonie nie wygrał bedąc już w bardzo okrojonym składzie polskim a z Lesznem dały rade ale przed nami nowy sezon wiec pozyjemy zobaczymy, aha nikita już na mur beton u nas, sama ponoć sie zgłosiła

Awatar użytkownika
garnett
Junior

Postautor: garnett » 18 sierpnia 2009, 10:01

Liderka wraca! Nikita Bell ponownie w Rybniku!
autor: Krzysztof Kaczmarczyk

O tym powrocie w koszykarskim światku mówiło się już od dawna. Amerykańska skrzydłowa Nikita Bell wraca na polskie parkiety i w sezonie 2009/2010 będzie ponownie reprezentowała drużynę UTEX ROW Rybnik. Po roku spędzonym w Rosji, w drużynie Dynama Kursk, zawodniczka sama zgłosiła swój akces powrotu do drużyny z Rybnika. Działacze długo nie zastanawiali się nad wyborem i szybko doszli do porozumienia ze swoją liderką z sezonu 2007/2008.
- W sezonie 2007/2008 kibice w Rybniku przychodzili na Nikitę Bell. Ona była liderką naszego zespołu i jego gwiazdą. To jej akcje kibice wspominali najczęściej i oklaskiwali najgłośniej - mówili wszyscy działacze rybnickiego zespołu po debiutanckim sezonie drużyny UTEX ROW Rybnik na parkietach Ford Germaz Ekstraklasy. Teraz Nikita Bell powraca do rybnickiego zespołu!

Na polskich parkietach amerykańska skrzydłowa zadebiutowała w sezonie 2006/2007, kiedy to trafiła do ekipy z Leszna. Wtedy była odkryciem ligi, a sezon zakończyła ze średnimi 21,1 punktu, 12,6 zbiórki i 3,2 przechwytu na mecz. To dzięki jej grze ekipa z Wielkopolski utrzymała ligowy byt.

Po sezonie w Lesznie sieci na absolwentkę North Carolina zarzucili sternicy beniaminka z Rybnika. Bell przyjęła ofertę UTEX ROW, a w kolejnym sezonie potwierdziła swoje wysokie umiejętności. Amerykanka notowała średnio 13,4 punktu, 9,8 zbiórki, 2,8 przechwytu oraz 2 asysty na mecz. Były to statystyki niższe, w porównaniu z tymi z Leszna, ale Bell nadal zachwycała. Najlepszy mecz rozegrała przeciwko toruńskiej Enerdze, kiedy to w swoich statystykach zapisała 21 punktów i 21 zbiórek!

Teraz takie popisy Nikity powrócą do Rybnika, a kibice znów będą mogli oklaskiwać jej dynamiczne zagrania. Bell po roku spędzonym w Rosji, gdzie broniła barw drużyny Dynama Kursk, zdecydowała się na powrót do Polski. Warto dodać tutaj, że zawodniczka sama zgłosiła swój akces i chęć do ponownego reprezentowania rybnickiego klubu. W Kursku Amerykanka nie czuła się zbyt dobrze, a w Pucharze Europy notowała średnio 4,5 punktu, 2,8 zbiórki, 1,4 asysty i 1,2 przechwytu na mecz (wystąpiła w 13 spotkaniach, średnio 12 minut na parkiecie). Po niezbyt udanym sezonie oraz problemami z władzami klubu, koszykarka chciała powrócić do Rybnika.

- Niki utrzymywała z nami cały czas kontakt. Ostatni sezon spędziła w Rosji, gdzie nie była zadowolona z przebiegu sezonu. Ona ma naturę bycia liderem, a tam była jedną z wielu. Ma ogromny głód grania i chce być liderem naszego zespołu - powiedział Mirosław Orczyk, trener śląskiego zespołu. - Po zakończeniu poprzedniego sezonu z luźnych rozmów poszliśmy dalej. Te zaczęły być bardziej konkretne i ostatecznie Bell zagra w naszym zespole. Można chyba powiedzieć, że doczeka się swojej wymarzonej roli i będzie naszym amerykańskim liderem. Można chyba powiedzieć, że jest to taki nasz hit transferowy.

Co zadecydowało o tym, że zawodniczka z miłą chęcią powróciła do Rybnika? - Niki była w Rybniku bardzo dobrze traktowana. Miała tu praktycznie wszystko co chciała i myślę, że to w dużej mierze było kluczem. Tym bardziej, że w Kursku tak nie było.. - kontynuował szkoleniowiec UTEX ROW. - W Rybniku była gwiazdą, kibice ją bardzo polubili, a i ona nawiązała z nimi dobry kontakt. Myślę, że to najważniejsze powody, dla których znów jest z nami.

Do drużyny z Rybnika dołączą jeszcze dwie zawodniczki amerykańskie, które występować będą na pozycji rozgrywającej i środkowej. Skład drużyny z Rybnika jest już zatem praktycznie skompletowany i z pewnością nie należy do słabych. Z przedsezonowych wypowiedzi działaczy z Rybnika można było wnioskować, że tak silnej kadry nie da się jednak skompletować.

- Skład wygląda bardzo ciekawie. Na początku nie było tak kolorowo, ale teraz wydaje się, że będziemy mogli włączyć się do walki o szóste miejsce na zakończenie rozgrywek - powiedział Adam Rener, który na co dzień pomaga pierwszemu szkoleniowcowi zespołu.

sportowefakty.pl

--------------------------------------------------------

Nowe wyzwania Martyny Koc
autor: Krzysztof Kaczmarczyk

W nowym sezonie ma być jedną z najważniejszych opcji trenera Mirosława Orczyka w talii drużyny UTEX ROW Rybnik. Po dwóch latach spędzonych w drużynie z Leszna, zdecydowała się na przenosiny na Śląsk. Martyna Koc, bo o niej mowa, będzie w nowym sezonie jedyną polską zawodniczką pod koszem ROW-u, dlatego będzie na niej spoczywać dość duża odpowiedzialność. - Traktuję to jako wyzwanie - mówi silna skrzydłowa rybnickiego zespołu.
Martyna Koc ma 26 lat, 193 centymetry wzrostu i może grać na pozycji środkowej lub silnej skrzydłowej. Po dwóch sezonach spędzonych w Wielkopolsce, gdzie broniła barw drużyny z Leszna, zdecydowała się na zmianę barw klubowych. Ostatecznie wybór padł na drużynę UTEX ROW Rybnik. - Mój kontrakt w Lesznie dobiegł końca, więc postanowiłam wybrać klub, w którym zaproponowano mi najbardziej optymalne warunki oraz możliwość spędzenia sporej liczby minut na parkiecie - powiedziała Koc.

Przez zawodniczką rodem z Wołomina zapowiada się trudny sezon, w którym będzie mogła spokojnie pokazać wszystkie swoje walory. Dlaczego? - Martyna będzie naszą jedyną polską zawodniczką podkoszową. Będzie grała w rotacji z Amerykankami, dlatego jej dyspozycja i gra będą dla nas bardzo ważne i być może kluczowe - mówił Mirosław Orczyk, trener UTEX ROW Rybnik. Co na to sama koszykarka? - Mam taką nadzieję, że sytuacja się nie zmieni w sezonie i rzeczywiście minuty będą rozdzielane pomiędzy mną i dwiema amerykankami. Traktuję to jako wyzwanie. Wiadomo, że czarnoskóre zawodniczki mają lepsze predyspozycje fizyczne, dlatego dołożę wszelkich starań, aby moje umiejętności nie odbiegały zbyt dużo od nich, a może nawet coś więcej... - komentuje tą sprawę nowa zawodniczka klubu z Rybnika.

Poprzedni sezon Koc zakończyła ze średnimi 6,1 punktu i 6,1 zbiórki na mecz. Rozegrała 29 spotkań, z których 20 rozpoczęła w wyjściowym składzie, będąc jedną z podstawowych zawodniczek leszczyńskiego zespołu. Dobra gra zaowocowała tym, że po zakończeniu kontraktu w Lesznie otrzymała kilka ofert przed nowym sezonem. - Tak jak większość dziewczyn miałam kilka ofert do wyboru. Miałam możliwość gry w innych klubach. Była propozycja z beniaminka z Pruszkowa. Na pewno większość ludzi ze światka koszykarskiego już mnie zaocznie umieściła w tej drużynie kierując się argumentem, iż jest blisko mojego rodzinnego miasta, ale efekt końcowy znamy, więc chyba nie ma po co do tego wracać. Jestem koszykarką drużyny z Rybnika - ucięła krótko spekulacje Koc.

Czego była zawodniczka drużyny z Leszna oczekuje po nowym sezonie? Nowy klub, nowe otoczenie i nowe koleżanki z zespołu - tym będzie się charakteryzował tegoroczny sezon dla Koc. - Poznawanie nowych ludzi jest ściśle związane z sytuacją zmiany klubu. Część moich koleżanek z drużyny już znam i bardzo cenię je jako koszykarki. Mam nadzieję, że prywatne relacje również będą się pozytywnie układały. Jeśli chodzi o mnie, to na pewno chcę grać lepiej niż w zeszłym sezonie. Chcę aby moje umiejętności były na takim poziomie, aby pomóc mojej drużynie dostać się do fazy play off, a potem walczyć w nich o jak najwyższe noty - zapowiada ambitnie 26-latka.

Koc, jak już wspomniała, miała kilka ofert przed zbliżającym się sezonem. Ostatecznie jednak wybór padł na Rybnik. Wpływ na to mogły mieć dobre kontakty zawodniczki z Moniką Siwczak, która w połowie poprzedniego sezonu przeszła z Leszna do Rybnika. - Zazwyczaj jeśli jest możliwość wywiedzenia się paru rzeczy od koleżanek na temat klubu, w którym spędziły trochę czasu, to raczej się ją wykorzystuje. Potem składa się wszystkie tzw. "za" i "przeciw" i podejmuje ostateczną decyzję. Mam nadzieję, że moja była słuszna - zakończyła z uśmiechem sympatyczna zawodniczka.

Przed sezonem 2009/2010 Koc nie była jedyną zawodniczką, która przyszła do rybnickiego zespołu. Na taki sam ruch zdecydowała się również Katarzyna Krężel. Wcześniej trasę Leszno - Rybnik zdecydowała się przebyć również dobrze znana w Polsce Amerykanka - Nikita Bell.

sportowefakty.pl

Mozarthio
Kadet

Postautor: Mozarthio » 18 sierpnia 2009, 11:25

Pisze tylko drogi forumowiczu że nie ma się czego bać bo jakbyśmy mieli sie obawiac to wogole lepiej nei powinnismy startowac...pameicmam dobra ..my tez w okrojonym skladzie byliśmy.
Zreszta widze ze Rybnik uczy sie od nas hehe przynajniej patrzac na zawodniczki najpierw Nikita Bell pozniej Siwczak teraz Koc i Krężel no i znowu Kiki ...pogratulowac bo wszystkei z Leszna wyszły ;)
Życiowe bitwy nie zawsze wygrywają silni i szybsi, lecz prędzej czy później TYM, który wygrywa, jest TEN, który nieustannie myśli, że może wygrać.

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 18 sierpnia 2009, 16:46

Chomać jednak w Polsce, konkretnie w Toruniu (szczegóły)-18, 09:00, źródło: inf. własna / Telewizja Kablowa Toruń
Na Energę Toruń padł ostatecznie wybór Aleksandry Chomać, która przez długi czas brała pod uwagę koncepcję gry w jednej z lig zagranicznych. Była już zawodniczka rybnickiej drużyny UTEX ROW w sobotę parafowała roczną umowę z ekipą z Torunia. W ten sposób kadra drużyny została praktycznie zamknięta i o dziwo, nie ma w niej żadnej zawodniczki zagranicznej. Na taką koncepcję budowy składu zdecydował się bowiem Elmedin Omanic, trener piątej drużyny poprzedniego sezonu.Aleksandra Chomać sezon 2008/2009 spędziła w Rybniku, gdzie jako zawodniczka UTEX ROW notowała średnio 11,4 punktu i 6,9 zbiórki na mecz. Był to jej najlepszy sezon spędzony na parkietach Ford Germaz Ekstraklasy. Poprzednie lata spędziła w KSSSE AZS PWSZ Gorzów Wielkopolski, AZS Meblotap Chełm i Lotosie PKO BP Gdynia.

24-letnia zawodniczka od samego początku była na liście trenera Mirosława Orczyka, który mocno chciał, żeby zawodniczka pozostała na kolejny sezon w Rybniku. Niestety rozmowy zakończyły się fiaskiem, a sama zawodniczka deklarowała chęć gry poza granicami naszego kraju. Tą decyzją zasmuciła również na początku działaczy z Torunia, którzy również od początku mocno zarzucali sieci na tą mierzącą 190 centymetrów zawodniczkę.

Ostatecznie nic nie wyszło z wyjazdu za granicę i wrócił temat gry w Toruniu. Tam chcieli kontynuować swoje założenie, czyli budowę dobrego składu opartego na polskich zawodniczkach. Wcześniej do drużyny dołączyły przecież reprezentacyjna rozgrywająca Agata Gajda, która przywędrowała z Polkowic, oraz rzucająca Magdalena Radwan, która podobnie jak Chomać, poprzedni sezon spędziła w Rybniku.

- Toruń zaproponował mi bardzo dobre warunki, dlatego zdecydowałam się jednak na wybór tego klubu. Bardzo ciekawa i interesująca wydaje mi się również koncepcja budowy polskiego składu. Postanowiłam to sprawdzić i zobaczyć, jak będzie do końca. Poza tym Toruń to bardzo fajne, ładne miasto, czyli powinno być dobrze - powiedziała nowa zawodniczka toruńskiego zespołu. Działacze z Torunia mieli już chrapkę na tą koszykarkę przed sezonem 2008/2009, jednak wtedy zawodniczka zdecydowała się na Rybnik.

Podpis polskiej środkowej oznacza również, że do Torunia nie trafi zawodniczka amerykańska na tą pozycję, bo właśnie taka koncepcja była brana pod uwagę w ostatnich tygodniach w Grodzie Kopernika. Kontrakt Chomać jednak wzmocnił bardzo solidnie strefę podkoszową toruńskiego zespołu i Amerykanki nie są już takie niezbędne w kadrze dowodzonej przez Elmedina Omanicia.

- Bardzo byśmy chcieli, żeby oprócz Oli był w naszym składzie jeszcze jeden solidny center. Niestety na razie nie jesteśmy w stanie odpowiedzieć na pytanie kiedy będzie i czy ogóle będzie. Niestety w Polsce jest bardzo mało takich typowych centrów, dlatego musimy poszukać takiego na terenie USA bądź też byłej Jugosławii - powiedziała na łamach Telewizji Kablowej Toruń Krystyna Bazińska, dyrektor toruńskiego klubu.
http://www.sportowefakty.pl

PS. Bardzo rozsądny ruch toruńskich działaczy.....zawodniczki zagraniczne można kontraktować praktycznie do końca stycznia 2010 roku,a polski rynek raczej na Oli Chomać się już kończy...

Awatar użytkownika
FAN PLKK
Młodzik
Kontaktowanie:

Postautor: FAN PLKK » 18 sierpnia 2009, 19:32

jest jeszcze Margo Dydek :)
Im bardziej boisz się porażek tym więcej ich ponosisz..

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 18 sierpnia 2009, 19:47

FAN PLKK pisze:jest jeszcze Margo Dydek :)

ale Margo na razie jest już zatrudniona i zapewniam,że ma sporo zajęć... :wink:

Awatar użytkownika
FAN PLKK
Młodzik
Kontaktowanie:

Postautor: FAN PLKK » 18 sierpnia 2009, 20:11

w takim razie rzeczywiscie na Oli Chomać koncza sie typowe centerki obecnie :wink: i nie pozostaje nic innego jak znalezc kogos za granica najlepiej w USA :)
Im bardziej boisz się porażek tym więcej ich ponosisz..

Mozarthio
Kadet

Postautor: Mozarthio » 19 sierpnia 2009, 07:04

a może lepiej Rosja...

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”