Co słychać w Kadrze Polski?

Wszystko na temat kadr narodowych. Reprezentacje seniorek oraz młodzieżowe

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907

paulo2907
Senior
Kontaktowanie:

Re: Co słychać w Kadrze Polski?

Postautor: paulo2907 » 05 grudnia 2009, 00:52

friel pisze:Boże czasami wasze nad interpretacje poprawiają mi humor naprawdę

Człowieku, zastanów się trochę. Sam siejesz ferment, a później dziwisz się dlaczego inni tak reagują... Żeby nie było wątpliwości - Maciejewski to bardzo dobry trener jak na polskie warynki, gdyby nie on to Gorzów nie osiągnąłby w poprzednim sezonie takiego wyniku, a w tym też nie wiodłoby mu się tak dobrze. Tylko czy to od razu oznacza, że trzeba człowiekowi stawiać ołtarz, wychwalając pod niebiosa jego zawodniczki, a czołowe polskie zawodniczki z innych klubów uznawać za leniwe i wypałalone? :roll: Popatrz sobie na staty Euroligi, mistrzostw Europy czy PLKK. Ta druga impreza nie będzie wymierna w porównaniu Kobryn i Piekarskiej, ale wypada przypomnieć sobie ile "wnosiła" wówczas swoimi wejściami na parkiet obecna środkowa AZS-u. Pomijając już ten fakt, Euroliga pokazuje - nawet mimo ostatniego słabego wystepu Eweliny - kto na tej pozycji jest bezdyskusyjnie nr 1 w Polsce. Owszem, Żurowska w PLKK i Eurolidze ma nieco lepsze cyferki niż Leciejewska. Tylko czy to świadczy o tym, że jest dużo lepsza? Moim zdaniem to zawodniczki na równorzędnym poziomie - i bardzo dobrze, taka sytuacja może tylko dać korzyść kadrze.
Sam byłem krytyczny wobec sposobu prowadzenia reprezentacji na ME przez Koziorowicza, uważając, że można było więcej osiągnąć, a mająca być liderką Bibrzycka, nie udźwignęła tej odpowiedzialności. Tylko nawet mimo tych błędów, trzeba docenić jego pracę i mieć na uwadze z jakim materiałem pracował. Jak wiadomo - nasze PG to nie jest dobry europejski poziom, a z SG (uznając, że Biba to bardziej "trójka") też nie jest ciekawie... Jednak właśnie to polska mentalność - wszystko co dotąd się działo, było beznadziejne, złe, trzeba to zaorać, przyjdzie cudotwórca i nagle wszystko odmieni. Tak jest teraz z kadrą piłkarską - Beenhakker był uosobieniem wszelkiego zła, przyszedł Smuda i wszystko będzie super... Teraz, gdy przyszła pora na wybór nowego selekcjonera, nie zazdroszczę działaczom PZKosz. Bo tak naprawdę nie ma dobrego kandydata, który gwarantowałby, że uczynimy znaczący postęp na kolejnych ME. Maciejewski ma pewne wady, jeszcze więcej minusów można dostrzec u Winnickiego. Reszta już w ogóle jest milczeniem - cokolwiek groteskowo wyglądają kandydatury spolszczonych Tanasejczuka i Mołłowa (którego notabene nie sposób nie cenić za pewien okres kariery trenerskiej, gdy prowadził męskie zespoły, ale to było tak dawno...), nie mówiąc już o panach Wierzbickim i Wójtowiczu... Włoski trener też już raczej ma szczyt kariery za sobą. Na pewno znalazłby sie ktoś na rynku europejskim, kto byłby lepszym kandydatem, a i zadanie, jakim jest zawsze prowadzenie reprezentacji gospodzarzy mistrzostw byłoby ciekawym wyzwaniem w karierze takiego coacha.

Obcych jakoś sobie nie wyobrażam wystarczy mi jedna Euro gwiazda w ekipie Białej Gwizdy ,która nie potrafi z Polkami gadać :)

Możesz darować sobie takie uwagi. Właśnie to świadczy o polskim piekiełku, któremu mimowolnie hołdujesz - komuś dobrze się powodzi, więc trzeba znaleźć słabszy punkt i wbić szpilę... Człowiek poukładał puzzle związane z grą w Eurolidze i za to należy mu się wielki szacunek. W Europie mówi się dziś o polskiej koszykówce nie dlatego, że Gorzów ograł Wisłę, ale że ta ostatnia jest jak dotąd niepokonana w Eurolidze. Fakt - porażki w lidze i brak stabilizacji formy polskich zawodniczek kładą się pewnym cieniem, ale wolę taką sytuację niż komplet zwycięstw w kraju i kiepski bilans na arenie międzynarodowej. To pierwsze jeszcze można nadrobić, drugie już niespecjalnie...
Kilka słów o wyniku męskiej kadry na Eurobaskecie:
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0

friel
Kadet

Postautor: friel » 05 grudnia 2009, 13:43

Zgadzam się z Ostatnim zdaniem twojej wypowiedzi do reszty mam mieszane uczucia ale nie będę pisał tu esejów zgoda może lekko mnie poniosło , ale co do Hiszpana to zmienię zdanie jak ogra np Turczynki z Wisłą czego oczywiście mu życzę o ile by Wisła na Fene trafiła na razie dla mnie nie pokazał nic wielkiego nie umie sobie poradzić z Polskimi realiami i to jest fakt bilans z czołówką to 0:3 i tu chyba nie mamy o czym dyskutować tak jak i o tym że bez limitu polek na parkiecie Gorzów nie miał by większych szans ani z Lotosem ani z Wisłą bo po prostu mamy w drużynie w tym sezonie trochę drewna :D Natomiast chętnie się dowiem na priv by nie kontynuować tu żadnych kłótni co masz przeciw panu Wierzbickiemu ?
Brąz ///Srebro///Srebro///Złoty-brąz!!!

feri
Młodzik

Postautor: feri » 07 grudnia 2009, 01:51

1. Nie wyobrażam sobie AZS-u bez Maciejewskiego. Pomijając fakt, że jest bardzo dobrym trenerem, to ten człowiek razem z kilkoma innymi osobami stworzył ten klub od zera i na początku pracował za takie pieniądze, za jakie się pracuje rozkręcając własny biznes. Jeżeli taki temat wypala i rewelacyjnie sie rozkręca pod każdym względem, to raczej nie chce się go zostawić. A Maciejewski jest także doskonałym skautem, wyszukał Richards gdzieś na końcu świata. Gdy zabiegaliśmy o Katkę a ta mocno się wahała, Maciejewski sam osobiście pojechał do niej do domu w Czechach... skutecznie. Jego wykres progresji wyników drużyny chciałby mieć w CV każdy trener na świecie, a w rubryce szkoły 5 lat studiów w Moskwie w naszym sporcie to też nie byle co, ale:

2. Nie wyobrażam sobie Maciejewskiego bez AZS-u. Wybaczcie mi, ale rola selekcjonera kadry w koszykówce kobiet, nie połączona z innym "jobem" musi być strasznie nudna. Wypaść z tej adrenaliny, atmosfery meczowej, nawet nie co tygodniowej, ale już co kilkudniowej na rzecz spokoju, jeżdżenia w roli widza na mecze i czekania na większą imprezę? Ciekawe, czy on sam tego chce. A jeszcze nie daj Boże przyglądać się biernie, jak ktoś nie udźwignął jego posady i kaleczy w "jego" AZS-ie? Toż to musiałyby być tortury... Nie widzę tego...

Chciałbym aby został selekcjonerem, ale aby umożliwiono mu połączenie obu funkcji.

Awatar użytkownika
przemoe
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: przemoe » 07 grudnia 2009, 09:02

feri pisze:1. Nie wyobrażam sobie AZS-u bez Maciejewskiego. Pomijając fakt, że jest bardzo dobrym trenerem, to ten człowiek razem z kilkoma innymi osobami stworzył ten klub od zera i na początku pracował za takie pieniądze, za jakie się pracuje rozkręcając własny biznes. Jeżeli taki temat wypala i rewelacyjnie sie rozkręca pod każdym względem, to raczej nie chce się go zostawić. A Maciejewski jest także doskonałym skautem, wyszukał Richards gdzieś na końcu świata. Gdy zabiegaliśmy o Katkę a ta mocno się wahała, Maciejewski sam osobiście pojechał do niej do domu w Czechach... skutecznie. Jego wykres progresji wyników drużyny chciałby mieć w CV każdy trener na świecie, a w rubryce szkoły 5 lat studiów w Moskwie w naszym sporcie to też nie byle co, ale:

2. Nie wyobrażam sobie Maciejewskiego bez AZS-u. Wybaczcie mi, ale rola selekcjonera kadry w koszykówce kobiet, nie połączona z innym "jobem" musi być strasznie nudna. Wypaść z tej adrenaliny, atmosfery meczowej, nawet nie co tygodniowej, ale już co kilkudniowej na rzecz spokoju, jeżdżenia w roli widza na mecze i czekania na większą imprezę? Ciekawe, czy on sam tego chce. A jeszcze nie daj Boże przyglądać się biernie, jak ktoś nie udźwignął jego posady i kaleczy w "jego" AZS-ie? Toż to musiałyby być tortury... Nie widzę tego...

Chciałbym aby został selekcjonerem, ale aby umożliwiono mu połączenie obu funkcji.

Z tego co opisałeś wychodzi mi, że w takim razie nie chciałbym, żeby Maciejewski trenerem kadry został. Jeśli AZS i tak będzie mu chodził po głowie (choćby w kwestii patrzenia, czy ktoś "jego" roboty nie spieprzył), to nie jest to dobre rozwiązanie. Pytanie, czy on sam jest w stanie się odciąć i w 100% poświęcić kadrze - jeśli tak, to materiałem na selekcjonera jest, jeśli nie, przykro mi, ale to zły pomysł i dla AZSu a zwłaszcza dla kadry.
Pozdrawiam,
Pszemek.
----------------
Obrazek

http://toiowonasportowo.blox.pl

Awatar użytkownika
tadziu
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: tadziu » 07 grudnia 2009, 14:21

Teraz to wszyscy nagle jesteście zwolennikami objęcia kadry przez Darka? Przypomnijcie sobie jak większość z tych, którzy są za jego kandydaturą, jeszcze jakiś czas temu mówili to i tamto na jego temat. A to, że nie osiągnął znaczącego sukcesu, a to że nie potrafi wynaleźć prawdziwego wzmocnienia, a to że jego koszykówka wygląda jak zapasy, a to że ....... (sami sobie dopiszcie). Szybko zmieniacie zdanie. Widać, że gorzowska machina pod wodzą Maciejewskiego działa poprawnie, to już istnieje tylko temat D. M. na trenera kadry. Może troszkę się ogarnijcie i nie zmieniajcie frontu tak jak wiaterek zawieje. Pozdrawiam.

Hic amor, haec patria est. !POLSKA!

Awatar użytkownika
przemoe
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: przemoe » 07 grudnia 2009, 15:38

tadziu pisze:Teraz to wszyscy nagle jesteście zwolennikami objęcia kadry przez Darka? Przypomnijcie sobie jak większość z tych, którzy są za jego kandydaturą, jeszcze jakiś czas temu mówili to i tamto na jego temat. A to, że nie osiągnął znaczącego sukcesu, a to że nie potrafi wynaleźć prawdziwego wzmocnienia, a to że jego koszykówka wygląda jak zapasy, a to że ....... (sami sobie dopiszcie). Szybko zmieniacie zdanie. Widać, że gorzowska machina pod wodzą Maciejewskiego działa poprawnie, to już istnieje tylko temat D. M. na trenera kadry. Może troszkę się ogarnijcie i nie zmieniajcie frontu tak jak wiaterek zawieje. Pozdrawiam.

Ja najpierw spojrzałem na listę chętnych. To co tam jest napisane odrobinę zmienia postać rzeczy nie?
Pozdrawiam,
Pszemek.
----------------
Obrazek

http://toiowonasportowo.blox.pl

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 07 grudnia 2009, 15:48

Dokładnie, jest to wybor mniejszego zła.. choć jak sobie człowiek pomyśli ze to będę pierwsze jego ME to wizja "dobywania na nich doświadczenia" wydaje się przerażająca..
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

hermes46
Kadet

Postautor: hermes46 » 07 grudnia 2009, 18:36

tadziu pisze:Teraz to wszyscy nagle jesteście zwolennikami objęcia kadry przez Darka? Przypomnijcie sobie jak większość z tych, którzy są za jego kandydaturą, jeszcze jakiś czas temu mówili to i tamto na jego temat. A to, że nie osiągnął znaczącego sukcesu, a to że nie potrafi wynaleźć prawdziwego wzmocnienia, a to że jego koszykówka wygląda jak zapasy, a to że ....... (sami sobie dopiszcie). Szybko zmieniacie zdanie. Widać, że gorzowska machina pod wodzą Maciejewskiego działa poprawnie, to już istnieje tylko temat D. M. na trenera kadry. Może troszkę się ogarnijcie i nie zmieniajcie frontu tak jak wiaterek zawieje. Pozdrawiam.

JA NIE UWAZAM I NIE POPIERAM TEJ OSOBY NA TRENERA KADRY!!!!!!!!!!!!!Więc wypraszam sobie sformułowania "wszyscy"
kwassek pisze:...Chyba że naprawde jesteście tak krótkowzroczni jeżdżac na te wyjazdy gdzie biją Wam brawo (jak dla mnie to troche wiocha cieszyć się że biją mi brawo bo gdzieś przyjechałem... no ale chuj nie moja sprawa jakie kto w życiu ma kibicowskie priorytety)

friel
Kadet

Postautor: friel » 07 grudnia 2009, 21:40

A ja uważam że wszyscy powinni wziąć na wstrzymanie

tomisback
Amator

Postautor: tomisback » 07 grudnia 2009, 22:24

friel pisze:A ja uważam że wszyscy powinni wziąć na wstrzymanie

Zwłaszcza Ty :lol:

Awatar użytkownika
Saletra
Junior

Postautor: Saletra » 07 grudnia 2009, 23:31

Greebo pisze:Dokładnie, jest to wybor mniejszego zła.. choć jak sobie człowiek pomyśli ze to będę pierwsze jego ME to wizja "dobywania na nich doświadczenia" wydaje się przerażająca..

Przyznam, że juz nie mogę słuchać pierd.. naszych trenerów w tym stylu, jesli tak mialoby byc to sorry ale niech od razu po nominacji poda się do dymisji i mówiąc po raz kolejny wulgarnie , niech wyp....

Trucie o braku doświadczenia jest juz kompletnie niestrawialne, liczy sie tylko i wyłacznie wynik na ME a nie zadne zdobyte doświadczenie.
Koniec i kropka.

friel
Kadet

Postautor: friel » 08 grudnia 2009, 11:43

Rafał Sroka: Idealny kandydat na trenera reprezentacji
2009-12-07 21:58

Konkurs na selekcjonera kadry narodowej kobiet trwa. Dokonania wszystkich kandydatów są niepodważalne. Patrząc jednak na osiągnięcia szkoleniowców w ostatnim czasie wybór wydaje się być oczywisty.

Wszyscy trenerzy ubiegający się o prowadzenie reprezentacji Polski mają duże osiągnięcia. Jednak w ostatnim czasie praca, a w ślad za nią wyniki, trenera Dariusza Maciejewskiego są jedyne w swoim rodzaju. Obecny trener KSSSE AZS PWSZ Gorzów od 16 lat jest związany z żeńską koszykówką. Jak mało kto zna realia polskiego kobiecego basketu. Oprócz pracy z seniorskimi zespołami odnosił także sukcesy w koszykówce młodzieżowej oraz akademickiej. Mistrzostwa Polski U 16 i U 18, dwukrotne akademickie mistrzostwo Europy oraz brązowy medal na uniwersjadzie to tylko wybrane sukcesy w ostatnich latach jakie odniósł ten wybitny szkoleniowiec.

19 lat pracy na uczelni w zakładzie koszykówki w rodzinnym mieście także dodatkowo potwierdza jego wielkie zamiłowanie do tej dyscypliny sportu. Mało który szkoleniowiec może się pochwalić mistrzowską klasą trenerską, a taką Dariusz Maciejewski posiada. Ostatnie jego lata pracy związane są z wielkimi sukcesami w seniorskiej koszykówce. Drużyna KSSSE AZS PWSZ Gorzów Wlkp. prowadzona przez tego szkoleniowca imponuje pod kilkoma względami. Zespół od 9 lat, kiedy rozpoczął grę w 1. lidze centralnej, odnotowuje ciągłą progresję. Po 3 miejscu w Ford Germaz Ekstraklasie w 2008 roku sezon później dokonał wielkiej rzeczy, czym było przedzielenie naszych etatowych euroligowców i wicemistrzostwo Polski, które stało się największym sukcesem w historii klubu. W obecnym trener Dariusz Maciejewski ma wraz z zespołem jeszcze większe aspiracje i celuje w złoty medal Mistrzostw Polski. Styl w jakim gorzowianki pokonały Wisłę Can-Pack Kraków i Lotos Gdynia budzi podziw i zachwyt. Drużyna o nie najwyższym przecież budżecie na półmetku rozgrywek legitymuje się kompletem zwycięstw.

Wcale nie jest to mocniejszy kadrowo zespół od tego z ubiegłego sezonu. Wystarczy spojrzeć jak podnosi swoje umiejętności Samantha Richards będąca, jak dotychczas w moim odczuciu MVP tegorocznych rozgrywek, by uwierzyć, że mamy do czynienia z wybitnym szkoleniowcem. Kto w Polsce potrafi tak znakomicie zagrać szybki atak po straconym koszu? Hokejowe i bardzo przemyślane zmiany są bardzo skuteczne dzięki czemu koszykarkom KSSSE AZS PWSZ rzadko zdarzają się przestoje. Żelazna defensywa i duża rozmaitość ataków pozycyjnych to znak firmowy tego szkoleniowca. Kto wcześniej słyszał o takich nazwiskach jak Sidney Spencer, Yulija Dureika czy Liudmila Sapova? Te przeciętne jak na klasę europejską zawodniczki trener Maciejewski potrafił znakomicie wkomponować w zespół. Młode Justyna Żurowska, Katarzyna Dzwigalska i Agnieszka Kaczmarczyk od lat mimo coraz wyższych celów klubu z Wielkopolski potrafią nie tylko odnaleźć się w zespole, ale odgrywają w nim kluczowe role.

Szkoleniowiec z Gorzowa cieszy się dużym autorytetem nie tylko wśród zawodniczek i działaczy, ale także wśród studentów i przyszłych trenerów, którym stara się przekazywać jak najlepiej swoją wiedzę. Charyzmatyczny trener znany jest także z dyscypliny boiskowej, a także poza nią. Ma niezbędną wiedzę, doświadczenie i umiejętności a wyniki jakie osiagnął w ostatnim czasie skłaniają ku stwierdzeniu, że szkoleniowcem kadry narodowej kobiet powinien zostać własnie Dariusz Maciejewski, czego mu serdecznie życzę.

Na Wasze opinie, pytania, pomysły czekam pod adresem mailowym coachrafa@wp.pl

Rafał Sroka

-------------
Kilka zdań jest na wyrost ale ktoś publicznie powiedział to co część ludzi boi się powiedzieć głośno
to z czym się nie zgadzam pogrubiłem

Awatar użytkownika
jimmy
Senior

Postautor: jimmy » 08 grudnia 2009, 12:38

Kto wcześniej słyszał o takich nazwiskach jak Sidney Spencer, Yulija Dureika czy Liudmila Sapova?

no qrna kolejna menda co się z choinki przed świętami urwała :?

ale czego od ludzi mamy wymagać skoro Herkt z uporem maniaka powtarzał na relacji z Gorzowa - Richardson...

... załamka!!
Cellar Door
No chyba że tutaj są emeryci, renciści, bądź inne osoby, które mają nadmiar czasu wolnego i szperają od A do Z
Obrazek

Awatar użytkownika
tadziu
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: tadziu » 08 grudnia 2009, 23:29

friel pisze:\od lat mimo coraz wyższych celów klubu z Wielkopolski potrafią nie tylko odnaleźć się w zespole, ale odgrywają w nim kluczowe role.

Ot i ciekawostka geograficzna:) Z tego co mi wiadomo to Gorzów leży bardziej na Ziemii Lubuskiej, ale może się nie znam. Co do artykuły to w miarę rzeczowy, oprócz tego o czym wspomnieli jimmy i friel.

Hic amor, haec patria est. !POLSKA!

Kuba
Oldboy

Postautor: Kuba » 08 grudnia 2009, 23:32

tadziu pisze:
friel pisze:\od lat mimo coraz wyższych celów klubu z Wielkopolski potrafią nie tylko odnaleźć się w zespole, ale odgrywają w nim kluczowe role.

Ot i ciekawostka geograficzna:) Z tego co mi wiadomo to Gorzów leży bardziej na Ziemii Lubuskiej, ale może się nie znam. Co do artykuły to w miarę rzeczowy, oprócz tego o czym wspomnieli jimmy i friel.

więc chyba się nie znasz. co innego "klub z Wielkopolski", a co innego "klub z wielkopolskiego" - a o to (jak mniemam) Ci chodzi. czy Ci się to podoba, czy nie - Gorzów leży (w kwestii geograficznej) w Wielkopolsce, a w kwestii administracyjnej - w woj. Lubuskim.

choć nie jest to zbyt często stosowane, to jest to poprawne.

Wróć do „Reprezentacja Polski”