Co słychać w Toruniu ?

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Awatar użytkownika
bart_81
Senior
Kontaktowanie:

Re: Co słychać w Toruniu ?

Postautor: bart_81 » 14 grudnia 2009, 10:26

matrix pisze:
bart_81 pisze:A tak spytam koszykarz (bez zadnych złośliwości) lecicie tym razem czy znowu jedziecie?

a ja też bez żadnych złośliwości powiem,że grunt aby zawodniczki Energi w sobotę "pojechały" z kim trzeba..... 8)

hehe..no tak grunt jest ważny jak go nie masz to "lecisz" :wink:

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 14 grudnia 2009, 11:08

Coraz lepsza forma Energi przed hitem koszykarskiej ekstraklasy w Toruniu.

Zespół Elmedina Omanicia w Poznaniu wygrał pewnie i bez kłopotów, choć bośniacki szkoleniowiec znacznie więcej niż zwykle korzystał z rezerwowych.
Sobotni mecz w Poznaniu był jednym z ostatnich testów przed meczem, który pokaże, czy Energa w tym sezonie może powalczyć ze ścisłą krajową czołówką.

W sobotę torunianki we własnej hali przy ul. Grunwaldzkiej podejmą AZS Gorzów - lidera tabeli, który ma już dwa punkty przewagi nad ligową konkurencją. To będzie dla torunianek wyjątkowy sprawdzian. Zwycięstwo może spowodować, że Energa awansuje nawet na miejsce w czołowej trójce sezonu zasadniczego, co pozwoliłoby na korzystne rozstawienie przed fazą play-off.

Ale meczu z gorzowiankami można się obawiać ze względu na natężenie wysiłku w toruńskiej drużynie. AZS gra na co dzień w Eurolidze, ale zespół budowano pod kątem właśnie występów w europejskiej elicie. Energa jeszcze kilka tygodni temu nawet nie spodziewała się, że będzie rozgrywała swoje spotkania w Pucharze FIBA, będzie podróżowała po kontynencie i dojdą jej w terminarzu dodatkowe spotkania w środku tygodnia. Czy zespół Omanicia może walczyć ze ścisłą polską czołówką jednocześnie łącząc to z grą przeciwko silnymi drużynom europejskim?

Przedsmakiem starcia z AZS był wyjazd Energi do Poznania na mecz z MUKS. Choć to słabszy rywal, to Omanić mógł się meczu obawiać ze względu na obciążenie swoich zawodniczek - jeszcze w czwartek rozgrywały spotkanie Pucharu FIBA z Jolly Sibenik. - Nie ma mowy o tym, by narzekać na zmęczenie. Nie po to walczymy w Europie, żeby później nie mieć sił w Polsce - mówi doświadczony szkoleniowiec.

Energa, biorąc pod uwagę to, że jej liderki ostatnio są mocno eksploatowane, w Poznaniu zagrała bardzo dobrze. Zwycięstwo zapewniła sobie wynikami osiąganymi na początku każdej połowy. Pierwszą kwartę wygrała różnicą 13 punktów, drugą - aż 18. To pozwoliło Omaniciowi na spokojne zmiany - mniej niż zwykle grała Agata Gajda czy Charity Egenti.

Najlepsza wśród torunianek była Monika Krawiec, która tradycyjnie imponowała wszechstronnością - nie tylko zdobyła najwięcej punktów w meczu, ale również zbierała, podawała, przechwytywała, a nawet zaliczyła blok na rywalce.
www.gazeta.pl
Na zawsze w sercu-Katarzynki!!!(1992-do końca mego życia)

http://marlow.blox.pl/html

koszykarz

Postautor: koszykarz » 14 grudnia 2009, 11:32

No to nawiązując do wcześniejszych postów - powiem tylko że najwięcej to se ,,leci'' chyba Gazeta Wyborcza :lol:

Wygrana z MUKSEM różnicą +15 to jest coraz lepsza forma ENERGI ? MuKS nie powinien wyjść z 40 punktów co sam przyznał OMANIĆ - i to bez względu na to jakie zawodniczki i ile grały... przecież w Muksie nie grały Rushing i Wilson ...
tyle tylko że mecz meczowi nierówny...

Co do Hiszpanii - no awans jest już w Pucharach - więc ciekawe czy EDO będzie grał składem bardziej 5x40 czy pograją wszystkie. Swoją drogą tak czy siak - podróż zrobi swoje więc wszystkie będą zmęczone...

EDO mógłby zrobic tak jak KOZIOR - nie zabierać czołowych koszykarek - ale z drugiej strony dziewczyny będą chciały tam pojechać - choćby na wycieczkę 8) - co jest zrozumiałe przecież.

Wyjazd ponoć sponsoruje FIBA - więc mając na uwadze szlagier w niedziele - FIBA powinna fundnąć ,,czartery'' :lol: :lol: :lol:

a co do LIGI - ostatnio mnóstwo hitów kolejki jest . Byleby tylko nie było jak wtedy mecz Energi z Lotosem - gdzie było w telewizji dodatkowo a sam mecz był kaszaną...

paulo2907
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: paulo2907 » 14 grudnia 2009, 13:39

Elmedin Omanic: Na pewno wielki sukces. Jolly JBS Sibenik jeszcze kilka lat temu grał w Eurolidze. Ten zespół cztery razy pokonał Wisłę/Can-Pack Kraków. Teraz co prawda drużyna została odmłodzona, ale to wciąż niezły zespół. Zawodniczki mieszkają w pięciogwiazdkowym hotelu a do dyspozycji mają trzy hale treningowe. Nawet zdarza się, że wypłaty dostają trzy miesiące wcześniej. Pokonać tak wysoko wicemistrza Chorwacji to duże osiągnięcie. Skoro cieszy się prezes, kibice są zadowoleni to i ja też nie mam prawa narzekać.

Ciekawe czy to mówił sam Omanic, czy pan redaktor tutaj coś dopisał. "Kilka lat temu" to sezony 2007/08 i 2008/09, więc faktycznie trochę czasu minęło. No ale ogranie Wisły przez Sibenik czterokrotnie to już prawdziwe arcydzieło, skoro te drużyny potykały się ze sobą dwa razy... :lol: Co do tych pięciogwiazdkowych hoteli i wypłat 3 miesiące przed czasem, to można odnieść wrażenie, że kondycja finansowa zespołu wicemistrza Chorwacji jest na takim poziomie jak Spartaka czy Jekaterynburga... :shock: :lol:
Kilka słów o wyniku męskiej kadry na Eurobaskecie:
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 15 grudnia 2009, 18:04

"Katarzynki" poleciały do Hiszpanii
(jp)

W środę Energa będzie walczyć z Mann Filter Saragossa w Pucharze FIBA. Stawką jest pierwsze miejsce w grupie E i korzystne rozstawienie w kolejnej rundzie.

Tak było w Toruniu

Energa - Mann Filter
71:67 (22:15, 16:22, 15:20, 18:10)
Energa: Gladden 12, Gajda 11 (2), Egenti 10 (1), Gulak 5, Radwan 2 oraz Jasnowska 14 (2), Gala 9, Ristić 8 (2)
Najwięcej dla Mann Filter: Ouvina 21 (2), Dickson 15 (2)
)
Obie drużyny już sobie zapewniły awans do fazy pucharowej. Jedyną zagadką jest tylko to, która z nich zajmie pierwsze miejsce w grupie. To i tak jednak ma znaczenie drugorzędne, znacznie ważniejszy jest bilans w eliminacjach, który będzie decydował o rozstawieniu. W fazie pucharowej zagrają 32 drużyny, które zostaną sklasyfikowane na podstawie wyników w eliminacjach. Dlatego trenerowi Elmedinowi Omaniciowi bardzo zależy na zwycięstwie - im wyższe miejsce, tym większa szansa na teoretycznie słabszego przeciwnika.

- To może mieć kluczowe znaczenie w kolejnym etapie pucharu. Jeżeli trafimy choćby na Dynamo Kursk, to nasze szanse na kolejny awans nie będą zbyt wielkie. Lepiej także ominąć drużyny z Hiszpanii, Włoch czy Turcji. Skoro już dostaliśmy szanse gry w pucharach, to dobrze byłoby zajść jak najdalej - przyznaje bośniacki szkoleniowiec.

Rywalki silne i wyrównane
Niewykluczone, że w kolejnej rundzie torunianki zmierzą się z innym polskim zespołem. W grupie D świetnie sobie radzi CCC Polkowice, które z bilansem 4:1 zajmuje pierwsze miejsce (kończy eliminacje jednak wyjazdem z wiceliderem Saarlouis Royals).

Mann Filter to przeciwnik zupełnie innego kalibru niż chorwacki Jolly Sibenik. Hiszpanki do tej pory w Pucharze FIBA przegrały tylko raz - w Toruniu. Z pewnością więc wyjdą na parkiet bardzo zmobilizowane. To zespół bardzo wyrównany, najskuteczniejsza Jessica Dickson zdobywa nieco ponad 11 punktów w meczu, ale koszykarek o podobnych możliwości jest w Saragosie przynajmniej pięć. W Toruniu błysnęła choćby rozgrywająca Christina Ouvina (21 pkt przy 7 w dwóch pozostałych meczach). W lidze hiszpańskiej Mann Filter zajmuje aktualnie piąte miejsce (bilans 7:4), we własnej hali drużyna jest niepokonana.

Odpocząć przed hitem PLKK
Jakie torunianki mają szanse na sukces? To proste, muszą zagrać przynajmniej na takim poziomie, jak w pierwszym meczu z Mann Filter. To był jak dotąd najlepszy występ Energi w tym sezonie. - To będzie szalenie trudny mecz, teoretycznie nie mamy wielkich szans. Ale jedziemy powalczyć i zagrać dobre zawody - podkreśla Omanić.

Torunianki wyjechały do Hiszpanii we wtorek. Na szczęście nie muszą tym razem męczyć się w autokarze, ale w obie strony polecą samolotem. Energa nie zapłaci za to ani złotówki, bo koszty wzięła na siebie Międzynarodowa Federacja Koszykówki. To nagroda za to, że "Katarzynki" zdecydowały się zastąpić w Pucharze FIBA Wisłę Can Pack Kraków, która przeniosła się do Euroligi. Dzięki temu torunianki będą miały przynajmniej jeden dzień odpoczynku przed sobotnim hitem PLKK z AZS PWSZ Gorzów.
www.pomorska.pl
PS. wytłuszczona sekwencja specjalnie dla jednego "gruntowca" z Gorzowa..... :wink:

Didi23
Nowy na forum

Postautor: Didi23 » 24 grudnia 2009, 11:52

hermes46
Kadet

Postautor: hermes46 » 24 grudnia 2009, 22:03

Didi23 pisze:http://www.nowosci.com.pl/look/nowosci/article.tpl?IdLanguage=17&IdPublication=6&NrIssue=1298&NrSection=2&NrArticle=157921&IdTag=36

czytałem to w innym watku? Tu pisza ludzie rozgarnieci, nie musisz 20 razy wklejac to samo!
kwassek pisze:...Chyba że naprawde jesteście tak krótkowzroczni jeżdżac na te wyjazdy gdzie biją Wam brawo (jak dla mnie to troche wiocha cieszyć się że biją mi brawo bo gdzieś przyjechałem... no ale chuj nie moja sprawa jakie kto w życiu ma kibicowskie priorytety)

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 29 grudnia 2009, 16:36

Ewelina Gala kontra Elmedin Omanić. Nerwowo w Enerdze

(jp)

Energa od stycznia będzie słabsza? Z toruńską drużyną zamierza pożegnać się Ewelina Gala, która nie chce dalej współpracować z trenerem Elmedinem Omaniciem.

Do otwartego konfliktu ze szkoleniowcem doszło w ostatnim tegorocznym meczu w Pruszkowie. Podczas zmiany Omanić w ostry sposób wytknął koszykarce błędy na parkiecie. Gala nie chciała go słuchać i skierowała się w stronę ławki rezerwowych. Wtedy, według relacji świadków, szkoleniowiec szarpnął koszykarkę za rękę, a potem podobno uderzył ją w ramię.

Klub będzie badał
Gala zaraz po meczu zapowiedziała poddanie się obdukcji lekarskiej. Oddała także klucze do wynajmowanego przez klub mieszkania i zapowiedziała, że do Torunia już nie wróci. Już wcześniej złożyła pismo z prośbą o rozwiązanie kontraktu.

Klub na razie nie chce komentować sytuacji. - Badamy to zdarzenie, ale to na razie utrudnione. Ewelina po świętach wyjechała na turniej do Pruszkowa, Omanić odpoczywa w Sarajewie. Konkretów należy spodziewać się więc dopiero po Nowym Roku - mówi prezes Maciej Krystek.

Czy Energa zgodzi się na rozwiązanie umowy? - W tej chwili nie widzę podstaw do takiej decyzji - przyznaje Krystek. Dla toruńskiego klubu strata Gali byłaby sporym problemem, bo w składzie musiałaby ją zgodnie z przepisami zastąpić inna juniorka i to bez większych perspektyw na występy w PLKK.

Trudno sobie jednak wyobrazić dalszą współpracę Omanicia i Gali. Co ciekawe, w poprzednim sezonie utalentowana koszykarka była jedną z ulubienic bośniackiego szkoleniowca, który poświęcał jej sporo czasu na treningach. Ich relacje zaczęły się psuć od początku tego sezonu. W pierwszych meczach Gala grała sporo, w kilku wypadkach była nawet najlepszą podkoszową zawodniczką "Katarzynek".

Artego jej nie chce
Po zakontraktowaniu Charity Egenti zaczęła jednak grać znacznie mniej, zdarzały się nawet mecze, w których w ogóle nie wyszła na parkiet. Trener Omanić kilka razy dawał do zrozumienia, że nie jest zadowolony z postawy reprezentantki kraju juniorek. - Gala nie może obrażać się, że klub zatrudnił na jej pozycję nową zawodniczkę, tylko musi zacisnąć zęby i walczyć o miejsce w składzie. Jeżeli pokaże ambicję, zaangażowanie i chęci do pracy na treningach i w czasie meczów ligowych, to wtedy będzie grała więcej - przyznał szkoleniowiec Energi po jednym ze spotkań.

Według statystyk Gala zresztą nie grała wcale tak mało. W tym sezonie na parkiecie spędzała średnio ponad 17 minut (6,3 pkt i 4,1 zb.), co było szóstym wynikiem w zespole. Była więc kluczową zmienniczką w Enerdze.

Gdzie będzie próbowała szczęścia utalentowana koszykarka? Nie będzie to Artego Bydgoszcz. Beniaminek latem był bardzo zainteresowany skrzydłową, jeszcze przed świętami wrócił do rozmów, ale teraz zostały już definitywnie zakończone. Rodzice koszykarki pytali ponoć o angaż w Odrze Brzeg, ale ten klub raczej nie będzie zainteresowany transferem. Wykluczyć trzeba także czołowe zespoły w PLKK, więc pozostaje środek tabeli, być może kluby najbliżej jej rodzinnych Pabianic, czyli ŁKS Łódź lub Lider Pruszków. Pod warunkiem oczywiście, że Energa zgodzi się na rozwiązanie umowy.
http://www.pomorska.pl
PS. Ewelina w wygranym(77:69) spotkaniu z Białorusią zdobyła 20 pkt,z Liderem Pruszków(77:59) 11 pkt,a w dzisiejszym przegranym pojedynku z Turcją(56:78) zaliczyła 13 punktów.
Osobiście stawiam na Lider Pruszków,jako nowy klub Eweliny.....no co już po rozmowach? :wink: jeszcze tylko "wyciągnąć" liścik od Krystka i karawana jedzie dalej....Oby z powodzeniem dla dalszej kariery tej młodej koszykarki!!!

koszykarz

Postautor: koszykarz » 29 grudnia 2009, 17:21

Wątpie by EWELINA grała więcej w Pruszkowie . Jest tam GAHAN , Górzyńska , Dąbkowska - a więc podobne konkurentki jak w Toruniu : Chomać i Gulak....

Szkoda że tak się dzieje.... Bo ja bym wolał by inne odeszły a nie GALL

a co do limitu 2 POLEK : Szcechowiak jest po znajomości , no więc może jakieś tam dziecko też się znajdzie w rodzinie prezesa , dyrektorki albo kierownika :lol: :lol: :lol: Przecież i tak grać nie będzie .
Proponuję dziecko EDO wcisnąć do meczowej ,,12'' :lol: :lol: :lol:

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 29 grudnia 2009, 18:00

koszykarz pisze:Wątpie by EWELINA grała więcej w Pruszkowie . Jest tam GAHAN , Górzyńska , Dąbkowska - a więc podobne konkurentki jak w Toruniu : Chomać i Gulak....

ale na chwilę obecną to dla Eweliny chyba nie ma większego znaczenia......teraz jest impuls i działanie w myśl zasady: WSZĘDZIE BYLEBY,JAK NAJDALEJ OD TORUNIA......
Gdziekolwiek by jednak Ewelina nie poszła to miejsce na parkiecie ligowym trzeba sobie poprostu wywalczyć,a sprowadzane zawodniczki zagraniczne podnoszą coraz wyżej poprzeczkę umiejętności sportowych.....
PS. i taka mała uwaga na koniec: prośba o rozwiazanie kontraktu leżała na biurku prezesa Krystka znacznie wcześniej niż pruszkowski incydent.... :wink:

hermes46
Kadet

Postautor: hermes46 » 29 grudnia 2009, 19:29

wszystko zalezy od sportowych ambicji Eweliny. Jezeli bedzie chciała grac, nie zwazajac na poziom znam pare klubów które ja wezma w ciemno.
kwassek pisze:...Chyba że naprawde jesteście tak krótkowzroczni jeżdżac na te wyjazdy gdzie biją Wam brawo (jak dla mnie to troche wiocha cieszyć się że biją mi brawo bo gdzieś przyjechałem... no ale chuj nie moja sprawa jakie kto w życiu ma kibicowskie priorytety)

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 29 grudnia 2009, 19:30

hermes46 pisze:wszystko zalezy od sportowych ambicji Eweliny. Jezeli bedzie chciała grac, nie zwazajac na poziom znam pare klubów które ja wezma w ciemno.

nawet wiem o jakim klubie myślisz..... :lol:

hermes46
Kadet

Postautor: hermes46 » 29 grudnia 2009, 19:33

matrix pisze:
hermes46 pisze:wszystko zalezy od sportowych ambicji Eweliny. Jezeli bedzie chciała grac, nie zwazajac na poziom znam pare klubów które ja wezma w ciemno.

nawet wiem o jakim klubie myślisz..... :lol:

który? Mysle ze charkter Eweliny z tym trenerm tez tworzyłby mieszanke wybuchowa! A ze lubie ten klub ucieszyłbym sie zeby tam Ewelina trafiła! Ciekawe czy "Ewelina tez by wiele dawała?" :lol: :mrgreen:

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 29 grudnia 2009, 19:37

hermes46 pisze:który? Mysle ze charkter Eweliny z tym trenerm tez tworzyłby mieszanke wybuchowa! A ze lubie ten klub ucieszyłbym sie zeby tam Ewelina trafiła! Ciekawe czy "Ewelina tez by wiele dawała?" :lol: :mrgreen:

no właśnie ten.... :lol: Roman i Ewelina kto wie..... :lol: W Poznaniu też jest komkurentka w postaci Mrozika(całkiem przyzwoity sezon),a na centrze jakoś Eweli nie widzę....

Roberto930
Żak

Postautor: Roberto930 » 29 grudnia 2009, 20:28

A ja bym Ją nawet chętnie widział w Brzegu, tym bardziej jeżeli potwierdzą się doniesienia o zrezygnowaniu z Chinyere Ukoh.

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”