TRANSFERY, plotki, informacje - sezon 2009/10

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Awatar użytkownika
przemoe
Senior
Kontaktowanie:

Re: TRANSFERY, plotki, informacje - sezon 2009/10

Postautor: przemoe » 06 stycznia 2010, 13:22

Endrju pisze:
Ałgaja pisze:
Nie to co Koryzna rok temu :wink:

Nie porównuj ŁKS-u z AZSem... w jednej półce z Lotosem i Wisła...

proszę Cię ...

ŁKS i AZS walczyli o zupełnie inne cele. W dodatku Koryzna powróciła do Klubu i rodzinnego miasta swojego męża. Pawlak za to przeszła do swojego najbardziej "znienawidzonego" klubu za pieniędzmi :).
Zreszta nie mi to oceniac ;) Moze kibice Lotosu nie maja nic przeciwko temu :)

Fakt, faktem jezeli chodzi o kwestie finansowa to się z Toba w 101% zgadzam ;)

I co z tego? Edzia odeszła z ŁKS za kasą czy nie? Odeszła. No to przypadek jest taki sam (abstrahując od ocen moralnych blablabla).

Z odejściem Pauliny kończy się pewna epoka w Lotosie niezależnie od sytuacji finansowej.
Cóż, Wisły nie lubimy jeszcze bardziej ;) ale trudno Pauliny nie rozumieć skoro podobno została tak potraktowana a podobno podobno (z tego co pamiętam) nie był to pierwszy raz...

Smutno...
Pozdrawiam,
Pszemek.
----------------
Obrazek

http://toiowonasportowo.blox.pl

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 06 stycznia 2010, 13:37

Jasmine Young i Aleksandra Chomać w Artego
ADAM SZCZĘŚNIAK

Zwyżkę formy pod koniec 2009 roku koszykarek Artego warto przekuć w rosnącą liczbę zwycięstw w lidze. Aby tego dokonać i utrzymać beniaminka w ekstraklasie szefowie bydgoskiego klubu wzmacniają zespół.

Po świątecznej i noworocznej przerwie przeplatanej, oczywiście, treningami, od poniedziałku w Artego pełną parą ruszyły przygotowania do drugiej, bardzo trudnej części sezonu.
- Ćwiczymy w pełnym, krajowym składzie. We wtorek dotarła do Bydgoszczy ze świąt Lori Crisman, w środę spodziewamy się Melanie Thomas i Marity Payne. W niedzielę gramy trudny mecz z Wisłą Kraków we własnej hali, ale to jedynie etap przygotowań do kluczowych spotkań z rywalami, z którymi walczymy o utrzymanie w lidze - mówi trener Adam Ziemiński.

Po sporych roszadach w składzie (odeszły Zawadka, Kostencka, Wdowczyk, Womack, przyszła i odeszła Szyćko, doszła Payne) Czesław Woźniak zapowiadał dwa wzmocnienia: amerykańską rozgrywającą i polską wysoką. Po długich poszukiwaniach wczoraj miał do przekazania dobre wiadomości: - W czwartek powinna dołączyć do nas Amerykanka Jasmine Young. Adam Ziemiński dodawał: - To filigranowa rozgrywająca, z dobrymi statystykami. Czy zagra już przeciwko Wiśle? Zależy czy od razu pokaże na tyle wysokie umiejętności, że będziemy skłonni zgłosić ją w PLKK po dwóch dniach treningów i ponieść koszty.

Young ma 23 lata i mierzy zaledwie 165 cm. Jest absolwentką uczelni East Carolina. W zespole Ladies Pirates w ostatnim sezonie notowała 11,2 pkt (67% za 1, 38% z gry, 27% za 3), ale jej atuty to ostatnie podania, których średnio miała 5,2, do tego dokładała 3,6 zb i 1,5 prz. Dobrze broni, w dwóch ostatnich sezonach dostała miano najlepszej defensorki w swojej dywizji NCAA. Po ukończeniu uczelni grała w Portoryko. W Aquas Buena Tigresas notowała 16,2 pkt, 6,9 as, 5,3 zb, 2,7 prz. Jeśli ten "kieszonkowy pirat“ pokaże w PLKK choć większą część tego, będzie cennym uzupełnieniem obwodu i wspomoże Thomas i Rzeźnik.

Przeciąga się sprawa pozyskania doświadczonej polskiej środkowej. Prezes Woźniak ostrożnie mówi, że być może już w tym tygodniu uda się podpisać kontrakt. Ze źródeł toruńskich dowiedzieliśmy się jednak, że w czwartek po pucharowym meczu z Dynamo Kijów umowę z Energą oficjalnie rozwiąże Aleksandra Chomać (25, 190), która trafił właśnie do Artego.

To zawodniczka, która - mimo młodego wieku - gra już ósmy sezon w ekstraklasie. Przez 3 lata reprezentowała SMS, potem przez 2 Lotos Gdynia (śr. około 8-9 pkt i 5 zb), z którym w 2005 r. świętowała tytuł mistrza Polski, ( a z kadrą do lat 20 tytuł wicemistrza Europy). W sezonach 2006-08 grała w AZS Gorzów, a w kolejnym w Row Rybnik i był to jej najlepszy sezon ze średnimi 31 minut, 11,4 pkt, 7 zb, 1 blok. Przed tym sezonem trener Elmedin Omanić ściągnął ją do Energi, ale wysoka, lecz nie aż tak sprawna koszykarka przegrywała walkę o minuty z Egenti, Gulak i Galą. W sumie zagrała w 14 meczach (7 razy w pierwszej "5“), średnio 14 minut z dorobkiem 5 pkt (45% za 2 - 30/66, 37% za 1! - 10/27), 3,6 zb. Miejmy nadzieję, że gdy dostanie więcej minut, zaprezentuje się dużo lepiej.
www.pomorska.pl
PS.Trener Omanić nie ściągnął Oli tylko dostał Ją od władz klubu w prezencie,który teraz powędruje do Bydgoszczy....
Na zawsze w sercu-Katarzynki!!!(1992-do końca mego życia)

http://marlow.blox.pl/html

Awatar użytkownika
markylipek
Młodzik

Postautor: markylipek » 06 stycznia 2010, 13:47

Nie zdziwię się jeśli Ola w Bydgoszczy się odbuduje i nagle okaże się, że to bardzo pożyteczna zawodniczka... To że Omanić ją dostał od zarządu to wcale nie znaczy że musiał ją pomijać i w pewien sposób dołować. Można było tak ustawić rotację w zespole że i Ola grała by dużo i statystyki też dzięki temu miałaby lepsze.

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 06 stycznia 2010, 13:50

markylipek pisze:Nie zdziwię się jeśli Ola w Bydgoszczy się odbuduje i nagle okaże się, że to bardzo pożyteczna zawodniczka... To że Omanić ją dostał od zarządu to wcale nie znaczy że musiał ją pomijać i w pewien sposób dołować. Można było tak ustawić rotację w zespole że i Ola grała by dużo i statystyki też dzięki temu miałaby lepsze.

oczywiście masz rację,ale teraz klub ma wzmocnić nowa wysoka zawodniczka....Oli życzę w Bydgoszczy wszystkiego dobrego!!!

Awatar użytkownika
markylipek
Młodzik

Postautor: markylipek » 06 stycznia 2010, 14:00

matrix pisze:Oli życzę w Bydgoszczy wszystkiego dobrego!!!

Jak najbardziej najlepszego... Oczywiście będzie jutro okazja jej podziękować za grę dla Torunia. A tak poza tym ciekawy mecz będzie w weekend w Bydgoszczy, Artego gra z Wisłą, debiuty Oli i nowej Amerykanki no i Pauliny Pawlak ;-)

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 06 stycznia 2010, 14:04

markylipek pisze:

Jak najbardziej najlepszego...

bo niejednokrotnie jest tak,ze zawodniczka zmieni klubowe klimaty i gra zupełnie inaczej czego sympatycznej zawodniczce szczerze życzę. Podoba mi się też to,ze sama Ola obiektywnie podchodzi do swoich dotychczasowych występów na parkietach FGE...

Awatar użytkownika
markylipek
Młodzik

Postautor: markylipek » 06 stycznia 2010, 14:18

No i chce pomóc w jutrzejszym meczu z Kijowem!!!

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 06 stycznia 2010, 14:58

markylipek pisze:No i chce pomóc w jutrzejszym meczu z Kijowem!!!

a widzisz to też się liczy!!! widać,że Keti Ristić dała znakomity przykład swoją postawą w meczu z Saragossą.... :wink:

koszykarz

Postautor: koszykarz » 06 stycznia 2010, 15:49

ja myśle że z Chomać może być podobnie jak z Żyłczyńska. Żyła osbudowała się jakoś tam w Odrze.

OLA MA DUŻE SZANSE GRY W ARTEGO bo tam nie mają POLEK z dośw. z e-ligi...

a Ziemiński ma spore pole manewru :

Thomas , Young , Crisman , Płociennik , Chomać lub THOMAS , Rzeźnik , Crisman , Chomać , Payne....

Ciekawie w BYDZI jednym słowem

feri
Młodzik

Postautor: feri » 06 stycznia 2010, 15:57

Ałgaja pisze:Nie to co Koryzna rok temu

paulo2907 pisze: dokładnie 12 miesięcy temu forumowicze z Gorzowa błogosławili przejście Koryzny z ŁKS-u

przemoe pisze: Edzia odeszła z ŁKS za kasą czy nie? Odeszła. No to przypadek jest taki sam

Dziś Święto Trzech Króli. To dzień w którym w wielu domach tradycyjnie rozbiera się choinkę. Tylko tym mogę tłumaczyć takie urwanie się powyższych trzech bombek z choinki i głoszenie, że przejście Koryzny do Gorzowa było tym samym, co przejście Pawlak do Wisły. No chyba, że... ja o czymś nie wiem i tkwię w zimowym śnie... Może Pawlakowa faktycznie wychowała się koszykarsko w Krakowie, w Krakowie skończyła studia i jako ukształtowana koszykarka odeszła do Lotosu, a teraz ma 36 lat i na zakończenie kariery wróciła na stare śmiecie, a odwieczna rywalizacja Wisły i Lotosu to tylko jakiś wymysł kibiców...

A to wtedy przepraszam.

Awatar użytkownika
przemoe
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: przemoe » 06 stycznia 2010, 16:06

Może i Edzia faktycznie powiedziała w ŁKSie - słuchajcie, wiecie, no, ja już mam swoje lata, te pół roku Was nie zbawi, najwyżej spadniecie, zdarza się, a ja chcę karierę zakończyć u siebie w domu, to dajmy se buzi i ja będę lecieć.

Ja tam nie wiem, tylko coś mi się w wielkoduszność ŁKSu wierzyć nie chce.
Pozdrawiam,
Pszemek.
----------------
Obrazek

http://toiowonasportowo.blox.pl

Awatar użytkownika
Jack Napier
Amator

Postautor: Jack Napier » 06 stycznia 2010, 17:40

Ironiczne w kontekscie wydarzen ostatnich dni wydaje sie byc haslo Lotosu Gdynia "Pokaz na co sie stac". :wink:

O ile zakontraktowanie P.PAwlak w Krakowie uwazam za majstersztyk transferowy do sciaganie tam Leciejewskiej juz byloby bez sensu. Chyba, ze chodzi o to aby kolejny budzet nie wytrzymal ew. kontrakt wejdzie w zycie od przyszlego sezonu.

bodek38
Młodzik

Postautor: bodek38 » 06 stycznia 2010, 17:44

Mogła Ola zostać w Rybniku to ambicje sportowe a może i nie tylko wygoniły ją z Rybnika i czy na tym skorzystała????? No ale mądry Polak... oby tu się odnalazła

paulo2907
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: paulo2907 » 06 stycznia 2010, 17:45

feri pisze:Dziś Święto Trzech Króli. To dzień w którym w wielu domach tradycyjnie rozbiera się choinkę. Tylko tym mogę tłumaczyć takie urwanie się powyższych trzech bombek z choinki i głoszenie, że przejście Koryzny do Gorzowa było tym samym, co przejście Pawlak do Wisły. No chyba, że... ja o czymś nie wiem i tkwię w zimowym śnie... Może Pawlakowa faktycznie wychowała się koszykarsko w Krakowie, w Krakowie skończyła studia i jako ukształtowana koszykarka odeszła do Lotosu, a teraz ma 36 lat i na zakończenie kariery wróciła na stare śmiecie, a odwieczna rywalizacja Wisły i Lotosu to tylko jakiś wymysł kibiców...

A to wtedy przepraszam.

OK, czyli Pawlak odeszła z Gdyni dla kasy, a Koryzna z Łodzi z powodu sentymentu dla Gorzowa. :wink: Bez żartów... A może popatrzmy inaczej - zarówno rok temu AZS, jak i teraz Wisła miały akurat vacat w postaci dobrej polskiej zawodniczki na obwodzie, będącej jak zbawienie wobec przepisów PLKK. Wiadomo, że gdy są problemy finansowe w danym klubie, to wówczas zawodniczka lub jej menedżer zaczynają rozglądac się za opcją gry w innym klubie, a te też nie śpią i mają swoje przecieki. Tylko jakie kluby? Czy podstawowa reprezentantka Polski wybrałaby - z całym szacunkiem dla tych ekip - Artego Bydgoszcz, MUKS Poznań albo ŁKS? Zresztą Pawlak wychowała się w Łodzi, więc byłby identyczny casus jak rok temu z Koryzną. Ciekawe czy wówczas kibice z Gorzowa mówiliby o schodzeniu z tonącego okrętu? :roll: Nie chcę bronic Pauliny, sam za nią niezbyt przepadam, ale pomyśl logicznie - czy w imię zasad, jeśli już miała odejsc z Gdyni, powinna skierowac się w stronę jednego z wymienionych klubów, dumnie obwieszczając, że chce pomóc temu zespołowi w utrzymaniu w PLKK, mimo że ofertę złożyła jej Wisła? Pomijając już kwestię finansową, jest jeszcze ambicja - Wisła walczy o wysokie cele w Eurolidze, zamierza także odzyskac tytuł. Czemu dziwisz się, że Pawlak wybrała Kraków? Czy sportowiec na takim poziomie (jakby nie było to wąska specjalizacja) ma grac i trenowac za darmo, pozwalac na upokarzanie przez pracodawców, pozbywając się ambicji osiągnięcia czegoś jeszcze w swojej karierze, pewnej zmiany? Jeśli odpowiesz na te pytania twierdząco, to jestem ciekawy czy tak samo myślałeś w zeszłym roku w przypadku Koryzny...
Kilka słów o wyniku męskiej kadry na Eurobaskecie:
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0

friel
Kadet

Postautor: friel » 06 stycznia 2010, 18:09

Feri uważam ,że dyskusje z kibicami Wisły mijają się z celem bo dostali spuźniony prezent na gwiazdkę i teraz wcisną ci że 2+2=31
Żukowa wróciła na stare śmieci nie wadząc nikomu bo nie można powiedzieć by była jakaś "wojenka" między AZS a ŁKS-em
zdobyła medal i zakończyła karierę i choć są to fakty to na forum zawsze znajdą Ci drugie dno.
Przejście Pawlak porównałbym z punktu widzenia kibica jak przejście Żurowskiej do Polkowic.
Jak chciała grać mogła iść do Łomianek o ile się nie mylę ( a mogę się mylić) tam zaczynała :)
Szkoda że nie wykazała się jakąś ambicją i nie poszła na zachód .
Ale cóż zabukowała sobie stołek na ten i następny rok niech jej się pod Wawelem dobrze siedzi
Brąz ///Srebro///Srebro///Złoty-brąz!!!

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”