1 runda Play Off:Orzeł Polkowice - TS Wisła Kraków 2-1

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Awatar użytkownika
hellraiser
Junior

Re: 1 runda Play Off:Orzeł Polkowice - TS Wisła Kraków

Postautor: hellraiser » 21 marca 2010, 12:55

Greebo pisze: Ale myślę ze my będziemy próbowali szukać zastępstwa za Katke jednak gdzie indziej a nie w Gorzowie.

może NewBalanceGirl :lol: :lol: :lol: :lol:
Obrazek

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 21 marca 2010, 13:10

hellraiser pisze:
Greebo pisze: Ale myślę ze my będziemy próbowali szukać zastępstwa za Katke jednak gdzie indziej a nie w Gorzowie.

może NewBalanceGirl :lol: :lol: :lol: :lol:

Od Katki na pewno lepsza. Od Sapovej - dużo lepsza rzutowo, ale i dużo głupsza (koszyakrsko) i słabsza w obronie.. Ale moze sięgniemy np do Brna? Taka Viteckova pokazała Katce róznice miedzy podstawową zawodniczką repry Czech a jej rezerwową w sposób bardzo dla Katki nieprzyjemny. Miłoby było widzieć kogoś takiego w Wiśle :) Ale możliwości jest też sporo innych, na razie trzeba poczekać na zakończenie tego sezonu tak w lidze jak i w euro ;)

Kuba: ja myśle ze presja może być nawet większa u Was, bo jak odpadniecie to cały sezon trzeba bedzie uznać za przegrany mimo sporych nadziei kóre sie w pewnym momencie pojawiły. My już coś tam osiągneliśmy w tym sezonie, na pewno nie będzie on dla nas stracony. Oczywiście ewentualne odpadnięcie w tej fazie nie przejdzie bez echa ale tez nie sadze by było jakimś dramatem. Widać gołym okiem że mamy ciągle spore problemy z przełożeniem stylu gry euroligowego na PLKK a na dodatek ciążą nam wpadki z RS (zwłaszcza 3 porażki u siebie w 1 rundzie i poraża w Brzegu. 2 wygrane w tych spotkaniach pewnie dałyby nam 3 pozycje i zupełnie inną sytuacje wyjściowa do PO). Bez względu na ostateczne zakończenie trzeba z tej sytuacji wyciągnąć wnioski, tak aby nie powtórzyła sie ona za rok, (a będzie ciut łatwiej ze względu na konieczność wystawiania tylko 1 Polki)

Poki co trzeba się skupić na meczu środowym, a potem mam nadzieje sobotnim. po nich ocena obu zespołów może byc zgoła odmienna ;)
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

Awatar użytkownika
Jack Napier
Amator

Postautor: Jack Napier » 21 marca 2010, 13:13

hellraiser pisze:To ja określe jednoznacznie.
Sapova to zawodniczka 10 razy lepsza od Zohnovej.

Czyzby? To co napisales o charakterystyce Sapovej to sie zgadza (zapomniales tylko dodac, ze trafia z osobistych jak robot :)). Jednak mocno przesadzasz, ze jest 10 razy lepsza od Katki. Napisalem, ze trudno je porownac bo uwazam obie za zawodniczki o innej charakterystyce i innych zadaniach w druzynie. Zwroc uwage, ze to Katka grajac w Gorzowie dostarczala wiecej punktow. Obok swietnej skutecznosci za 3 byla tez namietnie wykorzystywana przez Maciejewskiego do szybkich kontratakow i widok Katki biegnacej na kosz rywalek (bez obrony) byl jednym ze stalych elementow meczu. Dzis w druzynie zadna juz nie pelni takiej roli ... od czasu do czasu kazdej sie zdarzy (moze z wylaczeniem centerek) ale to juz nie to samo. Sapova tego nie zagra. Nie potrafi tak jak niepozorna Katka urwac sie gdzies przy lini i wyjsc na pozycje. Wiadomo, ze niektore transfery wypalaja a inne nie. Transfer Zohnovej byl jednym z tych, ktore wypalily w 110% w Gorzowie i moze w 10% w Krakowie - kwestia trenera, ktory wie lub nie wie na co kazda z dziewczyn stac.

PS. Sorry, ze taki offtop sie tutaj zrobil (sam jestem za to odpowiedzialny ;)). Wiec zeby nie bylo ... gratulacje dla CCC za podniesienie sie po kiepskim poczatku :) .
PS2. Zatrzymac Bobbitt to nie jest taka prosta sprawa. W 2007 mala poprowadzila do mistrzostwa NCAA Lady Vols bedac czolowa zawodniczka w finale ... a tam wtedy graly np. Candace Parker czy znane z Gorzowa Anosike i Spencer. Mimo jej atutow i tak uwazam, ze w Polkowicach przydaloby sie wiecej centymetrow.
Ostatnio zmieniony 21 marca 2010, 17:27 przez Jack Napier, łącznie zmieniany 1 raz.

Kuba
Oldboy

Postautor: Kuba » 21 marca 2010, 14:27

Ałgaja pisze:
anatol pisze:Za FF gratulacje co jednak w przypadku wygranej CCC w środe w Krakowie? Liczenie na dziką karte w przyszłym roku?

Trudno myśleć o przyszłym sezonie euroligowym, gdy obecny nie jest skończony, a Wisła od października będzie grała nie wiadomo na jakiej hali...

jeśli się mylę, z góry przepraszam

ale chyba wymiary BOISKA się nie zmieniają - tak jak było 15mx28m - tak zostaje. Więc jedyną kwestią do 'poprawki' przed nastepnym sezonem to odpowiednie poprowadzenie nowych linii na parkiecie i spoko.

no chyba, że coś przeoczyłem... :roll:

Awatar użytkownika
Marco
Junior
Kontaktowanie:

Postautor: Marco » 21 marca 2010, 14:55

jeśli wymiary boiska się nie zmieniają to wychodzi na to że nasze boisko obecnie nie spełnia norm i jest dopuszczone warunkowo :mrgreen:
Obrazek
Obrazek
WislaLive.pl

MARAS
Oldboy
Kontaktowanie:

Postautor: MARAS » 21 marca 2010, 15:09

Graty dla Polkowic! Kto by się spodziewał tydzień temu po wymęczonym meczu z nami i po poraźce w Lesznie że będziecie w stanie Wisłe ograć, ale i tak czuje że o wszystkim zadecyduje 3 mecz.
Chwiałka A Chwiałka Z Chwiałka AZS!

Awatar użytkownika
Tedan
Amator

Postautor: Tedan » 21 marca 2010, 15:22

Greebo pisze:
Tedan pisze:
Ja nie rozumiem, czy one nie mogą zagrać dwóch meczów na poziomie i przejść dalej, tylko brzytwą na gardle w następnym meczu

Poza tym jeżeli nie potrafimy upilnować panny co ma 157 cm no to nie ma co szukać w Play-offach, a tym bardziej w WALENCJI

Przegraną się wytłumaczy brakiem Marty, tylko ja się pytam w takim razie po co ta ławka ?? Dzięki paniom Gajdosz, Kotnis, Skorek, Vucurović, Gburczyk, Wielebnowska, a ostatnio też Zohnova, wiem że nadal istnieje coś takiego jak PTTK.

Jeszcze ten wpis skomentuj e ;)

Mecz był na poziomie, nasza gra wcale nie była tragiczna. Rywal okazał się trochę lepszy i tyle.

Argument ze rywalka ma 157.. :shock: Co z różnica ile?., Ma motorek w dupie a rzut jej siedział niesamowicie. Wczoraj miała taki dzień że naprawdę cholernie ciężko było ja zatrzymać. Nie wiem jak to sie ma do Walencji. To ze Palau ma kilka cm więcej znaczy ze rzuci nam 40 pkt?

A rezerwowe podróżują w praktycznie wszystkich klubach. jakoś zbyt dużej rotacji w Polkowicach nie zauważyłem.. (a i statystyki to potwierdzają). A już w porównaniu z takim Brnem to jesteśmy wręcz rewelacyjni. Tam to dopiero można mówić o istnieniu PTTK..

A gdzie ja napisałem że mecz był tragiczny ?? Poprostu nie może być tak że w decydujących momentach, gdy wynik jest jeszcze otwarty, słyszę w transmisji strata,strata,stara. Takie błędy na tym szczeblu rozgrywek są niewybaczalne, co odzwierciedla wynik wczoraj uzyskany.

Do tematu Bobbitt to nie wiem, nie byłem w Polkowicach, nie widziałem, ale kto ją krył ?? Bo jeżeli nie Pawlak, no to o co mamy mieć pretensje ??

A co do sekcji w PTTK, to oczywiście to ławka powinna być długa, ale na niej powinno być relatywnie 5 godnych zmienniczek, a tu wczoraj nie było praktycznie żadnej która mogła by coś wnieść. Ogólnie jest to bardziej temat na posezonowy temat ogórkowy, ale Wielebnowska, Skorek nie spełniają oczekiwań sprzed sezonu.
Co do tematu Skorek to jeżeli się tyle klubów onią bije no to niech ją biorą, dla mnie jest rozczarowaniem sezonu po tym jak wróciła po wypożyczeniach, szczególnie po tym ostatnim. Niestety nie zrobiła kroku w przód i jest dalej w tym samym miejscu co była, czyli za silna by grać w słabeuszach, za słaba by grać w zespole jak Wisła.
A co do reszty, jeżeli się ktoś przez ostatnie trzy sezony nie przebił do grona wchodzących z ławki, a dalej praktycznie na niej siedzi, to czas szukać innych opcji.
Jak dla mnie jedynie miejsce w PTTK, to może mieć Aga czy Maja ściągnięte przed tym sezonem, jeszcze z kredytem zaufania.

Na halę w środę.
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Postautor: ann » 21 marca 2010, 15:31

tyle, że akurat wczoraj Magda Skorek nie dostała ani minuty szansy na pokazanie czy jest godna zmienniczką czy nie. zresztą od jakiegoś już czasu miejsce w składzie ma tylko wtedy gdy któraś z podstawowych zawodniczek ma kontuzje.
mnie zdziwiły wczoraj 2 rzeczy:
1. zmiana Gburczyk za Pawlak(jakby nie mozna było próbować z Magdą Skorek, bo na co stać Doris chyba już wszyscy wiedzą)
2. Wielebna zamiast Pałki za Ewke
i w tym momencie nastąpiło odrabianie strat Polkowic...
liczę, że co niektóre dziewczyny się obudzą w środę w końcu, bo zaczęło się poważne granie. to nie jest RS, gdzie mogliśmy sobie(powiedzmy, że mogliśmy a raczej pozwolilismy sobie...) na jakieś tam porażki pozwolić.
aaa i liczę, że szybko zostanie przedłużony kontrakt z Janell, która IMO jest najlepszym centrem made in USA jakiego Wisła miała w swojej historii.

oczywiście gratulacje dla Polkowic!
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!

https://www.youtube.com/watch?v=N7ABk7vDous

flash
Młodzik

Postautor: flash » 21 marca 2010, 16:01

kristofer pisze:no i Wisła pokazuje miejsce w szyku kombinatorkom z Polkowic :)

Czyli rozumiem, że dziś trzymasz kciuki za to, żeby Leszno pokazało miejsce w szyku kombinatorkom z Gdyni. Prawda?
bball

paulo2907
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: paulo2907 » 21 marca 2010, 16:09

Sporo tutaj różnych opinii się zebrało i spróbuję jakoś do nich się odnieść...
Przede wszystkim kilka osób z Gorzowa jest wielce zatroskanych o pozycję Katki w Wiśle - w zeszłym sezonie w AZS-ie była lepiej wykorzystywana itp. To wręcz modelowy tekst:
friel pisze:Co do Katki no cóż nie sądzę by poprostu miała słabszy sezon trener chciałby coś innego ona umie coś innego i tyle ....

100% racji. Zohnova nie pasuje do stylu Wisły. Tylko czy to powód do wylewania krokodylich łez i postulowania o zmianę taktyki całego teamu pod Katkę, aby ta miała lepsze osiągi? Jej rola w Wiśle jest mniej więcej zbliżona do tego co w Lotosie grała Breitreiner - wejść z ławki, rzucić z dystansu, czasem z półdystansu i... w zasadzie tyle. Nie jest to typ charyzmatycznej liderki, nie potrafi rzucić z trudnej pozycji, zawsze musi mieć przygotowaną pozycję przez koleżanki z zespołu. Nie jest "samowystarczalna" - w odróżnieniu od Izi czy Marty. Raczej nigdy nie byłaby w stanie pozwolić sobie na takie szarże jak Castro w pierwszym meczu z Brnem - gdy nikomu nie szło, wzięła ciężar gry na siebie i niemal w pojedynkę sprawiła, że wiślaczki wróciły do gry. Do tego slowo o tym co pisał choćby Greebo - nie jest zbyt przydatna w innych elementach, nie mówiąc o fatalnej defensywie... W środę przez ok. 10 min drugiej połowy uzbierała cztery faule, kryjąc Shields, kilka razy dając się też niemiłosiernie ograć. Skóra mi cierpła jak w trzecim meczu z Brnem "pilnowała" stojącą na obwodzie Viteckovą na odległość ok. 2-2,5 metra... Szczęście, że ta wówczas nie miała zbyt dobrego dnia. Jednak to właśnie skrzydłowa z Brna jest zawodniczką, którą chętnie ujrzałbym w barwach Wisły w przyszłym sezonie. Podsumowując - nie wiem czemu osoby z Gorzowa tak narzekają na los Katki. Po prostu jest słabsza od Izi i Marty - nie ma o czym dyskutować. Wczoraj pod nieobecność tej drugiej miała szansę, ale jak ją wykorzystała - widać po statach, zamykających się na liczbie -1... Zresztą myślę, że gdyby taki zestaw zawodniczek na pozycje 2-3 miał Maciejewski, to Katka również nie miałaby w tym układzie wiodącej roli.
Kristofer chyba podjął współpracę ze sztabem Wisły, lansując Sapovą na przyszły sezon. :lol: Na pewno jest znacznie lepsza od Katki, ale - jak mówię - mam inną faworytkę na przyszły sezon. Nie rozumiem też hella, który jest tak zachwycony zdolnościami Rosjanki, że stawia ją wyżej od Holdsclaw czy Catchings, a przecież te panie również od czasów Bibrzyckiej przewinęły się przez PLKK, o czym dość wyraźnie dały znać.
Informacja dla Anatola - Kobryn w trzech meczach przeciwko Frisco Sika Brno (taka drużyna z Czech) w Eurolidze (takie rozgrywki, podobno bardziej cenione w Europie od PLKK...) miała średnie 15,0 pkt i 8,7 zbiórki. Jeśli powiesz, że to nie były bardzo ważne mecze z perspektywy całego sezonu, to cóż - nie mamy o czym dyskutować...
Dla mnie szokiem było, że wczoraj w czwartej kwarcie weszła Doris - można było wpuścić ją w trzeciej kwarcie, wtedy ewentualne szkody byłyby bardziej możliwe do nadrobienia. Trafiła wprawdzie za 3 pkt, ale i tak pewnie wyglądało to tak, jakby wiślaczki były na boisku w czwórkę.
Kilka słów o wyniku męskiej kadry na Eurobaskecie:
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0

paulo2907
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: paulo2907 » 21 marca 2010, 16:17

flash pisze:
kristofer pisze:no i Wisła pokazuje miejsce w szyku kombinatorkom z Polkowic :)

Czyli rozumiem, że dziś trzymasz kciuki za to, żeby Leszno pokazało miejsce w szyku kombinatorkom z Gdyni. Prawda?

Nie mieszaj tak, bo to dla Kristofera jest zapewne spory konflikt sumienia. :lol: Chyba że Lotosowi "wolno" tak kombinować albo z powodu sukcesu Wisły w Eurolidze już całkiem przeorientował się na Wisłę, o czym świadczyłyby jego wpisy w ostatnich tygodniach. :lol:
Kilka słów o wyniku męskiej kadry na Eurobaskecie:
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0

anatol
Żak

Postautor: anatol » 21 marca 2010, 17:03

No to zobaczymy co Kobryn zagra w tunieju finałowym i oby moja teoria się nie sprawdziła.

Endrju
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: Endrju » 21 marca 2010, 17:06

Tak off topujac to Kristofer moglby sie okreslic jakiemu klubowi kibicuje. Bo w tamtym roku Lotos teraz Wisla... przerzutem jest czy jak... a moze kibicem sukcesu ? (Kto ma najmocniejszy sklad za tym jestem)...

... zreszta sam sie juz w tym wszystkim pogubilem :roll:

anatol pisze:Za FF gratulacje co jednak w przypadku wygranej CCC w środe w Krakowie? Liczenie na dziką karte w przyszłym roku?

Awansem do FF Wisla chyba sobie zapewnila pewny start (Tym samym prawdopodobnie 3 miejsca dla Polskich klubow) w przyszlorocznej edycji euroligi bez wzgledu na to ktore miejsce zajmie w PLKK...
NIGDY NIE ZGINIE AZS !! NIGDY NIE ZGINIE !!
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów."- Stanisław Lem

anatol
Żak

Postautor: anatol » 21 marca 2010, 17:42

Endrju pisze:Tak off topujac to Kristofer moglby sie okreslic jakiemu klubowi kibicuje. Bo w tamtym roku Lotos teraz Wisla... przerzutem jest czy jak... a moze kibicem sukcesu ? (Kto ma najmocniejszy sklad za tym jestem)...

... zreszta sam sie juz w tym wszystkim pogubilem :roll:

Awansem do FF Wisla chyba sobie zapewnila pewny start (Tym samym prawdopodobnie 3 miejsca dla Polskich klubow) w przyszlorocznej edycji euroligi bez wzgledu na to ktore miejsce zajmie w PLKK...

No to chyba czy na pewno?

Awatar użytkownika
hellraiser
Junior

Postautor: hellraiser » 21 marca 2010, 18:55

paulo2907 pisze:. Nie rozumiem też hella, który jest tak zachwycony zdolnościami Rosjanki, że stawia ją wyżej od Holdsclaw czy Catchings, a przecież te panie również od czasów Bibrzyckiej przewinęły się przez PLKK, o czym dość wyraźnie dały znać.
I

Chodziło mi o Europejki aczkolwiek nie dopisałem -mój błąd.
Jestem zachwycony Rosjanką-fakt.
Obrazek

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”