Co słychać w Gdyni?

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

rzymi
Oldboy

Re: Co słychać w Lotosie

Postautor: rzymi » 02 stycznia 2011, 21:01

a George trenerem kadry Lotwy jest nadal.
ObrazekObrazek

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 02 stycznia 2011, 21:30

PONOĆ blisko Lotosu jest zawodniczka bez przynależności klubowej w sezonie 2010/2011(zainteresowana była nią jeszcze kilka miesięcy temu Energa),a do której ze względu na nazwisko prezes będzie miał niewątpliwie słabość. 8)
Na zawsze w sercu-Katarzynki!!!(1992-do końca mego życia)

http://marlow.blox.pl/html

paulo2907
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: paulo2907 » 03 stycznia 2011, 01:51

No to Krawczyk musi być maksymalnie zdesperowany, skoro w końcu - po raz pierwszy (!) sięgnął po coacha z zagranicy. Skoro jednak po Winnickim bylo dwóch beznadziejnych wuefistów, to straty w tym sezonie już są spore. Jeśli jeszcze - oprócz wyleczonej Horti - do Gdyni trafi jedna porządna zawodniczka, może być naprawde ciekawie w play-offach. A już na pewno zadanie dla Wisły znacznie trudne, jeśli chodzi o wyjazdową wygraną niż było ono dla AZS-u i CCC.
Kilka słów o wyniku męskiej kadry na Eurobaskecie:
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0

reaktywacja
Junior

Postautor: reaktywacja » 04 stycznia 2011, 13:35

Piękny prezent na Nowy Rok - nowy trener to, w odróżnieniu od Tanasejczuka i Raczyńskiego, jest prawdziwy trener i o kulturę gry gdynianek wreszcie jestem spokojny. Pauline Krawczyk w Lotosie ma sens tylko w tym przypadku, jeśli grać będzie na polskich blachach - wtedy mamy wreszcie jakiś słowo graczek (Mieloszyńska, Kaczmarska - jak się pozbiera po kontuzji, Jujka i Krawczyk) i spokojnie można pożegnać Tomiałowicz z Sosnowską, które nic nie wnoszą do gry i mają w głowie dużo ciekawsze zajęcia niż bieganie za piłką po parkiecie...

Gdyby Krawczyk miała grać na francuskich papierach, to mamy Bjelicę, Babkinę, Krawczyk, Horti, Swanier oraz Wright i trudno liczyć na jakiekolwiek dodatkowe wzmocnienie. Dlatego spodziewam się, że Pauline okaże się po prostu Pauliną Krawczyk. 8)
14 koron:
1996, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2009, 2010, 2020, 2021, 2025...

- To jest mój zespół, moje koleżanki, moje miasto, moi kibice. Moje miejsce jest na boisku i zagrałabym nawet bez oka - Tamika Catchings.

kael12
Nowy na forum

Postautor: kael12 » 04 stycznia 2011, 13:44

Dikaioulakos trenerem, Krawczyk koszykarką Lotosu
Raczyński asystentem, Irvin bez kontraktu

Georgios Dikaioulakos poprowadzi koszykarki Lotosu już w jutrzejszym meczu w ramach Pucharu Polski z GTK Wejherowo. Jeśli gdynianki zdobędą prawo gry w Eurolidze na przyszły sezon, kontrakt z greckim selekcjonerem reprezentacji Łotwy zostanie przedłużony o kolejny rok. Dotychczasowy trener - Dariusz Raczyński został przesunięty na stanowisko asystenta. Nową koszykarką mistrzyń Polski została Paulina Krawczyk, polskiego pochodzenia reprezentantka Francji. Natomiast umowa nie została przedłużona z Amerykanką Sandorą Irvin.

źródło: trojmiasto.pl

danila
Nowy na forum

Postautor: danila » 04 stycznia 2011, 15:21

Lotos Gdynia
Paulina Krawczyk związała się do końca sezonu z Lotosem. 25-letnia koszykarka ma za sobą występy w reprezentacji Francji. Do sportu wraca po siedmiomiesięcznej przerwie spowodowanej kontuzją. Gdyński klub szuka jeszcze zawodniczki, która zagra na pozycji numer pięć, bo kłopoty zdrowotne nie opuszczają Węgierki Dory Horti
.

Druga w tym sezonie zmiana trenera to nie jedyny sposób na lepszą grę Lotosu. Roszady następują również w kadrze zawodniczej. Klub rozstał się z Sandorą Irvin, której kontrakt wygasł z końcem roku. 28-letnia Amerykanka wystąpiła w 13 meczach ligowych, a jej średnie były następujące - 21 minut, 8,92 punktu, 7,3 zbiórki oraz 2,33 asysty. Ponadto była podstawową zawodniczką w Eurolidze, w której zagrała w 8 spotkaniach notując następujące średnie - 22,25 minuty, 8 punktów, 5,63 zbiórki i 0,13 asysty.

- Potrzebujemy zawodniczki numer pięć, gdyż w naszej kadrze klasycznym centrem jest tylko Marta Jujka. Irvin nim nie była. To typowa "czwórka", a na tej pozycji może grać także z powodzeniem Milka Bjelica - wyjaśnia powody rozstania z Irvin Mieczysław Krawczyk, prezes gdyńskiego klubu.

Poszukiwania centra nabrały tym większego zakresu, gdyż nie ma szans, aby w styczniu drużynie pomogła zakontraktowana latem Dora Horti. Węgierka nadal ma problemy z barkiem.

- Horti w najbliższych dniach przejdzie kolejne badania. Dopiero one rozstrzygną czy ta zawodniczka będzie mogła grać w tym sezonie, czy też jej powrót na parkiet będzie możliwy po wakacjach. Jednak bez względu na orzeczenie lekarzy, nie rozwiązujemy z nią kontraktu - dodaje prezes Krawczyk.

Z zaangażowaniem nowego centra Lotos zapewne wstrzyma się do czasu zakończenia rozgrywek grupowych w Eurolidze. Potem będzie próbować podpisać kontrakt z koszykarką, której drużynie nie uda się awansować do 1/8 finału bądź też zawodniczkę z jednej z drużyn czołowej "16" kontynentu, o ile taką uda się nakłonić do zmiany klubu.

Na razie nowym nabytkiem jest Paulina Krawczyk, o której prezes Krawczyk żartobliwie mówi, że jest jego... córką. Jednak to tylko zbieżność nazwisk. W rzeczywistości Paulina jest córką byłego kolarza reprezentacji Polski, zwycięzcy m.in. w Tour de Pologne w 1983 roku, Tadeusza Krawczyka.

- Urodziłam się w Poznaniu, ale wychowałam we Francji. Z językiem polskim nie mam problemu, gdyż u nas w domu mówi się po polsku, a mama jest nauczycielką języka polskiego we Francji - przedstawia się Paulina, która w Lotosie grać będzie jako... Polka. - Udało nam się wyrobić jej paszport - przyznaje prezes Krawczyk.

Krawczyk-koszykarka w Gdyni zamierza odbudować po kontuzji kolana. Z powodu operacji więzadeł krzyżowych nie grała od siedmiu miesięcy. - Ostatni oficjalny mecz miałam w maju. W Gdyni przeszłam testy medyczne, które potwierdziły, że mogę wrócić do gry. Na razie umowę mam do końca sezonu, ale chciałabym tutaj zostać dłużej - przyznaje Paulina.

25-latka mierzy 183 centymetry wzrostu, najlepiej czuje się w roli tzw. niskiej skrzydłowej, ale poradzi sobie również na pozycji numer dwa. Występowała w reprezentacji Francji w finałach mistrzostw Europy 2009 roku, a jej ostatnim klubem był Lattes Montpellier Agglomeration Basket.

- Liczę, że z Lotosem będziemy walczyć o najwyższe cele. Wiem, że jest to dobra drużyna. Miałam przyjemność przeciwko niej grać jeszcze jako zawodniczka Bourges Basket, choć wtedy moja rola była jeszcze niewielka, bo dopiero zaczynałam przygodę z zawodową koszykówką. Zawodniczek, które są w Gdyni bliżej nie znam, a jedynie na parkiecie mierzyłam się z Eliną Babkiną, gdy grała ona w poprzednim sezonie we francuskim Challes-les-Eaux Basket - dodaje nowa koszykarka Lotosu.

Debiut Pauliny w Lotosie powinien nastąpić w styczniu, choć nie określono jeszcze dokładnie meczu. Na pewno nie będzie to spotkanie Euroligi, gdyż w dwóch ostatnich spotkaniach fazy grupowej grać będą zawodniczki wcześniej zgłoszone do tych rozgrywek. - W doprowadzeniu do pełni formy fizycznej zdajemy się w pełni na diagnozy doktora Pawła Cieśli. Szacuje on, że Krawczyk potrzebuje jeszcze około 10 dni. A potem o jej przydatności sportowej decydować będzie już tylko trener Dikaioulakos - dodaje prezes gdyńskiego klubu.

Jeśli Paulinie powiedzie się w polskiej lidze to będzie chciała ściągnąć do naszego kraju swojego chłopaka. - William Beudjeddon gra obecnie w zespole francuskim Pfastatt, a wcześniej występował m.in. w lidze szwedzkiej. Jego babka była... Polką, a ojciec Brazylijczykiem - mówi koszykarka. www.trojmiasto.pl

No Mietek zadziałał szybciej z tym paszportem.Szacun 8)

KrK
Amator

Jelena Leuczanka negocjuje z Lotosem

Postautor: KrK » 05 stycznia 2011, 22:32

Po zatrudnieniu nowego trenera Greka George Dikeoulakosa oraz zakontraktowaniu skrzydłowej reprezentacji Francji Pauliny Krawczyk, Lotos Gdynia szuka nowej środkowej. Kandydatką do gry w zespole mistrzyń Polski jest Białorusinka Jelena Leuczanka.
28-letnia koszykarka pojawiła się w środę w Gdyni, aby negocjować z działaczami Lotosu warunki umowy, a przy okazji obejrzała mecz Zjednoczonej Ligi VTB Asseco Prokom z ukraińskim Azowmaszem Mariupol.

Mierzącą 196 cm wzrostu reprezentantka Białorusi występowała w tym sezonie w zespole wicemistrza Polski KSSSE AZS PWSZ Gorzów Wielkopolski. Ze średnią 14,4 pkt na mecz była trzecią snajperką Ford Germaz Ekstraklasy, a w klasyfikacji zbiórek z przeciętną 9,7 zajmowała drugą pozycję. Z kolei w Eurolidze notowała odpowiednio 15,8 pkt oraz 9,2 zbiórki na spotkanie.

- Szukamy centra i niebawem podpiszemy z taką zawodniczką kontrakt. To potrzeba chwili, bo Węgierka Dora Horti wciąż jest kontuzjowana, a Amerykance Sandorze Irvin skończył się w grudniu kontrakt - powiedział PAP prezes gdyńskiego klubu Mieczysław Krawczyk.

http://www.sportowefakty.pl

LAT
Nowy na forum
Kontaktowanie:

Postautor: LAT » 07 stycznia 2011, 12:28

Jelena Leuczanka nie negocjowała z Lotosem, a była tam, by spotkać się z przyjacielem z drużyny gości. W Polsce Leuczanka ma być zainteresowana tylko grą w Wiśle. W kolejce ustawiają się jednak zespoły europejskie, w tym Ros Casares Walencja [Jan 06, 2011 krakow.gazeta.pl].

rzymi
Oldboy

Postautor: rzymi » 07 stycznia 2011, 12:30

danila pisze:
No Mietek zadziałał szybciej z tym paszportem.Szacun 8)

Mietek z niczym nie musiał działać... :roll: :roll: :roll:
ObrazekObrazek

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 07 stycznia 2011, 12:35

rzymi pisze:Mietek z niczym nie musiał działać... :roll: :roll: :roll:

oczywiście,bo Paulina miała to wszystko już dużo wcześniej,a tylko laik mógł coś takiego napisać. Atutem dziewczyny przy transferze do FGE był przede wszystkim polski paszport(urodzona nie gdzie indziej,jak w Poznaniu) 8)
Na zawsze w sercu-Katarzynki!!!(1992-do końca mego życia)

http://marlow.blox.pl/html

LAT
Nowy na forum
Kontaktowanie:

Postautor: LAT » 07 stycznia 2011, 12:58

Opcje dla 5
Marija Vrsaljko (Gospic, Euroleague) ?
Cheryl Ford (Brno, Euroleague) ?
Emma Meesseman (Lotto Young Cats, Eurocup) ?
Abisola Olajuwon (Gyor, Eurocup) ?
Iveta Salkauske (Besiktas, Eurocup) ?
Kathryna Gaither (Dexia, Eurocup) ?
...

rzymi
Oldboy

Postautor: rzymi » 07 stycznia 2011, 13:14

LAT pisze:Opcje dla 5

...

co do pogrubionych... :shock: :lol:

A może tak Langhorne? Albo Michelle Snow?
ObrazekObrazek

LAT
Nowy na forum
Kontaktowanie:

Postautor: LAT » 07 stycznia 2011, 13:36

rzymi pisze:
LAT pisze:Opcje dla 5

...

co do pogrubionych... :shock: :lol:

A może tak Langhorne? Albo Michelle Snow?

Langhorne jest 4. Snow kontynuuje Eurocup. :roll:

rzymi
Oldboy

Postautor: rzymi » 07 stycznia 2011, 13:51

No tak, zapomniałem, że dla nas Langhorne to 4... no to z podanego przez Ciebie zestawu.. Olajuwon? Ewentualnie Ford..
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
przemoe
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: przemoe » 07 stycznia 2011, 13:54

A od kiedy Ford to center?

Jak zaczynamy rozmawiać o paniach pokroju Gaither, to sorry, Irvin byłą o niebo lepsza.
Pozdrawiam,
Pszemek.
----------------
Obrazek

http://toiowonasportowo.blox.pl

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”