Co słychać w Kadrze Polski?

Wszystko na temat kadr narodowych. Reprezentacje seniorek oraz młodzieżowe

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Re: Co słychać w Kadrze Polski?

Postautor: Greebo » 26 czerwca 2011, 16:32

Olo_13 pisze:Różnicę to robią Francuzki, które chyba coś zabalowały wczoraj, bo to co one grają to się w bani nie mieści.

Osobiście mam wrażenie ze po 2 ciężkich wygranych meczach z Grecja i Hiszpanią, ktore zapewniły im awans do PO, Francuzki odpuściły kolejne mecze. Oczywiście nie chodzi o to że chciały przegrać, ale bardziej niż na wygranych, ktore i tak absolutnie nic nie dają, zależało im na zachowaniu sił i braku kolejnej kontuzji. Mocno poluzowały w obronie, a w ataku nie były tak skupione jak wcześniej. Zobaczymy czy taka taktyka zaowocuje w ćwierćfinale (podejdą do niego z 3 pozycji, 1 miejsce zajmie zwycięzca meczu Czarnogóra - Łotwa, drugie przegrany z tego spotkania, a o 4 miejsce bić sie będą Hiszpania z Chorwacja)

Tym niemniej - miło ze na zakończenie przygody z turniejem nasze panie jednak sie trochę zmobilizowały i powalczyły z Grudą i spółka. Szkoda ze w końcówce nie utrzymały prowadzenia bo ten mecz można było wygrać.
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

Awatar użytkownika
jimmy
Senior

Postautor: jimmy » 26 czerwca 2011, 16:38

Jak kończyła się 3 kwarta pomyślałem sobie: qrna jest fajnie!! tylko niech ta piątka dogra do końca - nareszcie coś im idzie!! ale zaraz mi do głowy przyszło: oki, pewnie w 33 min. debeściak wpuści największe armaty gorzowskie i po meczu będzie....
a Żurowska to po ME roboty będzie co najwyżej w Caritasie szukała - co za kompromitacja!! dziewczyno cała Polska patrzyła
Cellar Door
No chyba że tutaj są emeryci, renciści, bądź inne osoby, które mają nadmiar czasu wolnego i szperają od A do Z
Obrazek

Endrju
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: Endrju » 26 czerwca 2011, 16:39

Mozna by rzec... "było tak blisko... a skonczylo sie jak zawsze". Chyba najlepszy mecz w wykonaniu Polek na tych ME szkoda ze przegrany. Momentami pokazaly bardzo fajny basket ze potrafiac jak równy z równym grac z mistrzyniami Europy. Nie bede juz pisal o koncówce kto zawinil... nie wazne...

Fantastyczna gra Eli Mowlik w pierwszej kwarcie, mysle ze kazdy polski klub chcialby ja miec u siebie w przyszlym sezonie. Skoblito jak zwykle bardzo waleczna i kilka cennych, bardzo waznych punktow w odpowiednim momencie dolozyla. Aga Szott bardzo pozytywnie (rzut za 3, wejscie pod kosz). Bardzo fajna zmiana Anii Pietrzak, (ktora w innych meczach pokazywala ze raczej to jeszcze nie jej czas)... jednak tym meczem mogla udowodnic ze to jest przyszlosc reprezentacji... w porównaniu do Pauliny Pawlak, ktora jak dla mnie jest oboj Justyny najwiekszym rozczarowaniem tych ME. Przepraszam ale ja osobiscie nie moge patrzec na jej rozegranie... dodatkowo jak widze ze zamiast biegac sie toczy... yyy... a juz szczytem jej "geniuszu" bylo oddanie piłki w kontrze bedac sam na sam na kosz... na obwód (na szczescie Agnieszka wtedy trafila... ale pomysl na akcje dosłownie "Światowe Hale" :roll:

ktos pisal o Gulak... dla mnie ocene tej zawodniczki moge wrzucic do jednego worka z wyzej dwoma wymienionymi. Totalnie bezbarwna, bezradna... mocno odczulem brak chociazby Piekarskiej (ktora od Gulak na pewno gorzej by nie zagrala) a moglaby cos wniesc... (Gdy Ewelina schodzila na lawke rezerwowych kazdy "modlil" sie aby jak najszybciej zregenerowala sily i weszla na boisko)

Agnieszka Kaczmarczyk dzisiaj bez komentarza :roll:

Kasia Dzwigalska na swoim poziomie, momentami nawet dobrze (druga czesc pierwszej kwarty... 8))

Skonczyly sie dla nas mistrzostwa, jednak tym meczem dziewczyny pokazaly ze stac je na powrót do elity. Tej kadrze trzeba dac troche czasu... "Nie odrazu Kraków zbudowano". Gdy dojda kontuzjowane zawodniczki mozna na nastepne ME stworzyc naprawde fajny zespół.
Teraz pytanie o trenera... Jezeli mialby go zastąpić jakis dobry zagraniczny szkoleniowiec to nie mam nic przeciwko. Jezeli jednak PZKOSZ (który "nie śmierdzi kasa") odnosnie zenskiego wydania tej dyscypliny nie bedzie mial odpowiednich srodków na zatrudnienie profesjonalisty z europy... to zostawiłbym trenera Maciejewskiego na nastepne 2 lata.
NIGDY NIE ZGINIE AZS !! NIGDY NIE ZGINIE !!
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów."- Stanisław Lem

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 26 czerwca 2011, 16:40

felix pisze:te zmiany są tragiczne. Jak pisałem wczesniej nie zmienia sie zawodniczek ktore grają dobrze i ciągną wynik. Codzi mi o Pietrzak, moze nie grała rewelacyjnie ale jak była na boisku to wygrywaliśmy. Wiedziałem na 100% że jak wejdzie Pawlak to ten mecz przegramy i tak sie stało ona gra przeciwko naszej reprezentacji. gra to może za duzo powiedziane ale zero ambicji i to kapitan- smieszne.

Cholera, ze Maciejewski do tej pory nie zauważył ze ona specjalnie oddaje wygrana rywalek i zdecydował sie ja wpuścić w końcówce .. :roll: mogę mu sporo wytknąć ale jednak za samobójce go nie uważam.. jak również nie sadze by Paula tak fatalniej rzuciła po wejsciu na parkiet ze chac nie trafić do kosza akurat trafiła..

PS. chyba wszystkie Twoje ostatnie posty są o niej.. krzywdę Ci jakaś zrobiła (wcześniejsze to obrona Kasi Dziwgalskiej :lol:) ? Może idź z tym do psychiatry?
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

Endrju
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: Endrju » 26 czerwca 2011, 16:53

Greebo pisze:
felix pisze:te zmiany są tragiczne. Jak pisałem wczesniej nie zmienia sie zawodniczek ktore grają dobrze i ciągną wynik. Codzi mi o Pietrzak, moze nie grała rewelacyjnie ale jak była na boisku to wygrywaliśmy. Wiedziałem na 100% że jak wejdzie Pawlak to ten mecz przegramy i tak sie stało ona gra przeciwko naszej reprezentacji. gra to może za duzo powiedziane ale zero ambicji i to kapitan- smieszne.

Cholera, ze Maciejewski do tej pory nie zauważył ze ona specjalnie oddaje wygrana rywalek i zdecydował sie ja wpuścić w końcówce .. :roll: mogę mu sporo wytknąć ale jednak za samobójce go nie uważam.. jak również nie sadze by Paula tak fatalniej rzuciła po wejsciu na parkiet ze chac nie trafić do kosza akurat trafiła..

PS. chyba wszystkie Twoje ostatnie posty są o niej.. krzywdę Ci jakaś zrobiła (wcześniejsze to obrona Kasi Dziwgalskiej :lol:) ? Może idź z tym do psychiatry?

Uwazasz ze Maciejewski miał strzelić sobie samobója wprowadzajac w końcówce Pietrzak czy Dzwigalska ?? Przy efekcie podobnym do tego jaki zaprezentowala Pawlak to by na niego gromy sie posypaly...

Nie oszukujmy sie ale jak na kapitana (zreszta nawet nie wazne ze na kapitana) ale na pierwsza polska rozgrywajaca wedlug mnie zaprezentowala się zenujaco i nic tego nie zmieni.

Moznaby powiedziec jak bardzo trzeba zalowac ze nie udalo sie naturalizowac jakiejs "1-ki" ktora dodatkowo poza rozegraniem ma rzut... :roll:
W przypadku Pawlak na tych ME ani pierwszego ani drugiego nie bylo widac ... :roll:
(Jezeli ktos sie z tym nie zgadza proponuje jeszcze raz obejrzec wszystkie mecze z naciskiem na gre Pawlak)...
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów."- Stanisław Lem

Awatar użytkownika
Olo_13
Amator

Postautor: Olo_13 » 26 czerwca 2011, 16:58

Greebo pisze:
Olo_13 pisze:Różnicę to robią Francuzki, które chyba coś zabalowały wczoraj, bo to co one grają to się w bani nie mieści.

Osobiście mam wrażenie ze po 2 ciężkich wygranych meczach z Grecja i Hiszpanią, ktore zapewniły im awans do PO, Francuzki odpuściły kolejne mecze. Oczywiście nie chodzi o to że chciały przegrać, ale bardziej niż na wygranych, ktore i tak absolutnie nic nie dają, zależało im na zachowaniu sił i braku kolejnej kontuzji. Mocno poluzowały w obronie, a w ataku nie były tak skupione jak wcześniej. Zobaczymy czy taka taktyka zaowocuje w ćwierćfinale (podejdą do niego z 3 pozycji, 1 miejsce zajmie zwycięzca meczu Czarnogóra - Łotwa, drugie przegrany z tego spotkania, a o 4 miejsce bić sie będą Hiszpania z Chorwacja)

Tym niemniej - miło ze na zakończenie przygody z turniejem nasze panie jednak sie trochę zmobilizowały i powalczyły z Grudą i spółka. Szkoda ze w końcówce nie utrzymały prowadzenia bo ten mecz można było wygrać.

Polki miały po prostu farta, że Francuzki miały dziś gorszy procent z gry i nie były tak skupione. Gdyby było skupienie i więcej chęci, to po tej przewadze 12-punktowej Francuzek byłoby tylko gorzej.

O Francuzkach jeszcze - Bonnan jest słabiutka, nie wiem skąd ona się wzięła wgl.

Endrju pisze:Fantastyczna gra Eli Mowlik w pierwszej kwarcie, mysle ze kazdy polski klub chcialby ja miec u siebie w przyszlym sezonie. Skoblito jak zwykle bardzo waleczna i kilka cennych, bardzo waznych punktow w odpowiednim momencie dolozyla. Aga Szott bardzo pozytywnie (rzut za 3, wejscie pod kosz). Bardzo fajna zmiana Anii Pietrzak, (ktora w innych meczach pokazywala ze raczej to jeszcze nie jej czas)... jednak tym meczem mogla udowodnic ze to jest przyszlosc reprezentacji... w porównaniu do Pauliny Pawlak, ktora jak dla mnie jest oboj Justyny najwiekszym rozczarowaniem tych ME. Przepraszam ale ja osobiscie nie moge patrzec na jej rozegranie... dodatkowo jak widze ze zamiast biegac sie toczy... yyy... a juz szczytem jej "geniuszu" bylo oddanie piłki w kontrze bedac sam na sam na kosz... na obwód (na szczescie Agnieszka wtedy trafila... ale pomysl na akcje dosłownie "Światowe Hale" :roll:

Jo, to było fest. Już myślałem, że z fotela spadnę jak to zobaczyłem.
Obrazek

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 26 czerwca 2011, 17:13

Endrju pisze:[

Uwazasz ze Maciejewski miał strzelić sobie samobója wprowadzajac w końcówce Pietrzak czy Dzwigalska ?? Przy efekcie podobnym do tego jaki zaprezentowala Pawlak to by na niego gromy sie posypaly...

..

Cyzli jak dobrze rozumiem sugerujesz że Maciejewski mając w końcówce do wyboru 3 panie wpuścił ta ktora uważał za najsłabszą, po to by sobie wyrobić alibi? Czyli wołał przegrać ale nie swoja zawodniczką?

Jak tak to z kadry powinien wylecieć na zbity pysk.

PS. Paula zagrała podły turniej (za wyjątkiem bodajże meczu z Hiszpanią) choć w mojej ocenie była i tak ciut lepsza od kilku pań (tzn ona w skali szkolnej dostałaby +1, kilka innych 1)

PS2: Olo - no właśnie to "skupienie" czyli koncentracja lub jej brak świadczą o ich podejściu do tego meczu, a takze do spotkania z Czarnogóra. Bonan fajnie gra w klubie, w reprze widać ze ot nie ta polka co pozostałe podkoszowe Francji.

Awatar użytkownika
hellraiser
Junior

Postautor: hellraiser » 26 czerwca 2011, 17:26

Przecież Pawlak na tych ME lepiej grała od Dźwigalskiej.Nie były to może himalaje koszykówki (nawet tatry) ale zawsze.
Obrazek

Endrju
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: Endrju » 26 czerwca 2011, 17:26

Greebo pisze:
Endrju pisze:[

..

Cyzli jak dobrze rozumiem sugerujesz że Maciejewski mając w końcówce do wyboru 3 panie wpuścił ta ktora uważał za najsłabszą, po to by sobie wyrobić alibi? Czyli wołał przegrać ale nie swoja zawodniczką?

Wpuscil najbardziej doswiadczona...
hellraiser pisze:Przecież Pawlak na tych ME lepiej grała od Dźwigalskiej.Nie były to może himalaje koszykówki (nawet tatry) ale zawsze.

Nie oceniajmy pod tym wzgledem... tylko po tym czego od niej oczekiwalismy...

Rownie dobrze mozna by nie miec nic totalnie do zarzucenia Kobryn.... "Bo przeciez lepiej zagrala niz Gulak :mrgreen: "

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 26 czerwca 2011, 17:33

Jeśli chodzi o GRĘ w stosunku do oczekiwań - zdecydowanie zawiodła mega gwiazda Żurowska - dziś poza jednym biednym celnym rzutem za 3 pkt - skompromitowała się po prostu....

Właściwie to ona swoimi stratami i niecelnymi rzutami - grała przeciwko kadrze - a nie jak Endrju mówi - Pawlak.

Zresztą - rozegranie jako tako - można uznać za jedyny sukces Maciejewskiego - zmienił styl rozegrania- ale nic poza tym.

My nie mamy rozgrywających typu Skerović , Dumerc - które do swoich wysokich to podają z zamkniętymi oczami...

PS . Widzę że nadal na forum obowiązują zasady ,, cios za cios'' . A każda wrzuta na jakąś gorzowiankę - kończy się wrzutą kogoś z Gorzowa....

Dziś w meczu z Francją cudownie jednak oglądało się mecz POLEK - gdy na parkiecie nie było ani Żurowskiej , ani Kaczmarczyk...

A właśnie GULAk z KOBRYN... EWKA wyraźnie odciążona BYŁA i trafiała - bo to GULAK toczyła heroiczne boje z Yacobou .

Troszkę obiektywizmu - forumowicze z Gorzowa. Zawiodła cała reprezentacja - na czele z trenerem.

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 26 czerwca 2011, 17:44

Moje oceny na szybko : ocena gry w stosunku do oczekiwań.

Kobryn ,,4- '' - nie miała nikogo do pomocy. Gdybym był trenerem grałbym na dwa centry. Z Ewką częściej na 4 .
Szott ,, 4 '' - miała sporo przebłysków. I chyba można powiedzieć że ogólnie nie zawiodła.
Mowlik ,,3'' - tylko i aż 3 . Od ELI oczekiwaliśmy punktów w ataku. W obronie jest słaba. Fighterką nie jest . Więc na pewno lekki zawód.
Żurowska ,,1'' - kompromitacja na całego. Ale tu wydaje mi się - decydowału aspekty pozasportowe - no i jej psychika.
Pawlak ,,3'' - najbardziej doświadczona. Robiła co mogła . Ale nie bardzo miała z kim. Gdyby miała LECIĘ obok EWKI to myśle - byłoby więcej pożytku..

REZERWOWE :

Dźwigalska ,,3''- zarzucać jej nie ma co - pokazała dokładanie to samo co w lidze... 8) Cudu nikt nie oczekiwał od niej...
Skobel ,,3+ '' - na pewno najbardziej waleczna - ale nie przekładało się to wogóle na punkty . PLUSIK za mecz z FRANCJĄ
GULAK - trudno wystawić ocene - grała MAŁO. Za to z Ewką - w grze na 2 centry - wyraźnie odciążała Kobryn... W sparingach błyszczała - a w ME nie grała...
Kaczmarczyk 3 - nikt cudu nie oczekiwał , wielkiej plamy nie dała , choć grało blado.
Babicka 3 , Pietrzak 3+ , - wolałbym Krężel i Tłumak.
CHOMAĆ - pytanie - po co ona była ????!!!!!!!! Dla towarzystwa , do podawania ręczników ?

kanpak
Nowy na forum

Postautor: kanpak » 26 czerwca 2011, 17:47

Skończcie już z tym Gorzowem i Toruniem... Polki zagrały dziś przyzwoicie, Pawlak i Żurowska poniżej "oczekiwań" (ale Pawlak zaliczyła 4 asysty, to lepiej niż jej średnia z całych mistrzostw), Mowlik powyżej (chociaż tylko 1/5 za trzy), a Kobryn, Szott, Dźwigalska i Pietrzak - zgodnie z "oczekiwaniami". Skobel grała trochę nierówno. Gulak nie pokazała nic szczególnego, zresztą grała tylko 11 minut. Tradycyjnie było kilka niepotrzebnych rzutów za trzy, m.in. w wykonaniu Gulak, która jakoś zbyt optymistycznie podchodzi do swoich umiejętności w tym elemencie.

tommiiii
Młodzik

Postautor: tommiiii » 26 czerwca 2011, 18:09

tutaj takie moje male podsumowanie.......odnosnie trenera....moim zdaniem powinna byc zmiana i tu nie powinno byc watpliwosci....trener kadry powinien byc bezstronny a faworyzowanie jednej z opcji w tym wypadku powinno byc wykluczone.....czlowiek na takim stanowisku biorac pod uwage potencjal naszej kadry musi byc osoba ktora polaczy zespol w jednym celu a nie go podzieli .....w naszym kraju nie mozemy ( bo nie mamy takiego potencjalu osobowego ) lekka reka rezygnowac z koszykarek bo mi nei pasuja z jakiegos tam wzgledu......autorytet musi byc ale nie moze on przeslaniac innych aspektow.....podejrzewam ze wiekszy autorytet trener wyrobilby sobie nieraz cos odpuszczajac a nie brnac w slepy zaulek tylko dlatego zeby udowodnic swoja racje.....kadra nie moze byc prywatnym folwarkiem kogokolwiek a tak chyba tutaj bylo.......z kadra powinni pracowac najlepsi ludzie a nie grupa przypadkowych osob.....do tej pory zastanawiam sie co przy kadrze...podkreslam KADRZE !!!!!! robi taka osoba jak Robert Pieczyrak..rozumiem ze jest z Gorzowa no ale bez przesady!!!!!! kolejna rzecz Maciejewski raz po raz daje plame w Europie ( kadra plus wystepy Gorzowa w Eurolidze)...argument ktory pewnie zaraz sie pojawi o sukcesach w PLKK mnie nie przekonuje......jest takie powiedzenie budzet robi swoje i w przypadku Gorzowa byl spory to byly i wyniki i tyle......czas poszukac kogos innego i tyle!!!!!

Awatar użytkownika
Jack Napier
Amator

Postautor: Jack Napier » 26 czerwca 2011, 18:29

tommiiii pisze:.....do tej pory zastanawiam sie co przy kadrze...podkreslam KADRZE !!!!!! robi taka osoba jak Robert Pieczyrak..rozumiem ze jest z Gorzowa no ale bez przesady!!!!!!

Tez uwazam, ze gdyby ktos inny wypelnial formularz ze statystykami to wygralibysmy kilka spotkan wiecej i byloby dobrze. Niestety ... zadecydowaly uklady, "nepotyzm" i nieczyste intencje. To musialo zawazyc na grze zawodniczek... ststystk to powazna sprawa. Nie mozna ot tak brac przypadkowego goscia tylko dlatego, ze sie go zna. Pieczyrak powinien uderzyc sie w piers i podac do dymisji... przeprosic i zajac sie piciem piwa a nie zabawa w koszykowke. Koniec i kropka!

Tommiiiiemu przyklasnac bo madrze pisze chlop! Tyle zapisano stron o tych nieudanych ME albo dopiero tommiii odkryl PRAWDZIWA przyczyne niepowodzen i upokorzen. Gratulacje za czujnosc i bystrosc umyslu. Bez przesady z tym Pieczyrakiem!

tommiiii
Młodzik

Postautor: tommiiii » 26 czerwca 2011, 18:36

no i widzisz nic nie zrozumiales z tego co napisalem.......nie chodzi mi o to czy to jest Pieczyrak czy ktos inny......chodzi o robienie z kadry prywatnego Gorzowskiego podworka....oczywiscie ktos na to pozwolil i to byl blad.......przy kadrze powinni pracowac najlepsi ludzie ktorzy beda w stanie z Maciejewskim konstruktywnie rozmawiac czasem przekonac go do swoich racji...no ale wybacz Pieczyrak zapatrzony w Maciejewskiego jak w obrazek jest w stanie wykonac tylko jego polecenia nawet te najglupsze a nie jest w stanie cos podpowiedziec czy nawet sie nie zgodzic ....i tylko o to mi chodzi........nawet wsrod najblizszych wspolpracownikow musi byc krytyka bo tylko takie cos daje gwarancje postepu a nie przyklaskiwanie na wszystko

Wróć do „Reprezentacja Polski”