EUROLIGA - FINAL EIGHT

Ligi Europejskie, Euroliga Kobiet, EuroCup Kobiet, ME oraz pozostałe rozgrywki.

Moderatorzy: ann, Ałgaja, bart_81

Awatar użytkownika
przemoe
Senior
Kontaktowanie:

Re: EUROLIGA - faza grupowa

Postautor: przemoe » 01 lutego 2012, 19:49

Państwo pozwolą, że się nie wypowiem.
Szkoda tylko, że Viteckovej Blażek zabrał możliwość dojechania do 50 :(

Tak to się pożegnaliśmy godnie z Euroligą, ciekawe na jak długo....
Pozdrawiam,
Pszemek.
----------------
Obrazek

http://toiowonasportowo.blox.pl

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 01 lutego 2012, 20:37

W Krakowie.. fajny meczyk :) Na poczatku wyszliśmy mocno skoncentrowani, graliśmy uważnie w obronie i to sie szybko przełożyło na sporo przewagę. Ba.. ponieważ rywalki miały duze problemy z trafianiem do kosza, w zdobywaniu punktów wyręczyła je nawet Ewka, która tak blokowała podanie którejś z Chorwatek ze piłka wpadła do kosza. Ale ze i nam wpadało wszystko - włącznie z jeszcze bardziej kuriozalnymi punktami Bjelicy (przypadkowy rzut albo nawet tylko odbicie piłki gdzieś z wysokości kolana) to powiększanie przewagi szło nam łątwo. Za łatwo. Chorwatki to taki zespół ze jak się ich je dobije, to w każdej chwili istnieje ryzyko ze zaczną trafiać trojki. No i ot sie stało w drugiej kwarcie: my wyszliśmy z Czarnecka, Dabovic i Ujhelyi, tamte wyregulowały celowniki i przewaga zaczęła maleć. Później co prawda starliśmy się wrócić do swojej gry, ale to juz bywa często bardzo trudne, zwłaszcza jak rywal złapie swój rytm gry. W 3 kwarcie co prawda powiększyliśmy ciut przewagę, ale początek 4-tej byl w wykonaniu Gospica niesamowity: 5 pierwszych akcji i 14 punktów i zrobiło sie bardzo nerwów. Największą przewagę rywalki osiągnęły gdzieś na 3 min przed końcem meczu - 6 pkt, a ze grały wtedy jzu bardzo długie i rozważne akcje (dwie kolejne zakończyły celnymi rzutami równo z syrena) to wydawało sie ze o wygrana będzie ciężko. Na szczęście jednak do końca meczu punktowała już tylko Wisła.

Fajny meczyk Ewki, niezły de Mondt, Pauli i mimo wszystko Nicole (pare razy spudłowała jak nie ona..). Bjelica jak zwykle - cos pozytywnego wniosła, ale i sporo bezmyślnych i nieudanych zagrań było. Natomiast b.słaba cała nasza rezerwa: Ujhelyi, Lecia zagrały jak Czarncka, a i Dabovic na pewno nie zapulsowała u Hernandeza..

Mimo wszystkich minusów wydaje mi sie ze pomału zaczynamy wracać do gry sprzed przerwy świątecznej, oby optymalna forma przyszła pod koniec lutego. Czy to Praga, czy Bourges (tylko te dwa zespoły moga być juz naszymi rywalami) to zespoły do ogrania, ale tylko wtedy gdy zbliżymy się do swojego maksa.
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

Liquidor
Młodzik
Kontaktowanie:

Postautor: Liquidor » 01 lutego 2012, 21:10

dla ustalenia uwagi, jak BLMA ogrywa Spartak trafiamy na Pragę, a jak przegrywa to Bourges ?
TO MY KINOLE PAPIESKIEGO MIASTA

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 01 lutego 2012, 21:14

Liquidor pisze:dla ustalenia uwagi, jak BLMA ogrywa Spartak trafiamy na Pragę, a jak przegrywa to Bourges ?

Odwrotnie. Wygra Montepllier - gramy z Bourges, wygra Spartak - gramy z Praga.
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

Awatar użytkownika
Shavo
Młodzik
Kontaktowanie:

Postautor: Shavo » 01 lutego 2012, 21:35

Gramy z Pragą
Koszykówka jest jak religia-wiele osób ją praktykuje,ale nikt do końca jej nie rozumie...

http://www.wnba-basketball.com/ - jedyny polski serwis poświęcony WNBA (informacje o Ewelinie Kobryn, historia oraz kluby WNBA, ciekawostki i wiele innych)

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 01 lutego 2012, 21:42

No Spartak wyszarpał wygraną i prawdę mówiąc jestem mocno tym zaskoczony. Gdyby przegrali wpadliby na Koszyce a tak maja przed sobą Orenburg.

Fenerbahce - Montpellier
Walencja - Polkowice
Wisła - Praga
Rivas - Bourges
Spartak - Orenburg
Salamanka - Familia
Jekaterinburg - Koszyce

3 zdecydowanych faworytów (Fenernahce, Spartak i Jekaterinburg), oraz 4 dość wyrównane pary. Praga personalnie b. podobna do nas, wiec pewnie zadecyduje aktualna forma i brak kontuzji. Naszym dodatkowym atutem powinna być własna hala.

paulo2907
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: paulo2907 » 01 lutego 2012, 21:45

Można powiedzieć - niestety, gramy z Pragą. Rywal najsilniejszy z tych, na które Wisła mogła trafić, jednak w zasadzie od zawsze zawodzący w Eurolidze. Rozmiary dzisiejszej wygranej w Gdyni z bądź co bądź rozbitym Lotosem robią jednak wrażenie. Myślę jednak, że jeśli dziewczyny zagrają na poziomie zbliżonym do meczów ze Spartakiem, to obrona własnego parkietu jest jak najbardziej realna.

Greebo pisze:No Spartak wyszarpał wygraną i prawdę mówiąc jestem mocno tym zaskoczony. Gdyby przegrali wpadliby na Koszyce a tak maja przed sobą Orenburg.

E tam, Spartakowi to pewnie było wszystko jedno z kim zagrają. Co nie zmienia faktu, że przegrana BLMA w samej końcówce nieco mnie zasmuciła, bo z Bourges byłoby łatwiej. Chociaż to tylko teoria, a praktyka może pokazać coś innego.
Kilka słów o wyniku męskiej kadry na Eurobaskecie:
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 01 lutego 2012, 22:02

Paulo pisze:E tam, Spartakowi to pewnie było wszystko jedno z kim zagrają. Co nie zmienia faktu, że przegrana BLMA w samej końcówce nieco mnie zasmuciła, bo z Bourges byłoby łatwiej. Chociaż to tylko teoria, a praktyka może pokazać coś innego.

Coz, jak tak to mnie ta pewność siebie zdumiewa, zwłaszcza w kontekście ich przegranej z Orenburgiem w lidze w ten weekend i sporych problemów pod koszem. IMO szanse 50/50 i to bez względu na przewagę parkietu.

A.. i nie zgodzę się tez w opinii ze trafiliśmy najgorzej z tego co mogliśmy. Jak dla mnie Praga i Bourges to były najlepsze opcje. Uważam ze Orenburg kadrowo jest mocniejszy od Pragi, natomiast Polkowice słabsze, ale mecze "derbowe" byłby specyficzne.

paulo2907
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: paulo2907 » 01 lutego 2012, 22:13

A co do samego dzisiejszego meczu - cóż, po pierwszej kwarcie wydawało się, że to będzie demolka (podobna do meczów z Rygą czy Mondeville w zeszłym sezonie), no ale jak Czarnecka i Ujhelyi zorientowały się, że są na boisku, było już tylko 10 pkt przewagi i pod względem psychologicznym to Gospic był na fali, a wiślaczki zaskoczone. Ewidentnie w tym meczu nie zagrała ławka (trzy rezerwowe wysokie przez łącznie 21 min "osiągnęły" 0/6 z gry - komentarz zbyteczny...), co było sporym problemem. Zabrakło jeszcze jednej obwodowej i trzeba mieć nadzieję, że Anie nic się nie stało, bo to byłoby już mocno nieciekawe. Szkoda, że tylko w pierwszej kwarcie dziewczyny pokazały, jak popisowo można rozpracować akcje Gospicia, a Ivezic zostawała wtedy dwa razy wręcz ośmieszona przez kryjącą ją Nicole. Wiślaczkom wydawało się chyba, że 9 pkt po trzech kwartach to bezpieczna przewaga, ale to była fatalna pomyłka. 2:16 przez 5 minut mogły spowodować niemiły koniec. Na szczęście dziewczyny ogarnęły się, a oprócz punktów Ewki (akcja 2+1 dająca prowadzenie - bezcenna) kluczowe było wybronienie akcji, no i ofensywna zbiórka Anke na nieco ponad 10 sek. przed końcem. Dziwi mnie tylko, że Chorwatki nie pokusiły sie o faulowanie, umożliwiając utrzymanie sie wiślaczek przy piłce przez w sumie ponad 30 sekund. No ale widocznie taką taktyke przyjął pan Bralic.
Zatem znowu horror z Gospicem - podobnie jak dwa sezony temu, kiedy Izi Castro trafiła tuż przed końcową syreną, dzięki czemu nie było dogrywki.

Greebo pisze:
Paulo pisze:E tam, Spartakowi to pewnie było wszystko jedno z kim zagrają. Co nie zmienia faktu, że przegrana BLMA w samej końcówce nieco mnie zasmuciła, bo z Bourges byłoby łatwiej. Chociaż to tylko teoria, a praktyka może pokazać coś innego.

Coz, jak tak to mnie ta pewność siebie zdumiewa, zwłaszcza w kontekście ich przegranej z Orenburgiem w lidze w ten weekend i sporych problemów pod koszem. IMO szanse 50/50 i to bez względu na przewagę parkietu.

A.. i nie zgodzę się tez w opinii ze trafiliśmy najgorzej z tego co mogliśmy. Jak dla mnie Praga i Bourges to były najlepsze opcje. Uważam ze Orenburg kadrowo jest mocniejszy od Pragi, natomiast Polkowice słabsze, ale mecze "derbowe" byłby specyficzne.

Może nie doceniam Orenburga, ale jak dla mnie Viteckova, Whalen, Milton, Montanana czy siostry Eldebrink to jednak nieco większy potencjał niż choćby Douglas, Brunson, Wieriemiejenka, Dubljevic czy choćby Daniloczkina. Może pod koszem rosyjski zespół ma większy potencjał, to jednak na obwodzie, a zwłaszcza na rozegraniu, przewagę ma Praga.

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 01 lutego 2012, 22:51

Z wymienionych przez Ciebie pan najwyżej duet Brunson-Douglas cenie wyżej niz Milton-Whalen, europejki dla mnie na porównywanym poziomie. Fakt, Whalen robi teoretycznie różnice na "1", Praga ma tez może i mocniejszą ławkę, ale ich duet centrów to dla mnie dramat. Zresztą, teraz to bez znaczenia, mam nadzieje ze ogramy Prage teraz, a Orenburg w F8 :)

I jeszcze ciekawostka: gdyby przy rozstawianiu w PO liczono jednak wszystkie mecze, to wtedy w PO gralibyśmy tez z Praga :). I jest ot jedyna taka para zepsołow dla ktorej system zliczania jest bez znaczenia :)

Awatar użytkownika
Saletra
Junior

Postautor: Saletra » 01 lutego 2012, 23:33

To co zrobił Lotos to po prostu jakieś świństwo :shock: . Szkoda słów, bo musiałyby polecieć wulgaryzmy....

Gratulacje dla Wisły.

reaktywacja
Junior

Postautor: reaktywacja » 01 lutego 2012, 23:51

Praga z Wisłą - będzie ciekawa konfrontacja. Z nami zagrały na 40% mocy i to przez trzy kwarty... pozostaje modlić się, by żadna z podstawowych naszych grajek nie miała kontuzji, bo nieobecność takiej Robert w meczach w PO byłaby katastrofą.

Co do play-off.
Polko mają fajnego rywala, choć powrót do Walencji na trzeci mecz rozpatrywać można by było w kategoriach bardzo dużego zaskoczenia. Wątpię by Wisła skończyła rywalizację w dwóch meczach. Tyle, że Praga ma Whalen, Eldebrink, Elhotową, Viteckovą, Monatananę i przede wszystkim Milton-Jones. Reszta jest o klasę słabsza - zwłaszcza centry Burgrova-Kulichova to straszne drewna. Pod koszem dominacja Wisły ogromna (choć sama Milton może ją mocno zredukować), na obwodzie przewaga Pragi. Myślę, że trudniejszego rywala Wisła nie mogła dostać w tej fazie i bardzo dobrze. Po farciarskim losowaniu drugi raz z rzędu będzie okazja wreszcie się wykazać. Na ósemkę trzeba zapracować a nie wślizgnąć się do niej bez wysiłku. 8)
14 koron:
1996, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2009, 2010, 2020, 2021, 2025...

- To jest mój zespół, moje koleżanki, moje miasto, moi kibice. Moje miejsce jest na boisku i zagrałabym nawet bez oka - Tamika Catchings.

marcinek1989
Żak

Postautor: marcinek1989 » 02 lutego 2012, 00:14

A czy tym wysiłkiem to nie były wyniki w zeszłych sezonach? Przestań w końcu piedolić pajacu bo ise nie chce czytać tych twoich postów pełnych zawiści, zazdrości i chuj wie czego jeszcze!!!!!

A orzeł?? Jak nie skończymy w dwoch meczach ze stratą 40 pkt to będzie dobrze. Chociaż przy tym "trenerze" to i - 60 pkt nie byłoby zaskoczeniem.

paulo2907
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: paulo2907 » 02 lutego 2012, 00:19

reaktywacja pisze:Myślę, że trudniejszego rywala Wisła nie mogła dostać w tej fazie i bardzo dobrze. Po farciarskim losowaniu drugi raz z rzędu będzie okazja wreszcie się wykazać. Na ósemkę trzeba zapracować a nie wślizgnąć się do niej bez wysiłku. 8)

Z kimkolwiek by Wisła nie zagrała, musi sie wykazać, bo play off to już nie przelewki. Wystarczy jeden słabszy mecz i plany na cały sezon biorą w łeb. Hmmm wiem, że wolałbyś, żeby Wisła wpadła na Jekaterinburg, Walencję i Galatę, ale jakoś nie wyszło - może w przyszłym sezonie. 8) Chociaż dwie wygrane ze Spartakiem, a zwłaszcza ich rozmiary, mają swoją wymowę i świadczą o tym, że Wisła ma naprawdę spory potencjał.

marcinek1989 pisze:A czy tym wysiłkiem to nie były wyniki w zeszłych sezonach? Przestań w końcu p......ć pajacu bo ise nie chce czytać tych twoich postów pełnych zawiści, zazdrości i ch... wie czego jeszcze!!!!!

No, okazuje się, że Pan Reaktywacja jest bardziej "lubiany" w Polkowicach niż w Krakowie - chociaż może to wyjątek potwierdzający regułę. 8)

reaktywacja
Junior

Postautor: reaktywacja » 02 lutego 2012, 00:40

paulo2907 pisze:Chociaż dwie wygrane ze Spartakiem, a zwłaszcza ich rozmiary, mają swoją wymowę i świadczą o tym, że Wisła ma naprawdę spory potencjał.

Racja. To były mecze, które potwierdziły, że krakowski zespół ma naprawdę spory potencjał. Czas na potwierdzenie możliwości tej drużyny w decydującej fazie. Według mnie wiele zależy od tego, czy Phillips będzie w pełni sił. Jeśli tak, powinna być ósemka. Z drugiej strony to Wisła startuje z pozycji faworyta, a to niekoniecznie wygodna pozycja.
14 koron:
1996, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2009, 2010, 2020, 2021, 2025...

- To jest mój zespół, moje koleżanki, moje miasto, moi kibice. Moje miejsce jest na boisku i zagrałabym nawet bez oka - Tamika Catchings.

Wróć do „Rozgrywki w Europie/ME”