TRANSFERY, plotki, informacje SEZON 2011/2012

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

bodek38
Młodzik

Re: TRANSFERY, plotki, informacje SEZON 2011/2012

Postautor: bodek38 » 04 marca 2012, 19:33

akar pisze:Gdybyś uważnie przeczytał temat : Transfery, plotki, informacje sezon 2011/2012 - nie zadałbys tego pytania.

Bez obaw z tym to nie mam problemu jak się pisze TRANSFERY z dużej a reszte z małej tzn że chyba o to tu w tym wątku chodzi plotki, informacje dotycza transferów kolego, a że nie ma wątku Pucharu Polski to juz inna sprawa bo tam by te posty wg mnie pasiły najbardziej

edit: jest takowy wątek viewtopic.php?f=2&t=11122 /rz

doli_nski
Nowy na forum

Postautor: doli_nski » 05 marca 2012, 21:13

Witam wszystkich. Z tej strony Kamil Doliński, autor przytaczanego tutaj wcześniej artykułu. Czuję się zobowiązany na odpowiedzenie na parę pytań dotyczących mojego tekstu.

@Matrix - Oczywiście, że papierowe wyliczanki nie są do końca wymierne, ale starałem się to zrobić tak by każdy mniej zorientowany w temacie kibic mógł sobie wyrobić jakąś tam opinię na temat rozgrywek, bardzo przecież ciekawej, a niedocenianej żeńskiej ligi.

Jasne, że w przypadku analizy szans Wisły w Eurolidze taka analiza papieru nie miałaby żadnego sensu, ale w myślę, że w naszej lidze w jakiś tam sposób może to się sprawdzić.

@Koszykarz Toruń - Oczywiście doceniam Maksimović, bo jest naprawdę ważną częścią silnej w tym roku Energi. Pomimo to wyżej cenię Bjelicę, wprawdzie czasem za wszelką cenę chce rzucać i raczej dzielenie się piłką nie jest jej najmocniejszą stroną (tak jak choćby Taj), ale ma spore doświadczenie w grze na najwyższym poziomie i często w meczach, kiedy Wiśle nie idzie potrafi poderwać zespół do walki.

@Greebo - Rzeczywiście Twój pomysł jest bardzo fajny, nawet mógłbym go wprowadzić w życie, tylko nie wiem, czy ktoś kto na co dzień nie ogarnia damskiej ligi chciałaby czytać tak obszerny artykuł. Mam wrażenie, ze przez objętość mojego artykułu połowa ludzi i tak nie do końca go przeczytała, tylko złapała jakiś ogólnik i przez jego pryzmat go ocenia.

@Paulo2907 - Masz całkowitą rację z Powell. Amerykanka jest bardzo drobnej budowy przez co rzeczywiście nie mialaby szans na wyrównaną walkę z silniejszymi rywalkami. Z tego co jednak pamiętam na początku kariery w WNBA jeszcze w Charlotte i z samego początku w Sacto była ustawiana bliżej kosza. Pomysł jednak nie wypalił i teraz zdecydowanie gra jako mało skrzydłowa. I nie, nie sugeruję się wzrostem, po prostu chciałem nadmienić, że kiedyś też grała na tej pozycji.

Co do Eweliny i Bjelicy to grają raczej zamiennie. Na samym początku sezonu jak Kobryn była jeszcze kontuzjowana, a Wisła grała pierwsze mecze w Eurolidze to Milka grała bardzo produktywne minuty jako środkowa. Uznałem więc za stosowne, że to ustawienie będzie bardziej odpowiednie. Zresztą tutaj niezależnie od ustawienia Wisła ma ogromną przewagę nad CCC, bo w każdej z kombinacji są silniejsze personalnie + jeszcze ta bardzo silna ławka w tym miejscu.

Z Musiną owszem, trochę przegiąłem. To znaczy bardziej przegiąłem z takim jej określeniem niż z oceną jej gry, bo ja dalej uważam, że ma taki charakterystyczny, agresywny styl gry. Może określenie 'drapieżne' średnio tu pasuje, ale jak widać tutaj zgubiła mnie brawura, bo mogłem użyć innego, bardziej konwencjonalnego określenia. ;)

Wirtualna przydatność do drużyny zawsze będzie odczuciem tylko i wyłącznie subiektywnym. Mamy jakiś ogląd na temat tego jak grają poszczególne zawodniczki i możemy sobie przecież wyobrazić jak będą prezentowały się w trykotach danego zespołu. Ja zabawiłem się w takiego proroka i wyszło mi coś podobnego.

Dzięki za czytanie i pozdrawiam.

Awatar użytkownika
jimmy
Senior

Postautor: jimmy » 05 marca 2012, 22:50

na początku kariery w WNBA jeszcze w Charlotte i z samego początku w Sacto była ustawiana bliżej kosza. Pomysł jednak nie wypalił i teraz zdecydowanie gra jako mało skrzydłowa

sory ale jak można takie bzdury kolportować?? kogo ona z pod kosza w Charlotte miała wypychać?? Tummy SB, LaKasie Frett, Teane Miller czy Olimpie RS.... bo w Monarchs to rzeczywiście nie miała konkurencji pod koszem... Jolka z Gryfic, Demaja, Brunson , Buescher i wytrejdowana razem z nią Olimpia :roll:
Cellar Door
No chyba że tutaj są emeryci, renciści, bądź inne osoby, które mają nadmiar czasu wolnego i szperają od A do Z
Obrazek

reaktywacja
Junior

Postautor: reaktywacja » 05 marca 2012, 22:53

Ja zacząłbym od tego, że dobór zawodniczek pierwszych piątek, zespołów czołówki ligi jest co najmniej dyskusyjny, żeby nie napisać, od czapy. 8) Ale sprytnie te wywody autor ułożył tak, by się zgadzało ze wszystkimi prognozami szans i sił na tym etapie rozgrywek.
14 koron:
1996, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2009, 2010, 2020, 2021, 2025...

- To jest mój zespół, moje koleżanki, moje miasto, moi kibice. Moje miejsce jest na boisku i zagrałabym nawet bez oka - Tamika Catchings.

doli_nski
Nowy na forum

Postautor: doli_nski » 05 marca 2012, 23:06

Może się mylę, ale jakoś tak mi się kojarzyło. Widocznie pamięć już nie ta sama, co kiedyś. W każdym razie nie ulega jednak wątpliwości, że Nicole ma wszelkie predyspozycje do tego by grać na trójce. Przede wszystkim imponujące u niej jest to, że przy takim wzroście dysponuje tak dobrą motoryką.

Pierwsze piątki układałem trochę według potencjału, a trochę według wymogów. Ciekaw jestem, czy u Rusina w końcu Bibrzycka z Lavender staną się starterkami, czy też sytuacja do końca sezonu pozostanie bez zmian.

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 06 marca 2012, 10:33

Na parkiecie musi być 1 Polka więc dla POLKO najlepszym ustawieniem byłoby chyba : Zoll , Maltsi , Biba , Iva i Lavender...

No chyba , że ,, siły wyższe '' postawią na MUSINĘ w S5 to wtedy i pod koszem musi być jakaś Polka : Walich / Majewska.

Ale jeśli CCC chce coś ugrać z Wisłą to chyba tylko stawiając na 1 wariant. Bo POLEK paradoksalnie nie macie za dużo (z własnego wyboru) - Gajda została niemal zamrożonona przez Rusina , Walich brakuje centymetrów by walczyć z wysokimi Wisły , Majewska kontuzjowana...Została tylko Biba....

W Wiśle jest ciut lepiej bo są Pawlak i Ewka i to w zupełności wystarcza do wymogu i rotacji.

Choć nie podoba mi się , że tak mało grają Krężęl i Lecia..... Przecież w CCC nawet Walich grała i gra BARDZO DUŻO . A przecież Leciejewska przez wielu jest nawet ceniona WYŻEJ od Aśki Walich...

zenga2
Amator

Postautor: zenga2 » 06 marca 2012, 10:55

Koszykarz (Toruń) pisze:Na parkiecie musi być 1 Polka więc dla POLKO najlepszym ustawieniem byłoby chyba : Zoll , Maltsi , Biba , Iva i Lavender...

No chyba , że ,, siły wyższe '' postawią na MUSINĘ w S5 to wtedy i pod koszem musi być jakaś Polka : Walich / Majewska.

Ale jeśli CCC chce coś ugrać z Wisłą to chyba tylko stawiając na 1 wariant. Bo POLEK paradoksalnie nie macie za dużo (z własnego wyboru) - Gajda została niemal zamrożonona przez Rusina , Walich brakuje centymetrów by walczyć z wysokimi Wisły , Majewska kontuzjowana...Została tylko Biba....

W Wiśle jest ciut lepiej bo są Pawlak i Ewka i to w zupełności wystarcza do wymogu i rotacji.

C[b]hoć nie podoba mi się , że tak mało grają Krężęl i Lecia..... Przecież w CCC nawet Walich grała i gra BARDZO DUŻO . A przecież Leciejewska przez wielu jest nawet ceniona WYŻEJ od Aśki Walich...[/b]

Będę brutalnie szczery :)

Dla mnie jako kibica Wisły liczy się przede wszystkim dobro mojego klubu i jak dla mnie na parkiecie mogłyby grać same koszykarki zagraniczne. Liczy się dobro zespołu / klubu a nie pojedynczych jednostek.

Jeśli chodzi o Walich to dobrze jej grę opisał kolega Greebo. Jestem ciekawy czy kibice CCC są zadowoleni z faktu, że co prawda nie zdobyli PP, ale za to dużo grała Walich i fajnie, że się przez to kolejna "młoda, polska" koszykarka może rozwijać :)
Ostatnio zmieniony 06 marca 2012, 22:21 przez zenga2, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 06 marca 2012, 11:38

Tak z ciekawości policzyłem sobie ile minut na parkiecie w PLKK spedziły Polki w 4 najlepszych zespołach..

Wisła: 1930 (w tym Pawlak 549, Kobryn 442, Krezel 320, Czarnecka 246, Snieżek 203, Lecia 140) - czyli 43% albo jak kto woli 87 minut na mecz
Polkowice: 1430 (Walich 392, Gajda 383, Majewska 347 - reszta poniżej 100) - 32%, 65 min na mecz
Lotos: 1494 (Zietara 427, Kaczmarska 309, Zurowska 306, Plumbi 300) - 33%, 67 min na mecz (ale bez Plumbi juz tylko 27% czyli 54 min na mecz)
Toruń: 1624 (Tłumak 660, Idczak 475, Ratajczak 267 reszta poniżej 100, w tym 61 min Szczechowiak ) - 37%, 74 min na mecz ( bez Szczechowiak 35% i 70 min na mecz)

edit:

Srednio minut na mecz w PLKK:

Krężel - 21:19, Walich - 18:40 :lol:
Ostatnio zmieniony 06 marca 2012, 11:53 przez Greebo, łącznie zmieniany 1 raz.
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 06 marca 2012, 11:53

Obecnie są już inne proporcje Greebo

Wisłą - bo dojściu Babci - Czarnecka może już iść na wakacje , Lecia zresztą chyba też - własnie o Lecię mi chodzi. Ciekawe czy sama Lecia spodziewała się ,, tylu minut '' na parkiecie - zwłaszcza że już trochę czasu minęlo po kontuzji.
Poza tym nie ma co porównywać Wiślackich Polek choćby z Ratajczak.

Bo Wiślackie POLKI - nie obniżają poziomu a w innych klubach już raczej tak....Bynajmniej nie decydują o obliczu zespołu.

Bo w Polkowicach , Toruniu , Gdyni - decydują zagraniczne - a bynajmniej w większym stopniu niż w Wiśle. Gdzie jednak podstawowymi zawodniczkami są Pawlak , Kobryn.

Co do Kasi Krężęl , Czarneckiej zresztą też - minuty nabiły sobie na słabych zespołach - z silnymi przeciwnikami one nie grały... Czarnecka nawet wypadła z ,, 12 '' a z Krężel - Jose nie korzystał w PP - i w playoff będzie pewnie podobnie.

W Polkowicach - sytuację POLEK zdecydowanie podratowała Bibrzycka.

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 06 marca 2012, 11:57

Greebo już zresztą, kiedyś napisał i wytłumaczył dlaczego np. Wiślackie Polki-vide Krężel czy Czarnecka nie pójdą, gdzie indziej, aby dostać więcej minut na parkiecie.

Zenga dobrze napisał....liczy się dobro klubu, a potem proponuję dawać hurtowo obywatelstwa zagranicznym paniom i reprezentacja gotowa (dopóki nie będą spełnione pewne warunki w ogóle nie powinno być takiego tematu 8) ).

W Toruniu występuje taka koszykarka.....Emilia Tłumak (204 mecze dla Torunia) i dzięki takim osobom taki szary kibic, jak ja bardziej się z klubem identyfikuje. Trudne?
Na zawsze w sercu-Katarzynki!!!(1992-do końca mego życia)

http://marlow.blox.pl/html

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 06 marca 2012, 12:09

matrix pisze:Greebo już zresztą, kiedyś napisał i wytłumaczył dlaczego np. Wiślackie Polki-vide Krężel czy Czarnecka nie pójdą, gdzie indziej, aby dostać więcej minut na parkiecie.

Zenga dobrze napisał....liczy się dobro klubu, a potem proponuję dawać hurtowo obywatelstwa zagranicznym paniom i reprezentacja gotowa.

Najsmieszniejsze jest to, ze mało gdzie moglby pojsc zeby dostawac wiecej minut niż w Wisle - mowie oczywsice o klubach spoza ostatniej piatki. Krezel srednio w Wisle gra wiecej niz Zietara..

koszykarz: jak zwykle pier.. piszac np ze Polki - poza Ewka i ew Pawlak - nie osłabiają Wisly. Wierz mi, Hernandez nie jest debilem i nie działa na wałsną, gdyby nie osłabiały to grałyby co najmniej tyle samo. Ale jednak taka Krezel ciut ustępuje Powell..

Oczywiscie ze Lecia czy Czarnecka beda grac teraz mniej zwłaszcza w kluczowych spotkaniach.. ale myślisz ze Walich będzie grac tyle co obecnie jak wrócą Frazee i Majewska? Śmiem wątpić. Za to mysle że Lecia sie spodziewała ile minut dostanie w tym sezonie, i raczej powinna sie cieszyc ze po kontuzji wogole wrocila do gry.

PS. I napisz mi - bo tego ja nie kumam - czemu Edo w takim meczu jak rewanż 4 rudny PP z Tecza, gdy bo pierwszym meczy sprawa awansu jest juz rozstrzygnięta żyłuje cały czas swoj podstawowy - głównie zagraniczny - skład? Albo dlaczego w takim meczu jak ten z MUKS-em w Poznaniu (+47 do przerwy..) trojka: Kowalska, Darnikowska i Płonka graja w sumie 13 minut? Oczywiście, ona sa bardzo młodziutkie, ale co by sie stało gdyby pograły jednak po te 10 minut?
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

matrix
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 06 marca 2012, 12:36

Greebo pisze:PS. I napisz mi - bo tego ja nie kumam - czemu Edo w takim meczu jak rewanż 4 rudny PP z Tecza, gdy bo pierwszym meczy sprawa awansu jest juz rozstrzygnięta żyłuje cały czas swoj podstawowy - głównie zagraniczny - skład? Albo dlaczego w takim meczu jak ten z MUKS-em w Poznaniu (+47 do przerwy..) trojka: Kowalska, Darnikowska i Płonka graja w sumie 13 minut? Oczywiście, ona sa bardzo młodziutkie, ale co by sie stało gdyby pograły jednak po te 10 minut?

Zgadzam się. Wpuszczanie zawodniczki na kilka minut, która po jakimś tam nie graniu prezentuje na parkiecie (nawet mimo ligowego doświadczenia) typową "galaretę" (świadoma, że taka szansa może się długo nie powtórzyć) ma jakiś cel? Tak, bo później można powiedzieć: "Chcieliście to ją wpuściłem, a jak się zaprezentowała?" 8)

PS.Kibice Energi doskonale będą wiedzieć, jaka koszykarka posłużyła mi w tym akurat wypadku za przykład.
Na zawsze w sercu-Katarzynki!!!(1992-do końca mego życia)

http://marlow.blox.pl/html

Koszykarz (Toruń)
Kadet

Postautor: Koszykarz (Toruń) » 06 marca 2012, 12:44

Akurat o Kasię Krężel - chodziło mi o półfinał...Czemu Musina w CCC może grać aż tyle minut - a Krężel przeciwko niej choćby - to grać nie może ??? Może.. Podobnie mogłaby być rywalizacja Leciejewskiej z Walich. Walich zagrała ponad 20 minut a Leciejewska grzała ławę...
Ja nie piję tu więc do Wisły jako klubu - tylko chodzi mi konkretnie o konkretne zawodniczki , które prywatnie jakoś tam cenię , szczególnie Lecię. Walich zresztą też - więc cieszę się że ona potrafiła znaleźć swoje miejsce w silniejszym klubie , a z tym różnie bywa.

Awatar użytkownika
Ałgaja
Administrator

Postautor: Ałgaja » 06 marca 2012, 13:13

Koszykarz (Toruń) pisze:Akurat o Kasię Krężel - chodziło mi o półfinał...Czemu Musina w CCC może grać aż tyle minut - a Krężel przeciwko niej choćby - to grać nie może ??? Może.. Podobnie mogłaby być rywalizacja Leciejewskiej z Walich. Walich zagrała ponad 20 minut a Leciejewska grzała ławę...

Nie zestawiajmy Kaśki z Musiną, mimo że Katarzyna to "korzeń klasyczny" to nie ta pozycja w zespole :P
Myślenie o rywalizacji zespołowej na zasadzie; możemy wystawić na danej pozycji panią Y, bo choć mamy kilka lepszych zawodniczek, to rywal ma kogoś na poziomie pani Y, jest lekko idiotyczne. Szczególnie gdy mówimy o meczu o stawkę, dwóch w miarę wyrównanych zespołów.
Na tej zasadzie to w Polkowicach na karnecie powinna grać w sobotę Gajda, bo jednak Pauli bliżej do niej niż do Zoll...
"Powiem Ci, to zapomnisz. Pokażę- zapamiętasz. Zainteresuję cię- wtedy zrozumiesz."

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 06 marca 2012, 13:19

No a np w nastepna sobote, w meczu z Gorzowem, Erin, de Mondt, Powell, Ewka i Taj powinny wogle nie grac, bo przeciez piatka:

Pawlak - Dabovic - Krężel - Lecia - Bjelica (+ Ujhelyi, Czarnecka i Sniezek) nie sa na starconej pozycji w starciu z Akademiczkami..

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”