Co słychać w Wiśle?

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Re: Co słychać w Wiśle?

Postautor: Greebo » 03 maja 2012, 20:04

Shavo pisze:Chodzi bardziej o to - kto bedzie zdobywal punkty spod kosza gdy Ford nie bedzie w formie? Srednia europejka? - bo zakladam ze taka sprowadzimy bo na taka z najwyzszej polki nas nie stac.

:O Super tekst. To samo można napisać o absolutnie każdej zawodniczce. Powinnismy wiec od razu może wziasc 2 średnie bo wtedy jak jedna będzie bez formy to zapunktuje druga..

PS. Duet Ford - Lecia - to już więcej niż Ewka - Bjelica. A z pewnością jeszcze min 1 zawodniczka by doszła.

edit: Garnett - nie wątpliwie kolana to większy problem niz jej umiejętności rzutowe. Plusem za to jest to ze raczej do WNBA wrocic nie zamierza, a wiec będzie miała czas na regeneracje sił.
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

Awatar użytkownika
Shavo
Młodzik
Kontaktowanie:

Postautor: Shavo » 03 maja 2012, 20:13

Ok. Wszytsko fajnie, ale tak jak juz pisalem wczesniej - jesli Ford bedzie dlugo bez formy to Lecia sama gry pod koszem nie pociagnie w Ojro. Tu jak byla Ewa czy Milka to jak nie jedno to druga te min. 14 punktów zdobyły.
Koszykówka jest jak religia-wiele osób ją praktykuje,ale nikt do końca jej nie rozumie...

http://www.wnba-basketball.com/ - jedyny polski serwis poświęcony WNBA (informacje o Ewelinie Kobryn, historia oraz kluby WNBA, ciekawostki i wiele innych)

paulo2907
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: paulo2907 » 03 maja 2012, 21:38

Shavo pisze:Ok. Wszytsko fajnie, ale tak jak juz pisalem wczesniej - jesli Ford bedzie dlugo bez formy to Lecia sama gry pod koszem nie pociagnie w Ojro. Tu jak byla Ewa czy Milka to jak nie jedno to druga te min. 14 punktów zdobyły.

Trochę panikujesz. :roll: Z tego co piszesz wynikałoby, że Bjelica jest topową europejską podkoszową i jeśli ona i Ewka nie będą już grać w Wiśle, to obojętnie kto zająłby trzy wolne miejsca pod koszem (bo jeszcze Ujhelyi nie będzie przecież), to czeka nas totalna katastrofa... A tymczasem w jej miejsce raczej spokojnie można zakontraktować zawodniczkę o co najmniej podobnym potencjale, następczyni Węgierki tym bardziej powinna być lepsza. Średnia 11,3 pkt, osiągnięta przez Ford w ostatnim sezonie Euroligi nie jest żadnym dramatem, by nie powiedzieć, że jest wyższa niż osiągi Milki, a o zbiórkach już nie wspomnę. Poza tym liderki punktowe mogą wykreować się w trakcie samego sezonu, a nie w oparciu o staty z poprzednich klubów. Dla przykładu - euroligowe staty Burse z sezonu 2009/10 były znacznie lepsze niż z poprzednich lat w Eurolidze i FIBA Cup, gdy grała w barwach Pragi i Dynama Moskwa.
Kilka słów o wyniku męskiej kadry na Eurobaskecie:
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 04 maja 2012, 08:44

Pare uwag dla uporządkowania moich poglądów w sprawie naszych przyszłych podkoszowych.

I. Niemal całe swoje spekulacje bazuje na jednym, jedynym stwierdzeniu Dunina że mamy alternatywę dla Ewki i jest nią center będący jednym z najlepszych na świecie. To z jednej strony sporo, bo tak jak pisałem raczej stara się on z reguły wypowiadać w sposób dość wyważony, a w przypadku transferów raczej zaniża niż zawyża ocenę potencjalnych wzmocnień, z drugiej niewiele, bo trudno tak do końca oszacować jak „szeroką” czołówka ma na myśli (światowy top 3? 5? 10?) i kogo do niej zalicza. Optymistycznie przyjmuje jednak że jest to panie która naprawdę coś umie, czyli potencjalnie lepsza od Burse (przy niej nie było takich deklaracji ze to czołówka światowa) Nie sadze wiec byśmy musieli się obawiać Henry, Davenport, Hoffman czy innej Lavender.
II. Zważywszy na to ze wśród Europejek do miana światowej czołówki można zaliczyć góra kilka pań, które na dodatek w zdecydowanej większości maja już podpisanie kontrakty spodziewam się że tym razem ta nasza podkoszowa nr 1 będzie spoza Europy. A jak dla mnie grono pań mogących grac na centrze i spełniających deklaracje naszego menagera wygląda następująco:

1) Sylwia Fowles. Połączenie świetnych warunków fizycznych, ogromnej sprawności ruchowej i dużych umiejętności technicznych. Mówiąc inaczej: ma wszystko to co center powinien mięć. Ale ona oczywiście zostaje w Galatasaray (duet z Wauters.. mniam)
2) Tina Charles. Od swojej klubowej koleżanki nieco niższa, a także troje gorzej wyszkolona technicznie, zwłaszcza jeśli chodzi o manewry w ataku. Wydaje mi się ze natomiast trochę przewyższa Fowles w grze obronnej, zwłaszcza imponuje mi jej wyczucie tempa akcji. I nie ma co ukrywać, marzyłoby się, by to ona była tym asem atutowym Dunina. Jakiś cień szans chyba na to jest, bo z jednej strony te najbogatsze kluby już raczej nie szukają centra spoza europy, a po za tym rok temu Dinin się wypowiadał że rozważali jej zakontraktowanie, ale wybrali Leuchanke ze względu na jej papiery..
3) Erica De Souza. Numer trzy w tym zestawieniu, ale jednak już o jedną długość za ww duetem. Nie wiem zresztą czy nie umieściłem jej za wysoko, ale nieodmiennie ogromne wrażenie robi na mnie jej siła fizyczna, - momentami mam wrażenie ze jest nie do przepchania pod koszem. Tez bym nią nie pogardził, ale jej raczej spieszno do Walencji.
4) Cheryl Ford. Pierwsza z pań która brkai w cm, nadrabia ogromną siła fizyczną. Tak jak już pisałem wcześniej – będąc w formie jest najlepiej zbierająca zawodniczką na świecie, co zresztą regularnie potwierdzają statystyki. Gorzej wypada rzutowo, ale i tak największym mankamentem jest jej zdrowie. Nie da się ukryć ze duet Ford – Lecia to byłaby taka tykająca bomba. Cały sezon drżelibyśmy o to czy nagle się nie posypią.
5) Michelle Snow. Tez może trochę przeze mnie przeceniana, zaliczanie je do światowego topu to pewnie przesada, ale ja lubię jednak centrów któryż przekraczają te 190cm i to nie o kilka mm. W trzech ostatnich sezonach z coraz lepszym skutkiem podbijała puchar FIBA, w barwach Dynama Kursk a wcześniej doszła do finału Euroligi grając pod opieką.. Hernandeza. A to automatycznie zwiększa szanse na jej angaż na R22 
6-7) Crystal Langhorne, Rebekkah Brunson. Tu odwrotna sytuacja niż w przypadku Snow. Wiem że wykręcają ładna cyferki, wiem że sporo osób je ceni, ale mnie jednak nie przekonują. Langhorne to fajna zawodniczka na gwiazdę ale raczej dla zespołu mającego ogólnie przeciętny skład , natomiast Brunson to raczej silna skrzydlowa niż środkowa. Niemienia to faktu że obie gwarantują wicej niż przyzwoity poziom, i że raczej bym się nie zmartwił gdyby to któras z nich dostała angaż w naszym klubie.

W tym miejscu praktycznie kończy się moja lista pań, o których w miarę spokojnie można powiedzieć ze są czołówką światowa. Potencjał ma jeszcze Cambage, ale ze względu na charakter i brak ograni a w europie w Wisle jej nie wiedze., reszta to już półka niżej.

III Bez względu na to kogo pozyskamy jako centra nr 1. nie wyobrażam sobie byśmy – oprócz zatrzymania - nie pozyskali jeszcze 2 zawodniczek podkoszowych (jedna z nich ew może być wysoką trójką lubiąca walkę fizyczna, w stylu Dubljevic).Co więcej – nie sadze by działacze i trenerzy widzieli Lecie w roli zawodniczki pierwszopiatkowej, więc spodziewam się ze oprócz tego zapowiadanego hitu, pozyskamy także jedna – prawdopodobnie europejską - zawodniczkę przynajmniej w teorii lepsza od Magdy. (to czy byłaby to bardziej silna skrzydłowa, czy tez center, zależy od tego kim jest „hit”).
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

Awatar użytkownika
Shavo
Młodzik
Kontaktowanie:

Postautor: Shavo » 04 maja 2012, 12:09

Kolejny rumorek - Anna Montanana... hmm... całkiem realna ploteczka - Józek ją doskonale zna 8)
Koszykówka jest jak religia-wiele osób ją praktykuje,ale nikt do końca jej nie rozumie...

http://www.wnba-basketball.com/ - jedyny polski serwis poświęcony WNBA (informacje o Ewelinie Kobryn, historia oraz kluby WNBA, ciekawostki i wiele innych)

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 04 maja 2012, 12:22

Ale zródlo malo wiarygodne, ta sama osoba twierdziła wczesniej min. ze zostanie u nas Nicole, ze dojdzie Elhotova, że Ewka wyladuje w Schio, Orenburgu badz Salamance

Awatar użytkownika
Shavo
Młodzik
Kontaktowanie:

Postautor: Shavo » 04 maja 2012, 12:26

Greebo pisze:Ale zródlo malo wiarygodne, ta sama osoba twierdziła wczesniej min. ze zostanie u nas Nicole, ze dojdzie Elhotova, że Ewka wyladuje w Schio, Orenburgu badz Salamance

Nie to nie ta sama osoba, poprostu kryje się pod tym samym nickiem. :roll:

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 04 maja 2012, 12:31

Tak zeby zamydlic oczy? Bez sensu.

Awatar użytkownika
Shavo
Młodzik
Kontaktowanie:

Postautor: Shavo » 04 maja 2012, 12:43

Greebo pisze:Tak zeby zamydlic oczy? Bez sensu.

Koniec tego off-topu. Napisalem tylko o plotce dotyczacej transferu do Wisły (bo chyba po to jest to forum :roll: ), a od razu "ktoś" musial sie doczepić....

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 04 maja 2012, 12:50

Shavo pisze:
Greebo pisze:Tak zeby zamydlic oczy? Bez sensu.

Koniec tego off-topu. Napisalem tylko o plotce dotyczacej transferu do Wisły (bo chyba po to jest to forum :roll: ), a od razu "ktoś" musial sie doczepić....

I "ktoś" sie doczepi tyle razy ile uzna za sluszne.. Owszem, jest to miejsce na plotki, ale takze na ocene czy mozna je traktowac powaznie czy nie.

shineonball
Żak

Postautor: shineonball » 04 maja 2012, 13:11

Crystal Langhorne pozostaje jednak na kolejny sezon w Dynamo Moscow [wraz z K.Toliver]
więc jej kierunek do Krk, się nie sprawdzi.

inf: http://lovewomensbasketball.com/2012/05 ... xt-season/

Awatar użytkownika
Ałgaja
Administrator

Postautor: Ałgaja » 04 maja 2012, 13:53

Shavo pisze:Kolejny rumorek - Anna Montanana... hmm... całkiem realna ploteczka - Józek ją doskonale zna 8)

Jak ją doskonale zna to też wie w jakim stanie są jej nogi...

Montanana to taka zawodniczka, że niby niezła, ale ani na 3 ani na 4 na boisku nie pasuje;-)
Poza tym z nami zagrała słabe zawody, a jak wiemy to ma duży wpływ na ew. angaż ;-)))
"Powiem Ci, to zapomnisz. Pokażę- zapamiętasz. Zainteresuję cię- wtedy zrozumiesz."

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Postautor: ann » 04 maja 2012, 16:43

Fiba oficjalnie podala ze Ewka w Jekach wiec nie ma na co czekac Panie Piotrze z newsem o naszym nowym centrze:) i oby byla to jedna z Pan z trojki czesto tutaj wymienianej, i oby byla to ta najmlodsza:)
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!

https://www.youtube.com/watch?v=N7ABk7vDous

Awatar użytkownika
Shavo
Młodzik
Kontaktowanie:

Postautor: Shavo » 04 maja 2012, 17:27

Ewka oficjalnie w Jekach.

reaktywacja
Junior

Postautor: reaktywacja » 04 maja 2012, 21:39

Wiem, że wypatrujecie następczyni Ewki w s5, ale tak mi chodzi po głowie, czy aby za Powell nie przyszła do was Sophia Young. Jak dla mnie dwukrotnie lepsza od Nicole pod każdym względem, a pieniądze podobne. Z amerykańską wysoka (np. Jayne Appel czy Karą Braxton :lol: ) mogłyby stworzyć fajny duecik. 8) No, z wysoką to żartuje, ale Young spełniała by warunki światowego topu (na swojej pozycji).
14 koron:
1996, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2009, 2010, 2020, 2021, 2025...

- To jest mój zespół, moje koleżanki, moje miasto, moi kibice. Moje miejsce jest na boisku i zagrałabym nawet bez oka - Tamika Catchings.

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”