TRANSFERY, plotki, informacje- SEZON 2012/1013

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

paulo2907
Senior
Kontaktowanie:

Re: TRANSFERY, plotki, informacje- SEZON 2012/1013

Postautor: paulo2907 » 03 maja 2012, 01:56

Podobnie jak innych, bardzo cieszy mnie, że Anke zostaje w Wiśle na kolejny sezon. Po tym, co grała w ostatnich tygodniach, po prostu nie było innej opcji jak namówienie jej do jeszcze co najmniej jednego sezonu poza ojczyzną.
Również na plus bardzo prawdopodobne (a więc jeszcze nie na 100% pewne) pozostanie Leci, która pokazała swoją wartość po ciężkiej kontuzji. Również bardzo bliskie finalizacji nowe kontrakty z Pauliną i Kasią były raczej do przewidzenia, bo innych Polek na tym samym poziomie prawie nie ma, a jeśli są czy dobrze rokują (Skobel, Ziętara, Idczak), to raczej ciężko byłoby je ściągnąć.
Odejście Any i Petry dość spodziewane, chociaż przez moment myślałem, że ta pierwsza może zostać, kiedy w poniedziałek "odchodzącymi" lub "niepewnymi pozostania" było chyba 8 zawodniczek, a Dabović na tej liście nie było. Ciekawy ten przeciek, łączący ją z Polkowicami. Tam mogłaby trochę wnieść do gry, odciążając Zoll, ale raczej tylko mogłaby liczyć na rolę jej zmienniczki, bo "dwójka" jest już zarezerwowana dla kogoś innego...
Co do Erin, to sam nie wiem... :roll: Ogromnie szanuję ją za profesjonalizm, ale właśnie to jej ciągłe granie sprawia, że nie wiem, czy jest sens brać ją na kolejny sezon. W sumie lepiej byłoby dać jej nieco oddechu, co oznaczałoby kilka meczów Euroligi bez niej niż później ryzykować kolejną przymusową przerwę w grze. W ogóle w przyszłym sezonie sporo klubów euroligowych będzie mieć problem, z uwagi na późniejsze niż zazwyczaj zakończenie sezonu WNBA. Rola Australijki w tym sezonie na pewno była mniejsza niż w poprzednim, forma nie zawsze dopisywała. Jednak to też świadczy o sile zespołu, bo w przypadku jej gorszej dyspozycji spokojnie można było liczyć na De Mondt. Mimo wielkich zasług Erin, chyba jednak warto byłoby poszukać innej SG, mogącej również od czasu do czasu rozgrywać.
Jeśli chodzi o pogłoski dotyczące transferu Lewczenko - również nie jestem zachwycony. Ta pani rok temu zachowała się jak zachowała, jej ściągnięcie może spotkać się z - poniekąd zasadną - krytyką "opiniotwórczego" SKWK, wezwań z ich strony do bojkotu meczów czy czegoś w tym stylu, no i atmosfera wokół drużyny może być do bani. Pomijam już kwestię nagłego zainteresowania jej osobą ze strony jakiegoś innego bogatszego klubu. W trakcie Ewka "dała kosza" Galacie, w podobnej sytuacji Jelena raczej na pewno spakowałaby walizki... Moim skromnym zdaniem informacja, że Wisła ma na oku jedną z najlepszych środkowych na świecie nie musi wykluczać, że chodzi o Białorusinkę, która przecież została wybrana do pierwszej piątki ostatnich MŚ i z tak piękną laurką pojawiła się w Gorzowie, właśnie jako ta "jedna z najlepszych".
Kilka słów o wyniku męskiej kadry na Eurobaskecie:
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0

A.N.O.N.I.M.
Nowy na forum

Postautor: A.N.O.N.I.M. » 03 maja 2012, 09:41

Dabovic w Polkowicach?? Nie sądzę. Przed tym sezonem ( z tego co wiem ) CCC interesowało się Aną, ale ten sezon nie może zaliczyć do udanych, więc raczej nie- są lepsze :mrgreen:
"Nawet jeśli już wszyscy w Ciebie zwątpili, pokaż, że się mylili"

reaktywacja
Junior

Postautor: reaktywacja » 03 maja 2012, 12:01

Obserwuję te ruchy transferowe Wisły (bo inni są mniej transparentni) i uważam, że zostawienie Anke de Mondt to świetny pomysł. Erin ma gigantyczny wpływ na każdy zespół, w którym występuje w Europie z uwagi na ogromną siłę mentalną - jest taką hmmm "opoką", strażakiem i zarazem wojownikiem - potrafi motywować koleżanki, potrafi przytrzymać piłkę, brać odpowiedzialność na siebie. Formę może nie zawsze miała najwyższą, ale ogromnie dużo wnosiła do zespołu Wisły. Uważam, że znacznie trudniej zastąpić ją pod względem charakterologicznym niż Powell. Za to bawią mnie komentarze, że Leuchanka już nie jest taka zła, bo przecież każdemu może się zdarzyć, że podpiszesz dobry kontrakt, a dostaniesz jeszcze lepszą ofertę i chwilę przed sezonem porzucasz swój zespół. Nie kojarzę, by jakakolwiek zawodniczka pokazała liczącym się zespołom w Europie, że ma je tak głęboko w "poważaniu" jak Jelena Wiśle i szczerzę będę się śmiał, jak zdecydujecie się ponownie przećwiczyć manewr z Białorusinką. Pomijając fakt, że to mina z opóźnionym zapłonem, bo będzie do wzięcia przez cały sezon przez kogokolwiek z możnych, jeśli zabraknie mu wysokiej w składzie. Oczywiście, można inaczej skonstruować kontrakt, ale i tak ustawianie się z wiatrem, by nie czuć tego ubiegłorocznego smrodku mnie bawi. Tak czy siak - rewolucja kadrowa w Wiśle to dobry pomysł, bo poprzedni skład - jak już pisałem - osiągnął swoje apogeum i nie mógł wejść ponad poziom 7-8 miejsca w Europie.
14 koron:
1996, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2009, 2010, 2020, 2021, 2025...

- To jest mój zespół, moje koleżanki, moje miasto, moi kibice. Moje miejsce jest na boisku i zagrałabym nawet bez oka - Tamika Catchings.

paulo2907
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: paulo2907 » 03 maja 2012, 12:54

reaktywacja pisze:Za to bawią mnie komentarze, że Leuchanka już nie jest taka zła, bo przecież każdemu może się zdarzyć, że podpiszesz dobry kontrakt, a dostaniesz jeszcze lepszą ofertę i chwilę przed sezonem porzucasz swój zespół.

Będąc dokładnym, tak nie było, bo dopiero co podpisany kontrakt rozwiązano pod koniec maja, czyli jeszcze długo przed startem kolejnego sezonu, ale co do reszty zgadzam się jak najbardziej, bo przecież klub był zmuszony szukać innej wysokiej, co skończyło się wzięciem zawodniczki dużo słabszej.

hermes46
Kadet

Postautor: hermes46 » 03 maja 2012, 17:02

paulo2907 pisze:
reaktywacja pisze:Za to bawią mnie komentarze, że Leuchanka już nie jest taka zła, bo przecież każdemu może się zdarzyć, że podpiszesz dobry kontrakt, a dostaniesz jeszcze lepszą ofertę i chwilę przed sezonem porzucasz swój zespół.

Będąc dokładnym, tak nie było, bo dopiero co podpisany kontrakt rozwiązano pod koniec maja, czyli jeszcze długo przed startem kolejnego sezonu, ale co do reszty zgadzam się jak najbardziej, bo przecież klub był zmuszony szukać innej wysokiej, co skończyło się wzięciem zawodniczki dużo słabszej.

Zawsze mozna zrobic akcje ala Jela :lol: o w Krakowie de Mondt pobiła Leuchanke :lol: :lol: :lol: :lol:
kwassek pisze:...Chyba że naprawde jesteście tak krótkowzroczni jeżdżac na te wyjazdy gdzie biją Wam brawo (jak dla mnie to troche wiocha cieszyć się że biją mi brawo bo gdzieś przyjechałem... no ale chuj nie moja sprawa jakie kto w życiu ma kibicowskie priorytety)

Encyklopedia
Nowy na forum

Postautor: Encyklopedia » 04 maja 2012, 19:09

Rewolucja w Polkowicach. Z zespołem żegnają się WSZYSTKIE zawodniczki oprócz Zoll, Majewskiej i Musiny. Cała reszta zdecydowała się nie przedłużać kontraktów! Wydaje się, że również dni trenera Rusina są policzone, klub szuka do zatrudnienia obcokrajowca z doświadczeniem. Potwierdzam, Bibrzycka jest już dogadana z Wisłą (zarobi aż 200 tysięcy złotych więcej niż w Polkowicach, kwestie finansowe zaważyły). Rozmowy CCC co do zatrudnienia Leciejewskiej jeszcze nie upadły, mimo obecnie kompletnie rozbitego składu, Miłek jako cel na przyszły sezon wyznacza awans do Elite Eight Euroligi. Te informacje można uznać prawie za pewne.

reaktywacja
Junior

Postautor: reaktywacja » 04 maja 2012, 21:43

Encyklopedia pisze:Rewolucja w Polkowicach. Z zespołem żegnają się WSZYSTKIE zawodniczki oprócz Zoll, Majewskiej i Musiny. Cała reszta zdecydowała się nie przedłużać kontraktów! Wydaje się, że również dni trenera Rusina są policzone, klub szuka do zatrudnienia obcokrajowca z doświadczeniem. Potwierdzam, Bibrzycka jest już dogadana z Wisłą (zarobi aż 200 tysięcy złotych więcej niż w Polkowicach, kwestie finansowe zaważyły). Rozmowy CCC co do zatrudnienia Leciejewskiej jeszcze nie upadły, mimo obecnie kompletnie rozbitego składu, Miłek jako cel na przyszły sezon wyznacza awans do Elite Eight Euroligi. Te informacje można uznać prawie za pewne.

Jeśli faktycznie jesteś blisko CCC, to oznacza, że kwas na linii: menedżer - zespół - Musina, musiał być dużo większy niż mi się wydawało. Pozostawienie Rusina to akurat bez względu na pozostałe okoliczności byłby samobój na starcie (zwłaszcza w kontekście celu w postaci awansu do FE Euroligi).
14 koron:
1996, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2009, 2010, 2020, 2021, 2025...

- To jest mój zespół, moje koleżanki, moje miasto, moi kibice. Moje miejsce jest na boisku i zagrałabym nawet bez oka - Tamika Catchings.

piotrek2100
Amator

Postautor: piotrek2100 » 04 maja 2012, 22:12

No to pięknie... aż odechciewa się chodzenia na mecze jeżeli drużyną rządzi układ...to nie jest zespół tylko mafia... to nie prezesi tylko przydupasy... a wszystkim trzepie Pan M. i wiadomo kto... jeżeli wychodzi na to, że żadna koszykarka nie chce przedłużyć kontraktu to widać jak bardzo Musine lubią w zespole... tylko pozazdrościć... a najgorsze w tym wszystkim to, że trzeba będzie ją oglądać kolejny sezon... aż ch** mnie strzela jak o tym pomyśle..!!!!!!!!

paulo2907
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: paulo2907 » 04 maja 2012, 22:28

Encyklopedia pisze:Rewolucja w Polkowicach. Z zespołem żegnają się WSZYSTKIE zawodniczki oprócz Zoll, Majewskiej i Musiny. Cała reszta zdecydowała się nie przedłużać kontraktów! Wydaje się, że również dni trenera Rusina są policzone, klub szuka do zatrudnienia obcokrajowca z doświadczeniem. Potwierdzam, Bibrzycka jest już dogadana z Wisłą (zarobi aż 200 tysięcy złotych więcej niż w Polkowicach, kwestie finansowe zaważyły). Rozmowy CCC co do zatrudnienia Leciejewskiej jeszcze nie upadły, mimo obecnie kompletnie rozbitego składu, Miłek jako cel na przyszły sezon wyznacza awans do Elite Eight Euroligi. Te informacje można uznać prawie za pewne.

Poczekam z tymi rewelacjami aż będzie jakieś oficjalne info. Tym niemniej jesli to się potwierdzi, faktycznie w Polkowicach dzieje się nie najlepiej. Bo przecież jeszcze niedawno były informacje, że zostają Maltsi i Perovanović, może też Biba. A tak okazuje się, że podobnie jak po poprzednim sezonie niektóre zawodniczki miały dość układu z Musiną w roli głównej, tak teraz to zjawisko jeszcze przybrało na sile. Problem z Polkami będzie większy niż w Wiśle, o ile nie dużo większy. Jedyny plus to poszukiwania zagranicznego trenera (gorszego niż Rusin na tym poziomie chyba nie da się znaleźć), tylko który szanujący się dłużej wytrzyma w takim szambie? :roll:

piotrek2100
Amator

Postautor: piotrek2100 » 04 maja 2012, 22:31

Z trenerem to święta racja Koziorowicz nie pozwolił sobie, żeby skład mu ustalał nieznający się na rzeczy sponsor więc nic innego mu nie zostało jak odejść z zespołu... Rusin się podporządkował bo co miał zrobić (bez pracy zostać) dopóki w tym zespole będzie Musina to nikt nic nie będzie miał do powiedzenia...

CCCPOLK
Nowy na forum

Postautor: CCCPOLK » 04 maja 2012, 23:14

Według serwisu lovewomenbasketball:

Tijana Krivacevic => CCC Polkowice

shineonball
Żak

Postautor: shineonball » 05 maja 2012, 09:14

CCCPOLK pisze:Według serwisu lovewomenbasketball:

Tijana Krivacevic => CCC Polkowice

niestety, ten transfer mógłby okazać się 'wpadką' tak jak z Gintare [Drewno] Petronyte

CCCPOLK
Nowy na forum

Postautor: CCCPOLK » 05 maja 2012, 10:12

kolejna plotka z serwisu lovewomenbasketball:

Tina Charles => Wisla Can-Pack

shineonball
Żak

Postautor: shineonball » 05 maja 2012, 10:14

CCCPOLK pisze:kolejna plotka z serwisu lovewomenbasketball:

http://wislakosz.pl/index.php?option=co ... tem&id=135 -> to akurat, może okazać się prawdą.
świetny transfer, teraz tylko czekać na potwierdzenie?!

CCCPOLK
Nowy na forum

Postautor: CCCPOLK » 05 maja 2012, 10:16

shineonball pisze:
CCCPOLK pisze:kolejna plotka z serwisu lovewomenbasketball:

http://wislakosz.pl/index.php?option=co ... tem&id=135 -> to akurat, może okazać się prawdą.
świetny transfer, teraz tylko czekać na potwierdzenie?!

Byłby to naprawdę świetny transfer :)

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”