11 kolejka FGE [afera CCC-Wisła]

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Awatar użytkownika
Ałgaja
Administrator

Re: 11 kolejka FGE

Postautor: Ałgaja » 12 grudnia 2012, 10:03

Encyklopedia pisze:Czekam też na oficjalne skomentowanie sprawy przez Wisłę. Ciekawe, czy mogą pogrążyć się jeszcze bardziej.

bardzo proszę:

Wisła Can-Pack odwoła się od decyzji PLKK
(...)
Krakowski klub postanowił sprawdzić, na ile wiarygodne są materiały dowodowe zebrane przez PLKK i wysłał do Polkowic prawnika, który zapoznał się z zapisem z monitoringu.

- Postanowiliśmy zweryfikować informacje PLKK. Nasz prawnik zapoznał się ze zgromadzonym materiałem dowodowym. Okazało się, że na zapisie wideo nie widać sceny, w której Piotr Dunin-Suligostowski miałby rzucić się na kogokolwiek z pięściami - podkreśla w rozmowie z INTERIA.PL wiceprezes TS Wisła, Robert Szymański.

- Trudno nam zrozumieć dlaczego ukarano Piotra? Ciężko byłoby to zrobić na podstawie okazanego naszemu prawnikowi zapisu z monitoringu. Poza tym nie ma protokołu policyjnego z zajścia, ani obdukcji osób, które miały zostać poszkodowane, a zeznania świadków są sprzeczne. W związku z tym nie zamierzamy płacić kary i będziemy się odwoływać od decyzji ligi - dodaje wiceprezes krakowskiego klubu.

Wisła nie zamierza w tej sprawie ustąpić. Zarząd przeprowadził kilka rozmów z Piotrem Duninem-Suligostowskim. Wierzy w przedstawioną przez niego relację i zamierza bronić dobrego imienia klubu i generalnego menedżera Wisły Can-Pack.

- W świat poszła wersja wydarzeń, zgodnie z którą całą winą obarczono Piotra. Ciekawe, czy ktoś powie "przepraszam" jeżeli okaże się, że było inaczej - kończy Robert Szymański.
Autor: Dariusz Jaroń
http://sport.interia.pl/koszykowka/liga ... nId,725256
"Powiem Ci, to zapomnisz. Pokażę- zapamiętasz. Zainteresuję cię- wtedy zrozumiesz."

paulo2907
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: paulo2907 » 12 grudnia 2012, 15:01

To nie jest postępowanie karne, ale ma na pewno w sobie elementy z nim związane (przede wszystkim udowodnienie osobie X nagannego zachowania i winy), a stara jak świat zasada procesowa mówi, że nie dające się usunąć wątpliwości rozstrzyga się na korzyść oskarżonego (w oryginale "in dubio pro reo"). Skoro więc tutaj nie ma jednoznaczności co do jakiegokolwiek uderzenia, to jak można mówić, że Dunin uderzył?! Podobnie z zeznaniami świadków - jeśli są sprzeczne wersje, a na podstawie innych dowodów nie da się zaistnienia tego faktu wykazać na 100%, te zeznania obciążające są niewiele warte. Tak to by można było do pudła wsadzić każdego. W sytuacji, gdy nie widać tej rzekomej "akcji" Dunina na nagraniu, PLKK po prostu ośmieszyła się, przyjmując, że był atak. Poza tym od początku mówiłem, że ofiara powinna od razu zgłosić wszystko policji. Ale po Zychu można spodziewać się wszystkiego, tylko nie logicznego myślenia...
Kilka słów o wyniku męskiej kadry na Eurobaskecie:
https://nowe-refleksje.blogspot.com/202 ... y.html?m=0

Liquidor
Młodzik
Kontaktowanie:

Postautor: Liquidor » 12 grudnia 2012, 15:46

Encyklopedia pisze:Wiślacy, jak tam? Gdzie są teraz ci wszyscy, którzy wyśmiewali opowieści ludzi z Polkowic?

Dzieki u nas wporzadku! A w fabryce jak, zapi.erdol straszny?

Chciales odpowiedz Wisly, to masz, a teraz żryj gruz cyganie i idz pier.dolic swoje gejowskie smuty tam gdzie kogos to zainteresuje.

Kuba : ostrzeżenie. gratuluję.

polecam sie
TO MY KINOLE PAPIESKIEGO MIASTA

Encyklopedia
Nowy na forum

Re: 11 kolejka FGE [afera CCC-Wisła]

Postautor: Encyklopedia » 12 grudnia 2012, 17:30

Mówiąc bardziej szczegółowo: faktycznie, monitoring nie obejmuje swoim zasięgiem jak się okazuje samego ataku. Wisła o tym wie, dlatego wciąż się zgrywa, wierząc, że nic im nie grozi. Niestety, w swoich kłamstwach Wisła zapuściła się o krok za daleko. Gdyby postanowiła jedynie okłamać całą sportową Polskę mówiąc jedynie, że Dunin nikogo nie uderzył to chyba rzeczywiście, sprawa zostałaby umorzona. A że zachciało się w dodatku zgrywać ofiarę- rzekome napastowanie Dunina przez kibiców po wyjściu z sali, przepychanie się z nim, atakowanie go i Wisły słownie, blokowanie mu i innym Wiślakom przejdzie do sali konferencyjnej- to wszystko jest akurat na taśmach i wszystko jest wyssane z palca. Dunin szedł na konferencyjną już dobre kilka minut po ostatniej syrenie, więc i kibice zdążyli opuścić budynek. Aż do wejścia do sali monitoring śledził poczynania menedżera i okazało się, że wszystkie jego słowa, KTÓRE MOŻNA ZWERYFIKOWAĆ, okazały się kłamstwem. Nie można ostatecznie stwierdzić, czy była napaść na kibica, bo tam akurat (niestety) kamery sprawnie nie funkcjonowały. Fajnie, że ktoś się już powołał tutaj na przepisy prawne, bo ponownie je przywołam, mimo że w tej dziedzinie nie jestem ekspertem. Ale jeśli podejrzany, świadek etc. kłamie choćby w części zeznań, ogólnie jest już uważany za podmiot niewiarygodny. Do tego doszły zeznania pokrzywdzonego i PLKK podjęła decyzję, jaką podjęła. Należy dodać, że jedyną słuszną. Naprawdę, Wisła mogłaby już sobie darować. Chyba, że w klubie naprawdę nie wiedzą, jaka jest prawda, a Dunin snuje bajkę za bajką. W końcu w jego towarzystwie z tego co pamiętam, w momencie incydentu, był jeden, ewentualnie dwóch Wiślaków. Może się zgadali, ratując skórę. Bo w tak perfidne kłamstwa całego klubu nie chce mi się wierzyć.

zenga2
Amator

Postautor: zenga2 » 12 grudnia 2012, 21:19

Encyklopedia pisze:Mówiąc bardziej szczegółowo: faktycznie, monitoring nie obejmuje swoim zasięgiem jak się okazuje samego ataku. Wisła o tym wie, dlatego wciąż się zgrywa, wierząc, że nic im nie grozi. Niestety, w swoich kłamstwach Wisła zapuściła się o krok za daleko. Gdyby postanowiła jedynie okłamać całą sportową Polskę mówiąc jedynie, że Dunin nikogo nie uderzył to chyba rzeczywiście, sprawa zostałaby umorzona. A że zachciało się w dodatku zgrywać ofiarę- rzekome napastowanie Dunina przez kibiców po wyjściu z sali, przepychanie się z nim, atakowanie go i Wisły słownie, blokowanie mu i innym Wiślakom przejdzie do sali konferencyjnej- to wszystko jest akurat na taśmach i wszystko jest wyssane z palca. Dunin szedł na konferencyjną już dobre kilka minut po ostatniej syrenie, więc i kibice zdążyli opuścić budynek. Aż do wejścia do sali monitoring śledził poczynania menedżera i okazało się, że wszystkie jego słowa, KTÓRE MOŻNA ZWERYFIKOWAĆ, okazały się kłamstwem. Nie można ostatecznie stwierdzić, czy była napaść na kibica, bo tam akurat (niestety) kamery sprawnie nie funkcjonowały. Fajnie, że ktoś się już powołał tutaj na przepisy prawne, bo ponownie je przywołam, mimo że w tej dziedzinie nie jestem ekspertem. Ale jeśli podejrzany, świadek etc. kłamie choćby w części zeznań, ogólnie jest już uważany za podmiot niewiarygodny. Do tego doszły zeznania pokrzywdzonego i PLKK podjęła decyzję, jaką podjęła. Należy dodać, że jedyną słuszną. Naprawdę, Wisła mogłaby już sobie darować. Chyba, że w klubie naprawdę nie wiedzą, jaka jest prawda, a Dunin snuje bajkę za bajką. W końcu w jego towarzystwie z tego co pamiętam, w momencie incydentu, był jeden, ewentualnie dwóch Wiślaków. Może się zgadali, ratując skórę. Bo w tak perfidne kłamstwa całego klubu nie chce mi się wierzyć.

Skoro na monitoringu nie ma kluczowego momentu to przestań pierd.....ć i się wreszcie zamknij. Szkoda zaśmiecać to forum tymi Twoimi śmiesznymi postami. Bez odbioru.

Encyklopedia
Nowy na forum

Postautor: Encyklopedia » 12 grudnia 2012, 23:34

Powalająca logika. Rzeczywiście, jeśli na monitoringu nie ma kluczowego momentu to i całej sprawy nie ma. A 10000 zł kary PLKK postanowiła sobie przyznać dla jaj. 3 mecze kary dla Dunina też taki dla zabawy, przecież w końcu nie ma kluczowego momentu na monitoringu. Geniusz! Swoją drogą czekam na karę dla kolegi zengi, jakiś poziom rozmów powinni wszyscy jednak utrzymywać.

paulo2907
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: paulo2907 » 13 grudnia 2012, 00:44

Encyklopedia pisze:Mówiąc bardziej szczegółowo: faktycznie, monitoring nie obejmuje swoim zasięgiem jak się okazuje samego ataku. Wisła o tym wie, dlatego wciąż się zgrywa, wierząc, że nic im nie grozi. Niestety, w swoich kłamstwach Wisła zapuściła się o krok za daleko. Gdyby postanowiła jedynie okłamać całą sportową Polskę mówiąc jedynie, że Dunin nikogo nie uderzył to chyba rzeczywiście, sprawa zostałaby umorzona. A że zachciało się w dodatku zgrywać ofiarę- rzekome napastowanie Dunina przez kibiców po wyjściu z sali, przepychanie się z nim, atakowanie go i Wisły słownie, blokowanie mu i innym Wiślakom przejdzie do sali konferencyjnej- to wszystko jest akurat na taśmach i wszystko jest wyssane z palca. Dunin szedł na konferencyjną już dobre kilka minut po ostatniej syrenie, więc i kibice zdążyli opuścić budynek. Aż do wejścia do sali monitoring śledził poczynania menedżera i okazało się, że wszystkie jego słowa, KTÓRE MOŻNA ZWERYFIKOWAĆ, okazały się kłamstwem. Nie można ostatecznie stwierdzić, czy była napaść na kibica, bo tam akurat (niestety) kamery sprawnie nie funkcjonowały. Fajnie, że ktoś się już powołał tutaj na przepisy prawne, bo ponownie je przywołam, mimo że w tej dziedzinie nie jestem ekspertem. Ale jeśli podejrzany, świadek etc. kłamie choćby w części zeznań, ogólnie jest już uważany za podmiot niewiarygodny. Do tego doszły zeznania pokrzywdzonego i PLKK podjęła decyzję, jaką podjęła. Należy dodać, że jedyną słuszną. Naprawdę, Wisła mogłaby już sobie darować. Chyba, że w klubie naprawdę nie wiedzą, jaka jest prawda, a Dunin snuje bajkę za bajką. W końcu w jego towarzystwie z tego co pamiętam, w momencie incydentu, był jeden, ewentualnie dwóch Wiślaków. Może się zgadali, ratując skórę. Bo w tak perfidne kłamstwa całego klubu nie chce mi się wierzyć.

W zasadzie to już nie ma co komentować Twoich wypocin, zwłaszcza że cały czas się powtarzasz, ale ostatni raz spróbuję. To jest postępowanie dyscyplinarne w organizacji sportowej, więc postępowanie karne nie obowiązuje tu wprost, ale jakieś zasady czy zwyczaje stamtąd jak najbardziej powinny. Skoro więc tak, to domniemanie niewinności, o którym wcześniej wspomniałem, jest jedną z takich kluczowych zasad. Oznacza to, że wina musi być udowodniona, inaczej uważa się człowieka za niewinnego. Jeśli do udowodnienia winy brakuje najważniejszego dowodu, a sprawa nie jest znana w jakikolwiek sformalizowany sposób policji (przynajmniej nie było o tym żadnych informacji), to o czym rozmawiamy?! Z zeszłotygodniowego komunikatu wynikało, że poszkodowana nie jest jedna osoba, ale Dunin naruszył nietykalność cielesną kilku osób. Skala zarzutu zatem się rozrosła, a ofiary jakoś nie zadbały o wykazanie szkody, co jeszcze bardziej dziwi. Nie wiem, czy Dunin dopuścił się takiego zachowania, czy też nie, ale jak każdy ma prawo w tej sytuacji do obrony. Po zapoznaniu się z materiałem prawnik racjonalnie wskazał poważne uchybienia w przyjętych w "wyroku" PLKK ustaleniach, więc decyzja o złożeniu odwołania jest jak najbardziej na miejscu. Może na przyszłość w takich sprawach PLKK powinna zakazać możliwości odwołania, o zapoznaniu się z dowodami nie mówiąc, bo zwroty w stylu "uwierzcie proszę, tak było", "obwiniony na pewno kłamie i jeszcze bardziej się pogrąża" powinny w zupełności wystarczyć i uchronić przed takimi fanaberiami ze strony osób o niskiej kondycji moralnej... 8)
A może ktoś inny się zgadał i chodzi tu o coś innego... :roll: Teorii spiskowych w naszym kraju można snuć w nieskończoność.

flash
Młodzik

Postautor: flash » 13 grudnia 2012, 01:12

paulo2907 pisze:To nie jest postępowanie karne, ale ma na pewno w sobie elementy z nim związane (przede wszystkim udowodnienie osobie X nagannego zachowania i winy), a stara jak świat zasada procesowa mówi, że nie dające się usunąć wątpliwości rozstrzyga się na korzyść oskarżonego (w oryginale "in dubio pro reo"). Skoro więc tutaj nie ma jednoznaczności co do jakiegokolwiek uderzenia, to jak można mówić, że Dunin uderzył?! Podobnie z zeznaniami świadków - jeśli są sprzeczne wersje, a na podstawie innych dowodów nie da się zaistnienia tego faktu wykazać na 100%, te zeznania obciążające są niewiele warte. Tak to by można było do pudła wsadzić każdego. W sytuacji, gdy nie widać tej rzekomej "akcji" Dunina na nagraniu, PLKK po prostu ośmieszyła się, przyjmując, że był atak. Poza tym od początku mówiłem, że ofiara powinna od razu zgłosić wszystko policji. Ale po Zychu można spodziewać się wszystkiego, tylko nie logicznego myślenia...

Mamy do czynienia z sytuacją słowo kontra słowo, więc można odwrócić wszystko to, co napisałeś, o 180 stopni... Bo skoro Dunin był poszkodowanym, czemu nie zgłosił się na policję? Zeznania świadków? Tyle samo warte są słowa tych polkowickich, co krakowskich. Powiedzą to, co im każą powiedzieć... Jakie Wisła ma dowody na to, że ktokolwiek był obrażony słownie? Takie same, jak CCC, że nie został obrażony, czyli zeznania świadków. Chcesz wątpliwości rozstrzygać na korzyść oskarżonego? No ok, pamiętaj więc, że to zarząd Wisły jako pierwszy zaczął wysuwać oskarżenia, więc w myśl twojej teorii, można domniemywać niewinności Polkowic, z braku oczywistych dowodów. I tak to można ciągnąć w nieskończoność...
bball

Encyklopedia
Nowy na forum

Postautor: Encyklopedia » 13 grudnia 2012, 01:22

Paulo, gdzie miałeś cokolwiek o napaści na KIBICÓW? W oficjalnym oświadczeniu PLKK znalazłeś taką informację? Zaraz napiszesz "nie no, gdzieś tam chyba widziałem..", więc po co zaczynasz temat? A potem trzeba się zapętlać, bo krakowska strona sieje głupotę za głupotą. Tak swoją drogą, może niedostatecznie szukałem, ale nie znalazłem nigdzie owego oficjalnego pisma PLKK, kwitującego całą sprawę. Też nie zdaje mi się, że zostałby ukarany za coś, czego nie można mu udowodnić. Ba, to niemożliwe. A 3 mecze dyskwalifikacji jednak na koncie ma. Skąd wiesz, jakie zarzuty mu postawiono? Może utrudnienia w wyjaśnieniu sprawy, wiele kłamstw przecież mu udowodniono. Wyraźnie wspomina się, że decyzję PLKK podjęła po przesłuchaniu Dunina, więc zapewne utrzymywał stanowisko Wisły o "wyjątkowych okolicznościach dotarcia na salę konferencyjną", co, jak udowodnił zapis monitoringu, było idiotyczne. Może właśnie za oczernianie innego klubu, składanie fałszywych zeznań został oskarżonych? Nigdzie nie widziałem, by w oficjalnym piśmie PLKK ukarała go za napaść. Ale tak jak mówię, może zaraz przedstawisz mi owe pismo i przyznam ci wtedy rację, że bez jednoznacznych dowodów (no, chyba że za takie można uznać zeznania kilkunastu świadków, w tym obiektywnego obserwatora meczu) nie można nikogo za nic karać. Jednak, póki tego oświadczenia nie widziałem- tyle win już udowodniono Duninowi, że nie dziwmy się, że otrzymał owe kary. A jeśli gdziekolwiek PLKK wspomniała BEZPOŚREDNIO, że chodzi o pobicie, to widocznie zgromadzili zeznania od bezstronnych świadków, jak choćby obecny tam obserwator. Nie wierzę, że kogokolwiek ukarano ot tak, z własnej woli, bez dowodów. Tym bardziej, że poszkodowanym jest ten wielki, Wisła, a zwycięskim maluczki, CCC.
P.S. Rzymi, kiedy przestanę być "nowym użytkownikiem" i moje posty będą pojawiać się automatycznie? To trochę irytujące, że nie mogę na bieżąco uczestniczyć w dyskusjach, a moje odpowiedzi ukazują się ze sporym poślizgiem.

paulo2907
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: paulo2907 » 13 grudnia 2012, 01:32

flash pisze:Mamy do czynienia z sytuacją słowo kontra słowo, więc można odwrócić wszystko to, co napisałeś, o 180 stopni... Bo skoro Dunin był poszkodowanym, czemu nie zgłosił się na policję? Zeznania świadków? Tyle samo warte są słowa tych polkowickich, co krakowskich. Powiedzą to, co im każą powiedzieć... Jakie Wisła ma dowody na to, że ktokolwiek był obrażony słownie? Takie same, jak CCC, że nie został obrażony, czyli zeznania świadków. Chcesz wątpliwości rozstrzygać na korzyść oskarżonego? No ok, pamiętaj więc, że to zarząd Wisły jako pierwszy zaczął wysuwać oskarżenia, więc w myśl twojej teorii, można domniemywać niewinności Polkowic, z braku oczywistych dowodów. I tak to można ciągnąć w nieskończoność...

Zapomniałeś o jednej rzeczy - waga ewentualnego naruszenia nietykalności cielesnej czy też pobicia kibica/kibiców przez szefa przeciwnej drużyny tuż po meczu to dużo cięższy kaliber niż to, czy tenże szef niby miał być przez kibiców obrażany. Zresztą decyduje tutaj subiektywne odczucie - czy było się obrażanym. Bo jeśli miałoby się chodzić "z automatu" z każdą wulgarną odzywką pod swoim adresem do organów ścigania, to takich spraw zgłaszanych przez zawodniczki/zawodników i trenerów po większości meczów wyjazdowych powinno być multum... "Wyrok" PLKK dotyczył zachowania Dunina, a CCC zostało oczyszczone z zarzutów, bo władze ligi - słusznie czy niesłusznie - nie dopatrzyły się żadnych uchybień w postawie klubu, czyli faktycznie domniemały jego "czystości". I nie jest to żadna moja teoria.

wislakosz.pl
Młodzik

Postautor: wislakosz.pl » 13 grudnia 2012, 01:49

Liquidor
Młodzik
Kontaktowanie:

Postautor: Liquidor » 13 grudnia 2012, 10:08

Encyklopedia pisze:Swoją drogą czekam na karę dla kolegi zengi, jakiś poziom rozmów powinni wszyscy jednak utrzymywać.

O, widze stare nawyki zawsze w modzie. W takim razie wszystkiego co najlepsze z okazji 13 grudnia! Niech zgadne, tatus ubek?
TO MY KINOLE PAPIESKIEGO MIASTA

rzymi
Oldboy

Postautor: rzymi » 13 grudnia 2012, 10:14

Encyklopedia pisze:P.S. Rzymi, kiedy przestanę być "nowym użytkownikiem" i moje posty będą pojawiać się automatycznie? To trochę irytujące, że nie mogę na bieżąco uczestniczyć w dyskusjach, a moje odpowiedzi ukazują się ze sporym poślizgiem.

po przekroczeniu progu 100 postów
ObrazekObrazek

Endrju
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: Endrju » 13 grudnia 2012, 22:52

Dopiero dzisiaj poczytalem sobie o zaistnialem sytuacji... (dawno mnie tu nie bylo), ale musze przyznac ze pomimo mojej calej antypatii ;) do klubu z Polkowic ... a neutralnego stanowiska do Wisly....

to na tym forum jest chyba mase zwolenników Jarosława K.

bo teorie co niektorych Wislaków sa tak prawdopodobne jak Zamach Smoleński... (z niewinnoscia Dunina, osoba poszkodowana).

A to ze sie odwołuje to rzecz normalna (wyszedł na ****** to tego tak nie zostawi). W przyznanie sie do winy Dunina czy innych Wislaków poprostu nie wierze i nie licze na to ;)
NIGDY NIE ZGINIE AZS !! NIGDY NIE ZGINIE !!
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów."- Stanisław Lem

rzymi
Oldboy

Postautor: rzymi » 13 grudnia 2012, 23:33

Doceniamy Twoją wznowioną aktywność, to sprawa jest oczywista.. Ale jako że temat nieco ucichł a raczej zszedł na "spokojniejsze tory".. a Ty tutaj odrobinkę rozdrapujesz powoli a wręcz w ślimaczym tempie gojącą się ranę.. to jeśli dyskusja znów potoczy się w tonie, który nadałeś swoją wypowiedzią... to z pewnością otrzymasz odznakę i czapkę Mikołaja, który przyniósł w tym wyjątkowym przedświątecznym czasie worek prezentów w postaci ostrzeżeń. To tak dla rozluźnienia atmosfery i proszę też o zachowanie luzu w razie chęci wciśnięcia "odpowiedz" w tym temacie.

pozdrawiam!
ObrazekObrazek

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”