TRANSFERY, plotki, informacje- SEZON 2016/2017

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

mania
Amator

Re: TRANSFERY, plotki, informacje- SEZON 2016/2017

Postautor: mania » 23 czerwca 2016, 10:23

Kosz-ykarz pisze:Przecież Ashley Shileds miala u was zostać , wraz z Paris Johnson....

jak rozumiem wypowiedzi Prezesa Witkowskiego nie jest to wykluczone

Awatar użytkownika
Ałgaja
Administrator

Postautor: Ałgaja » 23 czerwca 2016, 10:25

A wracając do domysłów pt. czemu Palauskas odszedł ze Ślęzy to sam o tym mówi tak:
Kontrakt miałem na kolejny sezon, ale jeszcze w czasie pierwszej rundy play off zapytałem prezesa, czy nie lepiej byłoby dla klubu, gdybyśmy się rozstali. Moim asystentem był Arkadiusz Rusin, bardzo dobry trener, który powinien dostać szansę dla dobra polskiej koszykówki. Do rozmowy wróciliśmy po sezonie i uznaliśmy, że tak będzie lepiej. Klubowi to było na rękę, bo budżet ma być mniejszy. Sam chciałem wrócić już na Litwę po latach zawodowej tułaczki. Ostatecznie zatrzymałem się w Toruniu, ale stąd jednak do domu mam dwa razy bliżej. Może trudno w to uwierzyć po takim dobrym sezonie, ale taka jest prawda.

http://www.pomorska.pl/sport/koszykowka ... ,10134792/
"Powiem Ci, to zapomnisz. Pokażę- zapamiętasz. Zainteresuję cię- wtedy zrozumiesz."

reaktywacja
Junior

Postautor: reaktywacja » 23 czerwca 2016, 13:07

Kosz-ykarz pisze:Przecież Ashley Shileds miala u was zostać , wraz z Paris Johnson....

W sytuacji gdy jest Swords i wraca do gry Miłoszewska, pozostanie Paris jest może nie wykluczone, ale mało prawdopodobne. Z drugiej strony podobno w Gdyni ma być szeroki skład, 10 koszykarek, które będą grać, a nie statystować.

Na tę chwilę wygląda to tak:
Skerović / ???
??? / Podgórna
Morawiec / Jakubiuk
??? / Kotnis / Ossowska
Swords / Miłoszewska / Rembiszewska

Spodziewam się jeszcze trzech transferów. Przydałaby się więc ofensywnie grająca obrończyni, która potrafiłaby rzucić kilkanaście punktów na mecz oraz solidna silna skrzydłowa, która pozwoli na jakieś wyniki w Europcup. Dobrze byłoby, gdyby wśród nich znalazła się jakaś polska rzucająca/rozgrywająca, ale biorąc pod uwagę poziom rodzimych zawodniczek, które zostały do wzięcia, raczej nikogo już takiego nie widzę. No i czekamy na akcent(y) z przeszłości... może tym razem z lepszym skutkiem niż Tania Troina w ubiegłym sezonie. :roll:
14 koron:
1996, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2009, 2010, 2020, 2021, 2025...

- To jest mój zespół, moje koleżanki, moje miasto, moi kibice. Moje miejsce jest na boisku i zagrałabym nawet bez oka - Tamika Catchings.

Radomenes
Żak

Postautor: Radomenes » 23 czerwca 2016, 14:26

Ałgaja pisze:A wracając do domysłów pt. czemu Palauskas odszedł ze Ślęzy to sam o tym mówi tak:
Kontrakt miałem na kolejny sezon, ale jeszcze w czasie pierwszej rundy play off zapytałem prezesa, czy nie lepiej byłoby dla klubu, gdybyśmy się rozstali. Moim asystentem był Arkadiusz Rusin, bardzo dobry trener, który powinien dostać szansę dla dobra polskiej koszykówki. Do rozmowy wróciliśmy po sezonie i uznaliśmy, że tak będzie lepiej. Klubowi to było na rękę, bo budżet ma być mniejszy. Sam chciałem wrócić już na Litwę po latach zawodowej tułaczki. Ostatecznie zatrzymałem się w Toruniu, ale stąd jednak do domu mam dwa razy bliżej. Może trudno w to uwierzyć po takim dobrym sezonie, ale taka jest prawda.

http://www.pomorska.pl/sport/koszykowka ... ,10134792/

A ja mówię ze to forum jest wspaniałe :lol: Uwierzysz? Baju, baj przecież Algis nie powie tak: Trener Arkadiusz R. okazał się s......m :lol:
Bum

Awatar użytkownika
Ałgaja
Administrator

Postautor: Ałgaja » 23 czerwca 2016, 14:41

Uwierze ;) Nigdzie nie napisałam, że to jest prawda co Palauskas mówi, niemniej skoro wspomniał też, że budżet Ślęzy będzie mniejszy to pewnie akurat to jest prawda, bo po co takie głupoty opowiadać? Wystarczyło powiedzieć, że Toruń 2x bliżej do domu i koniec tematu ;)
"Powiem Ci, to zapomnisz. Pokażę- zapamiętasz. Zainteresuję cię- wtedy zrozumiesz."

kael12
Nowy na forum

Postautor: kael12 » 29 czerwca 2016, 10:58

Wszyscy wyczekują jutrzejszego meczu Polaków, a my już dziś mamy prawdziwą bombę! Szeregi Basketu w przyszłym sezonie zasili Renee Montgomery występująca obecnie w ekipie Minnesota Lynx z którą w zeszłym roku wywalczyła mistrzostwo ligi WNBA. Ta 170 centymetrowa skrzydłowa w tym sezonie notuje statystyki na poziomie 8,5 pkt., 3,2 as. oraz 1,6 przechwytu na mecz, spędzając na parkiecie około 21 minut.

W 2011 roku została wybrana do All-Star ligi natomiast rok później otrzymała statuetkę najlepszej 6 zawodniczki WNBA. Dwukrotnie w swojej karierze za oceanem zaliczała mecze ze zdobyczą 33 punktów, a trzykrotnie osiągała barierę 10 asyst w meczu.
Niedawno wraz z zespołem pobiła rekord WNBA wygrywając pierwsze 13 spotkań w lidze w tym pokonując zespół Los Angeles Sparks, który w tamtym momencie mógł pochwalić się bilansem 11-0. Renee zdobyła wtedy najważniejsze punkty, trafiając za 3 na 2,9 sekundy przed zakończeniem spotkania i dając swojej drużynie zwycięstwo.

K. Dydek:” Renee Montgomery to zawodniczka z siedmioletnim doświadczeniem zawodowym i właśnie na to doświadczenie liczę. Jest mistrzynią WNBA z zeszłego roku, mistrzynią uczelni UConn, brała udział w meczu gwiazd WNBA a także była powołana do kadry USA i grała w lidze rosyjskiej. Renee jest strzelcem, ale może też grać na pozycji pierwszej rozgrywającej. Obecnie gra w zespole z najlepszymi zawodniczkami WNBA a jej doświadczenie ma tam ogromne znaczenie.”

Ma ona również doświadczenie na parkietach europejskich występując w takich zespołach jak TEO Vilnius, Uni Seat Gyor czy Tarsus Belediye. Ostatni sezon spędziła w Chevakata BC, którego była liderką w rozgrywkach EuroCup ze statystykami 16 pkt., 5,8 as., i 2,3. Przechwyty na mecz.

Facebook: #Bakset90Gdynia

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 29 czerwca 2016, 11:12

No to Gdynia poszalała i "nazwiskiem" przebiła i nas i Polkowice. Zobaczymy jak się w praktyce sprawdzi - na miarę możliwości czy jak Ajavon w Toruniu.
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

reaktywacja
Junior

Postautor: reaktywacja » 29 czerwca 2016, 11:20

Z takim składem, jaki się w Gdyni krystalizuje, spokojnie może powalczyć w EuroCup, a jak dojdzie jeszcze jedna/dwie zawodniczki z górnej (porównywalnej ze Swords i Montgomery) półki, walka o medale może nabrać realnych kształtów.
14 koron:
1996, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2009, 2010, 2020, 2021, 2025...

- To jest mój zespół, moje koleżanki, moje miasto, moi kibice. Moje miejsce jest na boisku i zagrałabym nawet bez oka - Tamika Catchings.

Awatar użytkownika
przemoe
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: przemoe » 29 czerwca 2016, 11:40

Sądziłem, że Swords to już "ten lvl na który nas stać", ale robi się wersja na bogato. Montgomery to już jest "international lvl" ;)
Z takimi paniami EuroCup nie straszny i nawet BLMA już nie brzmi jak zły sen i -30. No ale to dopiero dwie Amerykanki, to nazwiska z Europy mogą zrobić różnicę.
Swoją drogą przeskok kadrowy robimy dość kosmiczny a wieści o sponsorach brak. Prezes chce to wszystko sam uciągnąć? Szczurek da pewnie tyle ile zwykle, ale za to da się znośnie żyć w lidze a nie takie coś.
Pozdrawiam,
Pszemek.
----------------
Obrazek

http://toiowonasportowo.blox.pl

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 29 czerwca 2016, 11:46

BLMA? Przecież oni grają z nami.
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

Awatar użytkownika
przemoe
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: przemoe » 29 czerwca 2016, 12:54

A, dobra.
Basket Landes != Bastket Lattes Montpellier
Mogliby się bardziej rozróżniać ;)
Pozdrawiam,
Pszemek.
----------------
Obrazek

http://toiowonasportowo.blox.pl

Ruda_
Żak

Postautor: Ruda_ » 29 czerwca 2016, 15:53

Intensywne prace w ekipie beniaminka. "Marzy nam się walka o ósemkę"
TS Ostrovia Ostrów to beniaminek Tauron Basket Ligi Kobiet. Włodarze klubu solidnie pracują i przygotowują się do debiutanckiego sezonu w elicie. Aktualnie trwają intensywne prace nad składem i budżetem na sezon 2016/2017.

Nowy sezon koszykarski w Ostrowie Wielkopolskim zapowiada się niezwykle interesująco. Miasto to bowiem jest jednym z pięciu w naszym kraju, które będzie miało dwa zespoły w najwyższej klasie rozgrywkowej w Polsce. Do BM Slam Stal Ostrów Wielkopolski występującej w TBL dołączyła bowiem Ostrovia, która będzie beniaminkiem w TBLK.

W kobiecej drużynie trwają obecnie przygotowania do gry wśród najlepszych. - Obecnie jesteśmy w momencie finalizacji umów ze sponsorami i oczekiwania na deklarację pomocy finansowej z urzędu miasta. Nie ukrywam, że ten czynnik jest kluczowy na tym etapie organizacji budżetu. Wierzę, że miasto będzie zainteresowane wsparciem drużyny, która w dużej mierze oparta jest na barkach ostrowianek - mówi Alicja Płóciennik, prezes klubu.

Trener klubu Wojciech Szawarski marzy o tym, aby udało się stworzyć skład i budżet pozwalający włączyć się do walki o ósemkę. Szawarski, który w trakcie minionego sezonu przejął drużynę po ś.p. Andrzeju Kowalczyku, pozostanie na swoim stanowisku. - Mamy gotowy plan przygotowań do sezonu i cały czas poszukujemy wzmocnień, które są oczywiście uzależnione od możliwości budżetowych klubu - wyjaśnia Szawarski.

Kto zagra w Ostrovii? Istotnym jest fakt, iż klub porozumiał się już z większością zawodniczek, które wywalczyły awans. Jak udało nam się dowiedzieć do kadry dołączyć mają dwie, może trzy koszykarki. - Na razie nie będziemy zdradzać personaliów zawodniczek z jakimi rozmawiamy - ucina jednak prezes Płóciennik.

Nie wiadomo czy beniaminek wzmocni się koszykarkami zagranicznymi, bo jedną z opcji jest gra polskim składem. W klubie nie wyklucza się jednak zatrudnienia koszykarek zagranicznych

Awatar użytkownika
justi
Kadet

Postautor: justi » 30 czerwca 2016, 14:06

http://sportowefakty.wp.pl/koszykowka/612221/maurita-reid-zostaje-w-artego-bydgoszcz

Maurita Reid zostaje w Artego Bydgoszcz
Jedna z kluczowych koszykarek pozostaje w ekipie wicemistrza Polski. Mowa o Mauricie Reid, która kolejny sezon na parkietach Tauron Basket Ligi Kobiet spędzi w drużynie Artego Bydgoszcz.

koszykówka_kobiet
Żak

Postautor: koszykówka_kobiet » 01 lipca 2016, 16:26

https://www.facebook.com/koszykowkakobi ... =3&theater

22-letnia rozgrywająca z Australii w Gorzowie
Koszykówka to nasza pasja. Wspólnie tworzymy największą społeczność żeńskiego basketu w Polsce!
Zapraszamy: https://www.facebook.com/Koszyk%C3%B3wk ... /timeline/

Kosz-ykarz
Junior

Postautor: Kosz-ykarz » 01 lipca 2016, 16:59

Zapowiada się mega ciekawa walka w czołówce a także sporo bardzo ciekawych zawodniczek w lidze :)

Wisła , Polkowice , Gdynia , Lublin też niemal , biorą zupelnie nowe zawodniczki , niektóre już bardziej znane. Jeszcze kilka niewiadomych zostało. Zwlaszcza w Bydgoszczy i Toruniu jesli chodzi o czołówkę. Gorzów zapewne postawi na 3 zagraniczne + Misiek , Czubak i młode ale moze tym razem będzie ten play off , bo u reszty druzyn jednak cisza totalna.

Jestem ciekaw SIEDLCEC bo mieli być pomostem między SMSEM - a dorosła koszykówka , czyli panie gdzieś w wieku 19-21 lat , i to pod szyldem TOKYO 2020 . czyli zalążek przyszlej repry. a tymczasem co ? w Siedlcach pozostały gwiazdy Mollowa czyli Parysek i Trzeciak ktore chyba juz gwiazdami europejskiej koszykówki nie zostaną...., jest też Koperwas , ciekawe jakim kluczem dobierania zawodniczek posluguje sie Mollow.... W regulaminie rozgrywek ujęto że w zespole mogą też być inne koszykarki....to niech jeszcze wezma zagraniczne to już nici z projektu..

Totalna cisza w Sosnowcu a już myslalem ze wezmą może jakies lepsze POLKI (Skorek , Makowska , Walich choćby) i zaatakują smielej play off.

Widzew totalna cisza. ale jesli stawia sie tam na malo doswiadczona DROP na 1 , to raczej silniejszy Widzew nie będzie. Choć znając życie wezmą jakies zagraniczne.

Ostrovia - Szawarski chcialby powalczyć o play off...KIM i CZYM ? Gadają z 3 Polkami ktore i tak nie gwarantują im niczego a na zagraniczne moze nie stać.

No ale przeciez nikt nie spada.........i tu juz jestem ciekaw przyszlorocznych play offów (odsyłania zagranicznych do domku , czego przykładym był Orczyk w ROWIE)

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”