TRANSFERY, plotki, informacje sezon 2019/20

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Re: TRANSFERY, plotki, informacje sezon 2019/20

Postautor: Greebo » 04 czerwca 2019, 19:07

basket75 pisze:Winkowska przy planowanym składzie Gdyni i ew występach tego klubu już teraz w Eurolidze...może nawet nie łapać się na ławkę rezerwową w tym sezonie w ekstraklasie... A występy w I lidze, w rezerwach (GTK) raczej nie pomogą jej w dalszym rozwoju...

Jesli będzie tą 5-tą Polką w drużynie - obok Kastanek, Morawiec, Podgórskiej i Misiuk to w kadrze meczowej w lidze jak najbardziej będzie się mieścić.
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

basket75
Młodzik

Postautor: basket75 » 04 czerwca 2019, 19:18

Tak, ale to nadal nie oznacza, że sobie za wiele pogra nie tylko w ew Eurolidze ale nawet w polskiej ekstraklasie (te minimum średnio 5 minut na mecz)...

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 04 czerwca 2019, 19:24

Pewnie nie. Ale trenowanie z klasowymi zawodniczkami + gra na zapleczu + końcówki w lidze bynajmniej nie muszą być czymś dla niej złym.
... tysiące przejechanych kilometrów ... setki przegadanych godzin .. dziesiątki odwiedzonych miast, stadionów i hal ... jedna trójkolorowa pasja ...

basket75
Młodzik

Postautor: basket75 » 04 czerwca 2019, 19:37

Myślę, że ta zawodniczka jak i jeszcze z 12-14 innych młodych powinno grać nie "ogony" w klubach ale grać w jednym, wspólnym zespole, z powiedzmy 3-letnimi kontraktami. 2-3 najsłabsze odpadają po sezonie, wchodzą 2-3 nowe. Zespół nie w stylu SMS, coś zupełnie nowego jednak ze sponsorem w postaci Ministerstwa Sportu i z głównym trenerem zagranicznym - najlepiej dobrym trenerem szkolącym od lat młodzież z sukcesami na ME i MŚ U16, U18 i powiedzmy dwoma trenerami-pomocnikami z Polski.

Rozmawiamy na razie o tym od kwietnia na priv ale mam nadzieję, że wkrótce ten projekt zostanie przedstawiony do WASZEJ OCENY tu na KKForum, gdzie zaglądają też same zainteresowane - czyli zawodniczki w przedziale 16-18 lat, zwłaszcza te pod 18-tkę, które pewnie zastanawiają się nad swoją przyszłością - koniec kariery sportowej, studia w USA? A może jest alternatywa?

Rosja -> Elen Szakirova i jej "Młode" z Inventy Kursk przetarły szlaki, jest też Francja...więc może i u nas w Polsce "wypali"? Zobaczymy...pewien potencjał jest...

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 04 czerwca 2019, 19:45

Tu trzeba sobie odpowiedzieć czy chcemy mieć ligę w miarę zawodową i profesjonalną czy amatorską ze sztucznymi tworami. Ja jestem przeciwnikiem drużyn PZKosz w rozgrywkach ligowych.

basket75
Młodzik

Postautor: basket75 » 04 czerwca 2019, 20:01

Greebo pisze:Tu trzeba sobie odpowiedzieć czy chcemy mieć ligę w miarę zawodową i profesjonalną czy amatorską ze sztucznymi tworami. Ja jestem przeciwnikiem drużyn PZKosz w rozgrywkach ligowych.

Nie chodzi o powtórkę SMS Łomianki ze Skrzeczem... Chodzi bardziej o zespół pod patronatem (sponsor) Ministerstwa Sportu - narodowy zespół U18 powiedzmy czy tam U17/19 po ostatnich zmianach. Z ministerialnymi stypendiami, z zagranicznym, doświadczonym trenerem + powiedzmy dwoma trenerami/kami z klubów -Polakami/kami - zorientowanymi w temacie (selekcja). Oczywiście musiałaby być zgoda macierzystych klubów zawodniczek. Gra na pełnych zasadach w ekstraklasie - czyli nie ma "odpuszczania" innych klubów na mecze z takim zespołem (ew słabsze składy).

Pozostaje kwestia tego gdzie te zawodniczki miałyby swoją "siedzibę" tzn halę do treningów i rozgrywania meczów, zaplecze sportowe - mieszkania...

Dlatego temat na bardziej sezon 2020/21 niż ten najbliższy...

toga
Nowy na forum

Postautor: toga » 04 czerwca 2019, 20:12

...
Ostatnio zmieniony 05 lipca 2019, 08:05 przez toga, łącznie zmieniany 2 razy.

bball24
Nowy na forum

Postautor: bball24 » 04 czerwca 2019, 20:16

basket75 pisze:Myślę, że ta zawodniczka jak i jeszcze z 12-14 innych młodych powinno grać nie "ogony" w klubach ale grać w jednym, wspólnym zespole, z powiedzmy 3-letnimi kontraktami. 2-3 najsłabsze odpadają po sezonie, wchodzą 2-3 nowe. Zespół nie w stylu SMS, coś zupełnie nowego jednak ze sponsorem w postaci Ministerstwa Sportu i z głównym trenerem zagranicznym - najlepiej dobrym trenerem szkolącym od lat młodzież z sukcesami na ME i MŚ U16, U18 i powiedzmy dwoma trenerami-pomocnikami z Polski.

Rozmawiamy na razie o tym od kwietnia na priv ale mam nadzieję, że wkrótce ten projekt zostanie przedstawiony do WASZEJ OCENY tu na KKForum, gdzie zaglądają też same zainteresowane - czyli zawodniczki w przedziale 16-18 lat, zwłaszcza te pod 18-tkę, które pewnie zastanawiają się nad swoją przyszłością - koniec kariery sportowej, studia w USA? A może jest alternatywa?

Rosja -> Elen Szakirova i jej "Młode" z Inventy Kursk przetarły szlaki, jest też Francja...więc może i u nas w Polsce "wypali"? Zobaczymy...pewien potencjał jest...

Powstaje taki projekt (miejmy nadzieje lepszy niz Tokio 2020 :oops: - ciekawe czy kogoś za to rozlicza w końcu spora kasa na to poszła) w Pabianicach.

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 04 czerwca 2019, 20:27

basket75 pisze:
Greebo pisze:Tu trzeba sobie odpowiedzieć czy chcemy mieć ligę w miarę zawodową i profesjonalną czy amatorską ze sztucznymi tworami. Ja jestem przeciwnikiem drużyn PZKosz w rozgrywkach ligowych.

Nie chodzi o powtórkę SMS Łomianki ze Skrzeczem... Chodzi bardziej o zespół pod patronatem (sponsor) Ministerstwa Sportu - narodowy zespół U18 powiedzmy czy tam U17/19 po ostatnich zmianach. Z ministerialnymi stypendiami, z zagranicznym, doświadczonym trenerem + powiedzmy dwoma trenerami/kami z klubów -Polakami/kami - zorientowanymi w temacie (selekcja). Oczywiście musiałaby być zgoda macierzystych klubów zawodniczek. Gra na pełnych zasadach w ekstraklasie - czyli nie ma "odpuszczania" innych klubów na mecze z takim zespołem (ew słabsze składy).

Pozostaje kwestia tego gdzie te zawodniczki miałyby swoją "siedzibę" tzn halę do treningów i rozgrywania meczów, zaplecze sportowe - mieszkania...

Dlatego temat na bardziej sezon 2020/21 niż ten najbliższy...

Jesteś pewien ze w tej formie, i że nie na najbliższy sezon? :twisted:

Od nastu lat kombinujemy na rożne sposoby. Były smsy w ekstraklasie (w innych grach zespołowych w Polsce sms-y grały chyba tylko co najwyżej na zapleczu najwyższej klasy rozgrywkowej. Wyjątkiem hokej - ale tam tez równia pochyła), były przepisy o polkach na parkiecie, był dziwny Siedlecki twór Mołłowa (początkowo tez niemal same młode Polki). A poziom naszego damskiego kosza jak leciał tak leci.

W tym co piszesz jedyne co mi sie podoba to ten zagraniczny trener (choć tez zachodzi pytanie z jakiej półki), bo jak dla mnie to co najbardziej u nas lezy to właśnie poziom trenerów, zwłaszcza tych szkolących młode adeptki. Nie wierzę ze z tej liczby dziewczynek które trenują w grupach juniorskich w Krakowie, Gdyni, Gorzowie, Poznaniu a pewnie i w innych miastach nie da się co rok wytrenować kilku zawodniczek które bez wstydu można by pokazać w Europie. Ale zamiast tworzyć nowy zespół wolałbym zeby PZKosz w warunkach licencyjnych nakazał zatrudnianie dobrze opłacanych trenerów w grupach młodzieżowych (bo za darmo to obecnie nic nie ma) częściowo naszych, częściowo zagranicznych, a dodatkowo Polskich wysyłał na staże i szkolenia czy to do Francji czy to do Hiszpanii.

Inaczej mówić - uważam ze naprawianie naszego damskiego kosza należy zacząć od podstaw tzn od szkolenia trenerów a następnie juz przez nich jak największej ilości zawodniczek. Te wszystkie wcześniej wspomniane przeze mnie pomysły to tylko pospieszne łatanie dziur w jezdni.

Awatar użytkownika
Greebo
Weteran kkforum

Postautor: Greebo » 04 czerwca 2019, 20:31

toga pisze:
ann pisze:
przemoe pisze:Żurowska?

Od naszej Justyny to proszę trzymać się z daleka. :twisted:
A Winkowska zdaje się, że 3-letni kontrakt z Gdynią.
A od kiedy to Justyna jest Wasza? :P U Was tylko gra, bo ją onegdaj podkupiliście, jak zresztą wiele innych zawodniczek.

Ps pozwoliłem sobie skorygować cytowany post administratora forum wg zasad z Regulaminu Forum (podpisanego przez m.in. administratorów):
6) Językiem urzędowym w tym kraju jest język polski, zatem pisząc posta używaj go.
7) Użytkownicy są zobowiązani do szanowania zasad polskiej ortografii i interpunkcji ze szczególnym uwzględnieniem zapisów o pisowni wielkich i małych liter.

Podkupiliśmy tak samo jak podkują wszystkie inne kluby w Polsce, Europie, na świecie..

Chwilowo jest nasza, bo ostatnio grała w Krakowie, tu ma dom i z tego co wiem tu też chce zostać.

A za drugą część to dałbym Ci bana. Za bezczelność.

toga
Nowy na forum

Postautor: toga » 04 czerwca 2019, 20:59

...
Ostatnio zmieniony 05 lipca 2019, 08:05 przez toga, łącznie zmieniany 2 razy.

basket75
Młodzik

Postautor: basket75 » 04 czerwca 2019, 21:02

Greebo pisze:
Jesteś pewien ze w tej formie, i że nie na najbliższy sezon? :twisted:

Od nastu lat kombinujemy na rożne sposoby. Były smsy w ekstraklasie (w innych grach zespołowych w Polsce sms-y grały chyba tylko co najwyżej na zapleczu najwyższej klasy rozgrywkowej. Wyjątkiem hokej - ale tam tez równia pochyła), były przepisy o polkach na parkiecie, był dziwny Siedlecki twór Mołłowa (początkowo tez niemal same młode Polki). A poziom naszego damskiego kosza jak leciał tak leci.

W tym co piszesz jedyne co mi sie podoba to ten zagraniczny trener (choć tez zachodzi pytanie z jakiej półki), bo jak dla mnie to co najbardziej u nas lezy to właśnie poziom trenerów, zwłaszcza tych szkolących młode adeptki. Nie wierzę ze z tej liczby dziewczynek które trenują w grupach juniorskich w Krakowie, Gdyni, Gorzowie, Poznaniu a pewnie i w innych miastach nie da się co rok wytrenować kilku zawodniczek które bez wstydu można by pokazać w Europie. Ale zamiast tworzyć nowy zespół wolałbym zeby PZKosz w warunkach licencyjnych nakazał zatrudnianie dobrze opłacanych trenerów w grupach młodzieżowych (bo za darmo to obecnie nic nie ma) częściowo naszych, częściowo zagranicznych, a dodatkowo Polskich wysyłał na staże i szkolenia czy to do Francji czy to do Hiszpanii.

Inaczej mówić - uważam ze naprawianie naszego damskiego kosza należy zacząć od podstaw tzn od szkolenia trenerów a następnie juz przez nich jak największej ilości zawodniczek. Te wszystkie wcześniej wspomniane przeze mnie pomysły to tylko pospieszne łatanie dziur w jezdni.

To, że w Pabianicach czy Ostrowie Wlkp coś tam chcą tworzyć to mniej więcej wiem. Ja myślę o bardziej dopracowanym projekcie, na wiele lat. I jak już pisałem bez udziału PZKOsz, a konkretnie kilku osób, które najbardziej interesują "piniądze"...

I bez żadnych Skrzeczy itp (po wydarzeniach wiele lat temu po meczu SMS w hali AWF w Warszawie (tzw "Lasek Bielański") i wcześniejszym zachowaniu pseudo komisarza meczu Pana Łabędzia (tak tak, tego co jest i komentatorem kk w TV)...tej osobie nie podaję ręki i nigdy już nie podam - on wie za co)...

A główny trener z zagranicy, bo z Polski nikt nie jest wg mnie w stanie podjąć się konkretnej pracy z młodzieżą...na poziomie europejskim. Pomocnicy z Polski do ew selekcji - bo znają polski "narybek".

Niestety, właśnie ze względu na brak kasy w młodzieżowym sporcie, żaden zagraniczny trener/ka nie chce pracować z polską młodzieżą, a PZKOSZ nie zależy na wprowadzeniu takich wymogów :(

Przez kilka lat dane mi było mocno interesować się młodzieżową kk w Polsce i powiem tylko jedno - marnowanie talentów na potęgę, brak często warunków do szkolenia i sporo osób, które nie kumały na czym polega trenowanie dziewczynek, zwłaszcza tych poniżej 14-15 lat ("dopingowanie ich" do lepszej gry w postaci wyzwisk i głupich uwag na poziomie - dania "plaskacza" takim "trenerom w twarz". Ja się powstrzymywałem ale widziałem jak blisko takiego "plaskacza" byli często rodzice, a nawet wujkowie, dziadkowie zawodniczek...
Ostatnio zmieniony 04 czerwca 2019, 21:03 przez basket75, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
ann
Administrator

Postautor: ann » 04 czerwca 2019, 21:03

toga pisze:
Greebo pisze:Podkupiliśmy tak samo jak podkują wszystkie inne kluby w Polsce, Europie, na świecie..
Mów za siebie. Najlepiej poprawnie, po polsku. :P

Greebo pisze:A za drugą część to dałbym Ci bana. Za bezczelność.
Nie ja ustanawiałem tutaj Regulamin. Kompromitujesz się takimi tekstami. Grzecznie zwróciłem uwagę na wciąż istniejący problem: albo trzeba zmienić Regulamin, albo zacząć go przestrzegać. Przecież po to on jest. Jak widać - nie wszyscy rozumieją tę oczywistość i ową nierozumność zastępują bezzasadnymi groźbami. :roll:

Jedyną osobą, która się swoim wpisem skompromitowała jesteś Ty. Nikt tutaj nikogo nie gani za brak jednego czy dwóch przecinków. Dyskusję uważam za zakończoną.
Jeśli ktoś w Krakowie zapyta się za 20 lat: kim była DeForge? Odpowiedź będzie tylko jedna: wielką zawodniczką!

https://www.youtube.com/watch?v=N7ABk7vDous

toga
Nowy na forum

Postautor: toga » 04 czerwca 2019, 21:11

...
Ostatnio zmieniony 05 lipca 2019, 08:04 przez toga, łącznie zmieniany 4 razy.

Awatar użytkownika
przemoe
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: przemoe » 05 czerwca 2019, 06:38

Błagam tylko bez kolejnych pomysłów na sztuczne twory... Obojętnie czy to się nazwie SMS, czy MMS, czy WIFI zawsze się sprowadzi do tego samego - nie gramy o wynik, co absolutnie wypacza sens takiej rywalizacji. Poza tym nawet jeśli to coś miałoby trenera z prawdziwego zdarzenia to z kim one mają trenować? Teorii się nauczą a praktyki? Na treningach trzeba się bić z lepszymi od siebie żeby podnosić umiejętności, zagrywki to inna para kaloszy. Tak więc nie, nie i jeszcze raz nie.

A propos Żurowskiej czy Ziętary - one coś deklarowały? Póki co w Wiśle niczego nie wiadomo a takie nazwiska to łakome kąski. Czyżby chciały "ratować" klub?
Pozdrawiam,
Pszemek.
----------------
Obrazek

http://toiowonasportowo.blox.pl

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”