Informacje, plotki, transfery czyli sezon 2021/22

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

A.R.C.H.I. ball
Młodzik

Re: Informacje, plotki, transfery czyli sezon 2021/22

Postautor: A.R.C.H.I. ball » 15 sierpnia 2021, 15:22

gns92 pisze:Kamile Nacickaite nie będzie grała w Polkowicach jak ktoś tam wcześniej pisał. Litwinka podpisała kontrakt z tureckim Nesibe.

Możliwe, że Sasa Cadjo będzie za nią.

ChrisLbn

Postautor: ChrisLbn » 16 sierpnia 2021, 08:37

To już w zasadzie tradycja, że informacje o turniejach i sparingach przedsezonowych z udziałem zespołów EBLK można wcześniej i łatwiej znaleźć na stronach klubów zagranicznych np. czeskich i słowackich. I tak w dniach od 3 do 5 września BK Żabiny Brno (3 drużyna poprzedniego sezonu ŻBL) organizuje turniej BESU CUP, gdzie oprócz gospodyń zagrają Polkowice, UNI Győr (3 zespół ubiegłego sezonu A Division) oraz Piešťanské Čajky (wicemistrz Extraligi). Wiadomo na razie, że Polkowice 3 września o 17.00 zagrają z ekipą z Brna. Z kolei w dniach 12-14 września zaplanowany jest tradycyjny turniej w Trutnovie, gdzie obok BK Loko Trutnov (6 zespołu ostatniego sezonu ŻBL) wystąpić mają również Gorzów, BK Żabiny Brno i Piešťanské Čajky. Terminarz i wyniki tego turnieju będą dostępne na stronie klubu z Trutnova (http://www.bktrutnov.cz) w zakładce Turnaj.

https://www.piestanskecajky.sk/2021/08/ ... 2021-2022/

https://www.bkzabiny.cz/letni-priprava-zahajena/

ChrisLbn

Postautor: ChrisLbn » 16 sierpnia 2021, 10:04

To już komplet Europejek nad Bystrzycą - Ivana Jakubcova oficjalnie w Lublinie. Jak dla mnie, to ten tercet zawodniczek z Europy nie rzuca specjalnie na kolana. Ale ja jestem jedynie skromnym kibicem - w końcu ich wyboru dokonali przecież fachowcy. No i to oni biorą rzecz jasna odpowiedzialność za ten wybór i efekty na parkiecie...

https://azs.umcs.pl/slowackie-wzmocnien ... ki-cukier/

peps03
Młodzik

Postautor: peps03 » 16 sierpnia 2021, 12:01

ChrisLbn pisze:To już komplet Europejek nad Bystrzycą - Ivana Jakubcova oficjalnie w Lublinie. Jak dla mnie, to ten tercet zawodniczek z Europy nie rzuca specjalnie na kolana. Ale ja jestem jedynie skromnym kibicem - w końcu ich wyboru dokonali przecież fachowcy. No i to oni biorą rzecz jasna odpowiedzialność za ten wybór i efekty na parkiecie...

https://azs.umcs.pl/slowackie-wzmocnien ... ki-cukier/

Cóż, trochę wyższy poziom Europejek niż rok temu, licząc na postępy Martiny Fassiny....kluczem będzie Amerykanka na pozycji 4/5 - jeśli będzie to ktoś z poziomu Cierry Burdick, to przy dobrych wiatrach możemy myśleć o lokatach 4/5, jeśli nie to może być najsłabszy nasz sezon od kilku lat... mimo wszytko wygląda na to że ten większy budżet, o którym mówił trener starczył tylko na wpisowe do pucharu...
Mistrz! Mistrz!
A Z S !

tommiiii
Młodzik

Postautor: tommiiii » 16 sierpnia 2021, 12:34

Nie wiem na co tu kibice z Lublina liczyli. Zespół o średnim budżecie zatrudnia średnie koszykarki. Na pewno Europejki lepsze niż w zeszłym sezonie. Pytanie co z Amerykankami. Widac że w Lublinie jak zwykle apetyty wyższe niż możliwości.

incognito23
Amator

Postautor: incognito23 » 16 sierpnia 2021, 12:57

Mavunga oficjalnie w Polkowicach

peps03
Młodzik

Postautor: peps03 » 16 sierpnia 2021, 13:02

tommiiii pisze:Nie wiem na co tu kibice z Lublina liczyli

Na postępy, a na co innego? Miałem nadzieje, że przeskoczymy z kategorii średniaków do grupy zespołów z realnymi szansami na brąz. Ok, sklady nie są jeszcze zamknięte, ale poziom ligi zapowiada się trochę wyżej niż w zeszłym roku (na czym dr facto my tracimy, jak słusznie to kiedyś napisałeś). Na dzień dzisiejszy widzę Arkę i Gorzów w finale, Polkowice i Bydgoszcz w walce o brąz, potem właściwie równo Lublin, Ślęzę i Poznań, w dolnej czwórce trzymam kciuki za Polonię.
Mistrz! Mistrz!
A Z S !

Kosz-ykarz
Junior

Postautor: Kosz-ykarz » 16 sierpnia 2021, 13:06

Mavunga poziomem powinna być chyba jak bydgoska Jilian Alleyne.

Lublin zaś miał mieć wyższy budżet, mają Puchary a tu dość średnie personalia. O ile Jakubcova może dać więcej niż Pavel to kto zastąpi Bertsch...
Tak samo Stanacev porównywalnie z Milazzo, a Smalls to zagadka.
Te transfery raczej nie gwarantują że Lublin będzie się liczył w walce o 4.
Lublinowi bliżej d Poznania i miejsc 5-6 niż aspiracji medalowych.
Arka, Gorzów, Bydgoszcz i Polkowice z przodu

Ps. Liga ma być silniejsza??? Chyba raczej nie...przepis u23 choćby...liga będzie porównywalna z tendencja spadkowa
Ostatnio zmieniony 16 sierpnia 2021, 13:08 przez Kosz-ykarz, łącznie zmieniany 1 raz.

tommiiii
Młodzik

Postautor: tommiiii » 16 sierpnia 2021, 13:07

Żeby zrobić postęp to potrzeba znaczących pieniędzy. Dziś Polkowice ogłosiły Mavunge. Ona pewnie zarabia więcej niż te 3 lubelskie Europejki.

ChrisLbn

Postautor: ChrisLbn » 16 sierpnia 2021, 13:14

tommiiii pisze:Nie wiem na co tu kibice z Lublina liczyli. Zespół o średnim budżecie zatrudnia średnie koszykarki. Na pewno Europejki lepsze niż w zeszłym sezonie. Pytanie co z Amerykankami. Widac że w Lublinie jak zwykle apetyty wyższe niż możliwości.

Określenie młodej Włoszki mianem średniej koszykarki jest chyba jednak trochę na wyrost. Dla zawodniczki, która w najważniejszym meczu sezonu zdobywa raptem 3 punkty to jednak nadmierne wyróżnienie. Serbska jedynka jeszcze w roku 2019 grała na ME, a w tym roku Maljković nie wysłała jej powołania nawet do szerokiej 30-osobowej kadry. Już nie wspomnę o tym, że nie rozegrała ona choćby jednego meczu w europejskich pucharach. Czy jest tą choćby średnią koszykarką, to pokażą już pierwsze mecze - jak wywiązuje się z roli prowadzenia gry - lepiej, tak samo czy gorzej niż np. Milazzo. Z trójki europejskich koszykarek chyba trochę nadziei można pokładać w Jakubcovej, o ile jej forma i zaangażowanie w grę będzie na takim poziomie jak podczas ostatnich ME. A co do owych apetytów i aspiracji - jeśli w poprzednich sezonach słyszeliśmy w wywiadach z przedstawicielami klubu, że celem dla drużyny jest czwórka, to chyba mamy prawo przypuszczać, że osoby wypowiadające taką opinię wiedzą o czym mówią.

tommiiii
Młodzik

Postautor: tommiiii » 16 sierpnia 2021, 13:19

Myślę że powinieneś z Twoja wiedzą i znajomością tematu zatrudnić się w jakimś klubie. Szkoda żeby taki fachowiec się marnował.
Ocenianie 21 czy 22 letniej Włoszki na podstawie jednego spotkania to hmmm... Dziwne
Mavunga to transfer chyba jednak z wyższej półki niż Alliyene

gns92
Żak

Postautor: gns92 » 16 sierpnia 2021, 13:31

Kosz-ykarz pisze:Mavunga poziomem powinna być chyba jak bydgoska Jilian Alleyne.

Alleyne to w tej chwili moze Mavundze buty czyscic, patrzac na dotychczasowe osiagniecia i kluby w ktorych graly. Niemniej jednak, tak jak pisalem, mysle, ze Artego bedzie mialo pozytek z Alleyne i bedzie to jedna z lepszych podkoszowych w EBLK, ale nie ogarniam tego zachwytu wobec niej. W tej chwili widze juz przynajmniej kilka podkoszowych na podobnym albo lepszym poziomie niz ona, np. Mavunga, Gustafson, Bertsch, Hurt, Jones.

Co do Lublina, to zgadzam sie z wiekszoscia. Poki co wyglada to srednio, ale poczekajmy oficjalnie na amerykanki, zeby moc porownywac sile poszczegolnych zespolow.

ChrisLbn

Postautor: ChrisLbn » 16 sierpnia 2021, 13:32

tommiiii pisze:Myślę że powinieneś z Twoja wiedzą i znajomością tematu zatrudnić się w jakimś klubie. Szkoda żeby taki fachowiec się marnował.
Ocenianie 21 czy 22 letniej Włoszki na podstawie jednego spotkania to hmmm... Dziwne
Mavunga to transfer chyba jednak z wyższej półki niż Alliyene

Po pierwsze, szanujmy język ojczysty. Można ZOSTAĆ ZATRUDNIONYM PRZEZ KLUB, a nie zatrudnić się. A po drugie, sprawdź sobie statystyki Fassiny z ostatnich 7 spotkań sezonu (kluczowych z punktu widzenia wyniku końcowego Pszczółek). Akurat końcówka sezonu, gdzie zdążyła już poznać dość dobrze specyfikę ligi, była wyraźnie słabsza w jej wykonaniu. I gdyby drzemał w niej jakiś duży potencjał na przyszłość, to również Lardo (trener kadry i obecnie Virtusa Bologna) zabrałby ją na ME, a nie zostawił w domu.

Kosz-ykarz
Junior

Postautor: Kosz-ykarz » 16 sierpnia 2021, 13:53

gns92 pisze:
Kosz-ykarz pisze:Mavunga poziomem powinna być chyba jak bydgoska Jilian Alleyne.

Alleyne to w tej chwili moze Mavundze buty czyscic, patrzac na dotychczasowe osiagniecia i kluby w ktorych graly. Niemniej jednak, tak jak pisalem, mysle, ze Artego bedzie mialo pozytek z Alleyne i bedzie to jedna z lepszych podkoszowych w EBLK, ale nie ogarniam tego zachwytu wobec niej. W tej chwili widze juz przynajmniej kilka podkoszowych na podobnym albo lepszym poziomie niz ona, np. Mavunga, Gustafson, Bertsch, Hurt, Jones.

Co do Lublina, to zgadzam sie z wiekszoscia. Poki co wyglada to srednio, ale poczekajmy oficjalnie na amerykanki, zeby moc porownywac sile poszczegolnych zespolow.

Nie uważam by Alleyne miała być gorsza od Jones choćby.. tsk samo od Bertsch.
Parkiet zweryfikuje.. no ja nie pieję z zachwytu jak działacze Bydgoszczy ale swoje pewnie zrobi

tommiiii
Młodzik

Postautor: tommiiii » 16 sierpnia 2021, 14:18

Naprawdę nie trzeba używać dużych liter żeby podkreślić wagę swoich słów.
Jak widać trafnie oceniłeś potencjał Fassiny dlatego propozycja bez zmian-wyślij CV do klubów. Szkoda żeby ktoś z takim potencjałem i wiedzą się marnował.
Jeśli gracza który na ostatniej prostej nie załapał się do kadry Włoch (była chyba w 14)nie można określić mianem średniego to naprawdę szacunek dla tak postawionej tezy.

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”