Liliana Banaszak witamy w Gdyni!
Boom!
Jedna z najlepszych obecnie polskich zawodniczek. Podstawowa reprezentantka Polski. Pomimo 25. lat, dorobek Liliany jest imponujący, począwszy od rozgrywek ORLEN Basket Liga Kobiet!
W minionym sezonie, Lila występowała w najsilniejszej lidze europejskiej koszykówki, w drużynie Movistar Estudiantes Madryt. Tak, to właśnie z tym zespołem mierzyliśmy się w 1 rundzie play-off rozgrywek #EuroCupWomen, gdzie szczególnie w rewanżowym pojedynku Liliana była kluczową postacią swojej drużyny w odniesieniu awansu do kolejnej rundy.
Wszechstronność, mobilność i waleczność-to główne atuty naszej nowej zawodniczki, która z pewnością wniesie ogromną jakość nie tylko w klubowe szeregi, ale także całej ligi
Mamy dla Was kilka zdań od Liliany:
”„Cześć wszystkim! VBW Gdynia to klub pełen pasji i historii. Bardzo cieszy mnie, że mogę zostać członkiem tej rodziny i razem z nią walczyć na polskich i międzynarodowych parkietach. Wiem, że moja osoba może wnieść na boisko sporo pozytywnej energii i profesjonalizmu, oraz tego, że zawsze dam z siebie 110%. Nie mogę się doczekać, aby poznać miłośników żółto-niebieskich barw. Do zobaczenia w Trójmieście!”
Wiemy, że ten transfer pozwoli nam patrzeć z jeszcze większym optymizem w nadchodzący sezon, który przecież zapowiada się niezwykle pasjonująco!
BLK 25/26- informacje, plotki, transfery
Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba
Re: BLK 25/26- informacje, plotki, transfery
Liliana Banaszak w Gdyni!
Nie wiem czy nie spamuję, ale wydaje mi sie, ze nie zadawałem jeszcze tego pytania: cxy ktos wie, czy Dominika Fiszer (Owczarzak) wróci/wróciła do gry w koszykówkę po przerwie macierzyńskiej? W rym roku kończy 31 lat, ze spokojem moze jako rozgrywajac pograc jeszcze z 4 sezony (spójrzmy np. na Agatę Gajdę)
A czy ktoś cos wie co z Magdą Ziętara? Koniec kariery?
Saletra pisze: czy Dominika Fiszer (Owczarzak) wróci/wróciła do gry w koszykówkę?
Dominika grała w ostatnim sezonie w niemieckiej ekstraklasie w zespole z Halle, bez jakiejkolwiek przerwy.
Magda wróciła po ciezkiej kontuzji w drugiej połowie ostatniego sezonu i grała w Vigarano we włoskiej Serie B.
Jowita Ossowska w Bochni
-
Kosz-ykarz
- Junior
Muminek pisze:Jowita Ossowska w Bochni
Ossowska czy Walczak to całkiem ok jak na beniaminka. I nie zamierzają być chyba tylko chłopcem do bicia.
Zobaczymy czy też będą tam zagraniczne jakieś. Podobnie jak w Krakowie czy Jeleniej. Bo to zagraniczne zrobią różnicę. Choć Polki w rotacji też trzeba mieć jakieś
Energa zaś traci praktycznie zaś wszystkie Polki seniorki ( czyli chyba z hajsem tam znowu byly problemy)
-
Kosz-ykarz
- Junior
gns92 pisze:Saletra pisze: czy Dominika Fiszer (Owczarzak) wróci/wróciła do gry w koszykówkę?
Dominika grała w ostatnim sezonie w niemieckiej ekstraklasie w zespole z Halle, bez jakiejkolwiek przerwy.
Magda wróciła po ciezkiej kontuzji w drugiej połowie ostatniego sezonu i grała w Vigarano we włoskiej Serie B.
Dokładnie. Fiszer nie miała żadnej przerwy na macierzyństwo. Pełny sezon w Halle. 24 mecze 30 minut średnio 6.5 pkt i 5.5 asysty . Jej zespół zajął 11 miejsce
duet podkoszowych w Lublinie - Gatling i Laura Gil
Nazwiska wyglądają super. Znak zapytania to zdrowie Gatling plus forma Gil bo ta najlepsze lata ma za sobą
Nazwiska wyglądają super. Znak zapytania to zdrowie Gatling plus forma Gil bo ta najlepsze lata ma za sobą
Markeisha Gattling w Polkowicach....tfu - w Lublinie.
Ale grała w Polkowicach w świetnych czasach razem z Tiffany Hayes, Temi Fagbenle i Jasmine Thomas, chyba cała piątka Polkowic wyróżniała się wtedy w składach WNBA.
Skoro zna trenera i jego system pracy, no i ma paszport europejski, to pod koszem będzie niezaprzeczalną wartością.
Ale na ligę - a Lublin, czego tu chyba jeszcze nie odnotowano - porywa się na Euroligę.
Skład na dziś, a zapewne trzon składu na cały sezon to:
Robbi Ryan - Klaudia Wnorowska - Dominika Ullman - Seehia Ridard - Markeisha Gaitling.
Ale grała w Polkowicach w świetnych czasach razem z Tiffany Hayes, Temi Fagbenle i Jasmine Thomas, chyba cała piątka Polkowic wyróżniała się wtedy w składach WNBA.
Skoro zna trenera i jego system pracy, no i ma paszport europejski, to pod koszem będzie niezaprzeczalną wartością.
Ale na ligę - a Lublin, czego tu chyba jeszcze nie odnotowano - porywa się na Euroligę.
Skład na dziś, a zapewne trzon składu na cały sezon to:
Robbi Ryan - Klaudia Wnorowska - Dominika Ullman - Seehia Ridard - Markeisha Gaitling.
Mistrz! Mistrz!
A Z S !
A Z S !
-
Kosz-ykarz
- Junior
tommiiii pisze:duet podkoszowych w Lublinie - Gatling i Laura Gil
Lublin chyba w eliminacjach do Euroligi. Choć będzie im ciężko się przedostać. Gatling jeszcze w barwach Zaragoza ostatnio grała całkiem spoko. Gil uznana ale najlepsze lata za sobą. Ale może wnieść tyle co Gustavson może. Nie dostaną się do Eurlogi to zostanie im Eurocup w razie co.
Bo Gdynia w fazie grupowej będzie w Eurolidze
Jest temat o pucharach w dziale pucharów, wczoraj wrzucałem.
Kosz-ykarz pisze:Energa zaś traci praktycznie zaś wszystkie Polki seniorki ( czyli chyba z hajsem tam znowu byly problemy)
Poczekaj.....oficjalnie jest na razie 6 kontraktów: Nikola Batura (U23), Łucja Grządziela (U23), Ewelina Śmiałek, Asianae Johnson, La Mama Kapinga Maweja i Helga Sarah Sagerer. Nie wierzę, aby pozostałą szóstkę stanowiły tylko juniorki z MMKS Katarzynki
-
Kosz-ykarz
- Junior
No nie mówię ze aż tak. Ale z 2 -3 seniorki przynajmniej jeszcze albo 2 Polki i jakąś Europejka do rotacji ( zapewne ktoś tani z Ukrainy, Litwy itp)
- bart_81
- Senior
- Kontaktowanie:
Gabriela Lebiecka zostaje w Gorzowie
Kosz-ykarz pisze:No nie mówię ze aż tak. Ale z 2 -3 seniorki przynajmniej jeszcze albo 2 Polki i jakąś Europejka do rotacji ( zapewne ktoś tani z Ukrainy, Litwy itp)
Nie wiadomo, co z Martą Marcinkowską np.? Na te 2 Polki seniorki liczę, a z Ukrainy? Darią Dubniuk bym nie pogardził, a może Jovana Popović? opcji jest trochę...
-
Kosz-ykarz
- Junior
Muminek pisze:Kosz-ykarz pisze:No nie mówię ze aż tak. Ale z 2 -3 seniorki przynajmniej jeszcze albo 2 Polki i jakąś Europejka do rotacji ( zapewne ktoś tani z Ukrainy, Litwy itp)
Nie wiadomo, co z Martą Marcinkowską np.? Na te 2 Polki seniorki liczę, a z Ukrainy? Darią Dubniuk bym nie pogardził, a może Jovana Popović? opcji jest trochę...
Marcinkowska bym nie pogardził. Coś tam potrafi dać ze zmiany. A mówiąc o taniej czwartej Europejce- w domyśle Ukraince itp.....dosłownie wyjąłeś mi to z ust bo pomyślałem właśnie o przykładzie Darii Dubniuk- ostatnio w Polonii . Obwodowa , czasem rzuci za 3pkt, przydałaby się idealnie do rotacji choćby dla Amerykanki Johnson. Trzeba to jakoś ułożyć też pod u23. Na co kłaść nacisk. No i czy Śmiałek bierzemy do wyjściowej piątki czy tylko na zmiany czyli szukamy innej Polki do s5. Pamiętając że Batura to 3 a Grzadziela to 1/2. Wtedy tak i tak z Asianae.
Duże nadzieję pokładam w Sagerer która potrafi ogarnąć od 3-5 pozycje. Nie ma co na siłę Polki bo za dużo nie ma wyboru. Ale przy obecnych 6 kontraktach w tym 2 u23 , te 3 seniorki jeszcze to chyba minimum. 7 seniorek i dwie u23 to absolutne minimum+ pewnie Urban i wychowanki.
Dużo pokrzyżowała kontuzja Stankiewicz bo wtedy byłoby już naprawdę łatwiej ułożyć zespół.
Ps. A może np Alicja Rogozińska która w Poznaniu nie będzie? Nowa Amerykanka w Toruniu to rozgrywajaca/ strzelec więc odnajdzie się i na 1 na 2.
Alicja Zytkowska jest jeszcze z rezerw Gdyni- też obdarzona talentem.
Mam nadzieję że Edo wybierze rozsądnie
Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”