BLK 25/26- informacje, plotki, transfery

Wszystko na temat Tauron Basket Ligi Kobiet

Moderatorzy: ann, rzymi, paulo2907, przemoe, Kuba

Awatar użytkownika
golew
Kadet

Re: BLK 25/26- informacje, plotki, transfery

Postautor: golew » 08 lipca 2025, 19:26

Liliana Banaszak w Gdyni!

Liliana Banaszak witamy w Gdyni!

Boom!

Jedna z najlepszych obecnie polskich zawodniczek. Podstawowa reprezentantka Polski. Pomimo 25. lat, dorobek Liliany jest imponujący, począwszy od rozgrywek ORLEN Basket Liga Kobiet!

W minionym sezonie, Lila występowała w najsilniejszej lidze europejskiej koszykówki, w drużynie Movistar Estudiantes Madryt. Tak, to właśnie z tym zespołem mierzyliśmy się w 1 rundzie play-off rozgrywek #EuroCupWomen, gdzie szczególnie w rewanżowym pojedynku Liliana była kluczową postacią swojej drużyny w odniesieniu awansu do kolejnej rundy.

Wszechstronność, mobilność i waleczność-to główne atuty naszej nowej zawodniczki, która z pewnością wniesie ogromną jakość nie tylko w klubowe szeregi, ale także całej ligi

Mamy dla Was kilka zdań od Liliany:

”„Cześć wszystkim! VBW Gdynia to klub pełen pasji i historii. Bardzo cieszy mnie, że mogę zostać członkiem tej rodziny i razem z nią walczyć na polskich i międzynarodowych parkietach. Wiem, że moja osoba może wnieść na boisko sporo pozytywnej energii i profesjonalizmu, oraz tego, że zawsze dam z siebie 110%. Nie mogę się doczekać, aby poznać miłośników żółto-niebieskich barw. Do zobaczenia w Trójmieście!”

Wiemy, że ten transfer pozwoli nam patrzeć z jeszcze większym optymizem w nadchodzący sezon, który przecież zapowiada się niezwykle pasjonująco!

Awatar użytkownika
Saletra
Junior

Postautor: Saletra » 08 lipca 2025, 22:48

Nie wiem czy nie spamuję, ale wydaje mi sie, ze nie zadawałem jeszcze tego pytania: cxy ktos wie, czy Dominika Fiszer (Owczarzak) wróci/wróciła do gry w koszykówkę po przerwie macierzyńskiej? W rym roku kończy 31 lat, ze spokojem moze jako rozgrywajac pograc jeszcze z 4 sezony (spójrzmy np. na Agatę Gajdę)

A czy ktoś cos wie co z Magdą Ziętara? Koniec kariery?

gns92
Żak

Postautor: gns92 » 08 lipca 2025, 23:16

Saletra pisze: czy Dominika Fiszer (Owczarzak) wróci/wróciła do gry w koszykówkę?

Dominika grała w ostatnim sezonie w niemieckiej ekstraklasie w zespole z Halle, bez jakiejkolwiek przerwy.

Magda wróciła po ciezkiej kontuzji w drugiej połowie ostatniego sezonu i grała w Vigarano we włoskiej Serie B.

Muminek
Żak

Postautor: Muminek » 09 lipca 2025, 09:55

Jowita Ossowska w Bochni

Kosz-ykarz
Junior

Postautor: Kosz-ykarz » 09 lipca 2025, 13:53

Muminek pisze:Jowita Ossowska w Bochni

Ossowska czy Walczak to całkiem ok jak na beniaminka. I nie zamierzają być chyba tylko chłopcem do bicia.
Zobaczymy czy też będą tam zagraniczne jakieś. Podobnie jak w Krakowie czy Jeleniej. Bo to zagraniczne zrobią różnicę. Choć Polki w rotacji też trzeba mieć jakieś

Energa zaś traci praktycznie zaś wszystkie Polki seniorki ( czyli chyba z hajsem tam znowu byly problemy)

Kosz-ykarz
Junior

Postautor: Kosz-ykarz » 09 lipca 2025, 13:57

gns92 pisze:
Saletra pisze: czy Dominika Fiszer (Owczarzak) wróci/wróciła do gry w koszykówkę?

Dominika grała w ostatnim sezonie w niemieckiej ekstraklasie w zespole z Halle, bez jakiejkolwiek przerwy.

Magda wróciła po ciezkiej kontuzji w drugiej połowie ostatniego sezonu i grała w Vigarano we włoskiej Serie B.

Dokładnie. Fiszer nie miała żadnej przerwy na macierzyństwo. Pełny sezon w Halle. 24 mecze 30 minut średnio 6.5 pkt i 5.5 asysty . Jej zespół zajął 11 miejsce

tommiiii
Młodzik

Postautor: tommiiii » 09 lipca 2025, 14:12

duet podkoszowych w Lublinie - Gatling i Laura Gil
Nazwiska wyglądają super. Znak zapytania to zdrowie Gatling plus forma Gil bo ta najlepsze lata ma za sobą

peps03
Młodzik

Postautor: peps03 » 09 lipca 2025, 14:14

Markeisha Gattling w Polkowicach....tfu - w Lublinie.
Ale grała w Polkowicach w świetnych czasach razem z Tiffany Hayes, Temi Fagbenle i Jasmine Thomas, chyba cała piątka Polkowic wyróżniała się wtedy w składach WNBA.

Skoro zna trenera i jego system pracy, no i ma paszport europejski, to pod koszem będzie niezaprzeczalną wartością.
Ale na ligę - a Lublin, czego tu chyba jeszcze nie odnotowano - porywa się na Euroligę.

Skład na dziś, a zapewne trzon składu na cały sezon to:
Robbi Ryan - Klaudia Wnorowska - Dominika Ullman - Seehia Ridard - Markeisha Gaitling.
Mistrz! Mistrz!
A Z S !

Kosz-ykarz
Junior

Postautor: Kosz-ykarz » 09 lipca 2025, 14:34

tommiiii pisze:duet podkoszowych w Lublinie - Gatling i Laura Gil
Nazwiska wyglądają super. Znak zapytania to zdrowie Gatling plus forma Gil bo ta najlepsze lata ma za sobą

Lublin chyba w eliminacjach do Euroligi. Choć będzie im ciężko się przedostać. Gatling jeszcze w barwach Zaragoza ostatnio grała całkiem spoko. Gil uznana ale najlepsze lata za sobą. Ale może wnieść tyle co Gustavson może. Nie dostaną się do Eurlogi to zostanie im Eurocup w razie co.

Bo Gdynia w fazie grupowej będzie w Eurolidze

Awatar użytkownika
przemoe
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: przemoe » 09 lipca 2025, 14:49

Jest temat o pucharach w dziale pucharów, wczoraj wrzucałem.
Pozdrawiam,
Pszemek.
----------------
Obrazek

http://toiowonasportowo.blox.pl

Muminek
Żak

Postautor: Muminek » 09 lipca 2025, 16:10

Kosz-ykarz pisze:Energa zaś traci praktycznie zaś wszystkie Polki seniorki ( czyli chyba z hajsem tam znowu byly problemy)

Poczekaj.....oficjalnie jest na razie 6 kontraktów: Nikola Batura (U23), Łucja Grządziela (U23), Ewelina Śmiałek, Asianae Johnson, La Mama Kapinga Maweja i Helga Sarah Sagerer. Nie wierzę, aby pozostałą szóstkę stanowiły tylko juniorki z MMKS Katarzynki :lol:

Kosz-ykarz
Junior

Postautor: Kosz-ykarz » 09 lipca 2025, 18:04

No nie mówię ze aż tak. Ale z 2 -3 seniorki przynajmniej jeszcze albo 2 Polki i jakąś Europejka do rotacji ( zapewne ktoś tani z Ukrainy, Litwy itp)

Awatar użytkownika
bart_81
Senior
Kontaktowanie:

Postautor: bart_81 » 09 lipca 2025, 18:46

Gabriela Lebiecka zostaje w Gorzowie

Muminek
Żak

Postautor: Muminek » 09 lipca 2025, 19:07

Kosz-ykarz pisze:No nie mówię ze aż tak. Ale z 2 -3 seniorki przynajmniej jeszcze albo 2 Polki i jakąś Europejka do rotacji ( zapewne ktoś tani z Ukrainy, Litwy itp)

Nie wiadomo, co z Martą Marcinkowską np.? Na te 2 Polki seniorki liczę, a z Ukrainy? Darią Dubniuk bym nie pogardził, a może Jovana Popović? opcji jest trochę...

Kosz-ykarz
Junior

Postautor: Kosz-ykarz » 09 lipca 2025, 19:45

Muminek pisze:
Kosz-ykarz pisze:No nie mówię ze aż tak. Ale z 2 -3 seniorki przynajmniej jeszcze albo 2 Polki i jakąś Europejka do rotacji ( zapewne ktoś tani z Ukrainy, Litwy itp)

Nie wiadomo, co z Martą Marcinkowską np.? Na te 2 Polki seniorki liczę, a z Ukrainy? Darią Dubniuk bym nie pogardził, a może Jovana Popović? opcji jest trochę...

Marcinkowska bym nie pogardził. Coś tam potrafi dać ze zmiany. A mówiąc o taniej czwartej Europejce- w domyśle Ukraince itp.....dosłownie wyjąłeś mi to z ust bo pomyślałem właśnie o przykładzie Darii Dubniuk- ostatnio w Polonii . Obwodowa , czasem rzuci za 3pkt, przydałaby się idealnie do rotacji choćby dla Amerykanki Johnson. Trzeba to jakoś ułożyć też pod u23. Na co kłaść nacisk. No i czy Śmiałek bierzemy do wyjściowej piątki czy tylko na zmiany czyli szukamy innej Polki do s5. Pamiętając że Batura to 3 a Grzadziela to 1/2. Wtedy tak i tak z Asianae.
Duże nadzieję pokładam w Sagerer która potrafi ogarnąć od 3-5 pozycje. Nie ma co na siłę Polki bo za dużo nie ma wyboru. Ale przy obecnych 6 kontraktach w tym 2 u23 , te 3 seniorki jeszcze to chyba minimum. 7 seniorek i dwie u23 to absolutne minimum+ pewnie Urban i wychowanki.
Dużo pokrzyżowała kontuzja Stankiewicz bo wtedy byłoby już naprawdę łatwiej ułożyć zespół.
Ps. A może np Alicja Rogozińska która w Poznaniu nie będzie? Nowa Amerykanka w Toruniu to rozgrywajaca/ strzelec więc odnajdzie się i na 1 na 2.
Alicja Zytkowska jest jeszcze z rezerw Gdyni- też obdarzona talentem.
Mam nadzieję że Edo wybierze rozsądnie

Wróć do „Aktualności Ekstraklasa”